Aamu- ja iltapäivätoiminta voi supistua sekä aamusta että iltapäivästä

Akaan kaupungin säästötoimet supistavat 1.8.2016 alkaen 1.-ja 2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan tavoitteena on supistaa toiminta-aikaa valtionavustuksen kattamaan neljään tuntiin päivässä.

– Onko se sitten seitsemästä kolmeen vai kahdeksasta neljään, on suunnittelussa.  Aika voi vaihdella myös kouluittain. Tämän hetken näkemys on, että kello 8–16 palvelisi perheitä parhaiten, mutta aikaa ei ole lyöty lukkoon.

Sivistysjohtajan mukaan toiminta-aikaa on pohdittu koulun rehtorien kanssa. Myös vanhemmilta on tullut viime päivinä huolestunutta palautetta toiminta-ajan supistamisesta.

Oksan mukaan 1.-2.-luokkalaisten aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta on suosittu palvelu. Esimerkiksi ekaluokkalaisista 70 prosenttia käyttää aamu- tai iltapäivätoimintaa tai molempia. Suosiostaan huolimatta se joutuu kaupungin säästökuurissa leikkurin alle, koska kyseessä ei ole lakisääteinen palvelu.

Sivistysjohtajan mukaan vanhempien mielipiteitä aamu- ja iltapäiväkerhotoiminnan toiminta-ajasta voidaan selvittää kyselyllä. Koulutuslautakunta päättää toiminta-ajoista ensi keväänä.

 

Propagandaosaston pienet muutokset

Akaan kaupungin lähettämän tiedotteen väliotsikko kertoo, että aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta jatkuu pienin muutoksin.

”Aamutoimintaa on tähän saakka järjestetty pääsääntöisesti klo 6.30 alkaen ja iltapäivätoimintaa koulun päättymisen jälkeen klo 17 saakka. Näillä näkymin aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa olisi 1.8.2016 alkaen tarjolla klo 8–16”, tiedote kertoo.

Kaupunki aikoo siis leikata ap/ip-ajasta kaksi ja puoli tuntia. Jos pääministeri Juha Sipilä ilmoittaisi, että jokainen työssäkäyvä alkaa tehdä 2,5 tuntia pidempää työpäivää ja kuvailisi muutosta pieneksi, rikottaisiin mielenosoituksissa ja lakoissa muutakin kuin osallistujaennätyksiä.

Ap/ip-toiminnassa tällaiset leikkaukset tarkoittavat palvelun alasajon ensimmäistä vaihetta. Jos vanhemmat eivät pysty viemään lapsiaan vasta kahdeksaksi tai hakemaan heitä ennen neljää, ei palvelulla ole mitään käyttöä.

Sen lisäksi, että kaupungin propagandaosaston tiedote kertoo radikaalin leikkauksen olevan pieni muutos, se sisältää tietoja, joita ei voi tarkistaa mistään. Koulutuslautakunnan esityslistassa tai pöytäkirjassa ei puhuta ap/ip-toiminnasta vähennettävien tuntien määristä, joten kukaan ei tiedä, mistä ne ovat tiedotteeseen päätyneet. Se, että tiedotteessa kerrotaan muutoksen tapahtuvan ”näillä näkymin”, jättää toisaalta kaiken auki.

Syyskuussa sivistysjohtaja Jukka Oksa vielä kertoi, että palvelua on tarjolla ehkä seitsemästä suurin piirtein kolmeen. Esimerkiksi aamupalamahdollisuuden osalta sekä vanhempien että keittiöhenkilökunnan olisi hyvä tietää, alkaako toiminta seitsemältä vai kahdeksalta.

Tänä vuonna kaupunki on saanut ap/ip-toiminnasta 50 000 euroa vähemmän maksuja kuin se budjetoi. Luku ilmestyi koulutuslautakunnan viime viikon kokoukseen esityslistan ulkopuolelta. Jos palvelu heikkenee ensi vuonna suunnitellusti, myös sen käyttö vähenee merkittävästi. Yhtä merkittävästi vähenevät vanhempien maksamat maksut. Liekö säästöpaketeissa huomioitu tästä nyt ja myöhemmin koituvaa taloudellista tappiota.

Ei kaupungin ensi vuoden budjettia voi tehdä ilman, että tiedetään mitä palveluja tarjotaan ja kuinka moni niitä mahdollisesti käyttää. Muuten menojen ja tulojen kanssa käy niin kuin viime vuonna ja tänä vuonna.

 

Mikko Peltoniemi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?