Ruokakaupassa jaetaan ilot ja surut

Hanna ja Matti Mattelmäen mukaan valikoima on yksi K-market Maukkaan vahvuus, mikä näkyy esimerkiksi gluteenittomien tuotteiden valikoimassa.

Hanna ja Matti Mattelmäen mukaan valikoima on yksi K-market Maukkaan vahvuus, mikä näkyy esimerkiksi gluteenittomien tuotteiden valikoimassa.

Viialassa K-market Maukasta pyörittävät Hanna ja Matti Mattelmäki kuvailevat päiviään elämänmakuisiksi. Kaupankäynnin ohella siihen kuuluu lapsiperheen arkea kohta kuusi kuukautta täyttävän Hugo-vauvan ja ekaluokkalaisen Aamun kanssa.

Mattelmäet aloittivat  kauppiaina Viialassa vuoden 2013 alussa.

– Kolmeen vuoteen on kuulunut paljon töitä, mukavia ihmisiä ja vaihtelevia kaupankäynnin päiviä, kauppiaspariskunta tiivistää.

Ennen kauppiasuraa Hanna työskenteli kansainvälisen kaupan parissa ja Matti pankissa. Yrittämisessä houkuttelivat vapaus ja vastuu, jotka Mattelmäkien mukaan ovat edelleen työn kantavat voimat.

– Se on ehkä yllättänyt, kuinka yrittäminen imee mukaansa ja kuinka siihen jää koukkuun, Hanna Mattelmäki sanoo.

Suurin osa asiakkaista tulee Viialan alueelta. Viialalaiset ovat tulleetkin Mattelmäille tutuiksi.

– Kaupassa on jaettu monet ilot ja surut. Varsinkin iäkkäämmille ihmisille kaupassakäynti on tärkeä päivän kontakti. Valtaosa asiakkaista on tullut tutuksi kaupankäynnin ohessa.

Palvelu on vahvuus

Mattelmäkien mukaan viialalaisten ostokäyttäytymisessä näkyy työssäkäynti oman paikkakunnan ulkopuolella. Myös ostoksia tehdään muualla.

– On tutkittu, että ostoeurojen siirtymä Viialasta muille paikkakunnille on tosi kova.  Kaupassa käydään Valkeakoskella, Lempäälässä, Tampereella ja Hämeenlinnassa, Hanna Mattelmäki kertoo.

Kauppiaspariskunnan mukaan K-market Maukkaan vahvuudet kilpailussa ovat palvelu, läheisyys, tuoreus, valikoima ja paikalliset työntekijät. Kaupan kaikki seitsemän työntekijää ovat Akaasta.

– Emme yritä emmekä voi kilpailla isojen kauppojen kanssa, koska pelkästään seinät tulevat meillä vastaan. Mutta onhan se niinkin, että jos palvelujen halutaan säilyvän kylällä, niitä täytyy käyttää.

K-market Maukkaalla on myymälätilaa 369 neliötä, jolloin se voi hyödyntää alle 400 neliön myymälöitä koskevia vapaampia aukioloaikoja. Kauppiaat seuraavat tarkkaan keskustelua kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta.

– Aukiolorajoituksilla tai niiden poistumisella saattaa olla isoja vaikutuksia meille pienemmille kaupoille, kun arvuutellaan minkä kokoisiin yksiköihin kauppa sen jälkeen ohjautuu. Sama koskee alkoholilainsäädäntöä. Jos myyntiaikoihin tulee rajoituksia, vaikuttaa se aukioloaikoihin ja sitä kautta palveluun ja työllisyyteen, Hanna Mattelmäki muistuttaa.

K-marketin neliöiden laajentaminen ei ole yrittäjien suunnitelmissa, koska kauppa on kiinteistössä vuokralla.  Toimintaa ja valikoimaa kehitetään kuitenkin kaiken aikaa.

– Pyrimme esimerkiksi laajentamaan nopeasti mukaan otettavien ruokien valikoimaa salaattibaarin rinnalle. Seuraavaksi odotellaan joulukarkkeja ja aletaan rakennella joulua.

Kaupan parkkialue ja editse kulkeva Torikatu remontoitiin kaupungin toimesta kesän ja syksyn aikana. Kauppiaat ovat tyytyväisiä, että työt kaupan edessä on saatu päätökseen, mutta kaupan kannalta harmillisena he pitävät parkkipaikkojen vähentymistä ja isoille autoille ahdasta pysäköintitilaa.

– Täällä on totuttu, että asiakas pääsee suoraan ovelle, mutta jos ajatellaan esimerkiksi Ideaparkia, kertyy sielläkin matkaa autolta ovelle, Hanna Mattelmäki miettii.

Suomalaisen ruuan puolesta

Hanna ja Matti Mattelmäen mukaan kaupan ala on jatkuvassa muutoksessa.  Kauppiaspariskunta toivoo, että muutoksessa pysyvää olisi suomalainen ruoka.

– Toivottavasti kymmenen vuoden päästä Suomessa on edelleen ruokatuotantoa ja asiakkaat ostaisivat suomalaista ruokaa, ettemme olisi vallan tuontiruuan varassa. Me pyrimme tekemään oman osamme, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Hanna ja Matti Mattelmäki pyörittäneet  K-market Maukasta kohta kolme vuotta.

Hanna ja Matti Mattelmäki pyörittäneet K-market Maukasta kohta kolme vuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?