Akaa-Volleylle avausviikonlopusta vierasvoitto ja kotitappio

LeKin voiton avaimet olivat Matti Hietanen ja tiivis torjuntapelaaminen. Hyökkäysvuorossa Akaa-Volleyn hakkuri Dmitri Borichev.
LeKin voiton avaimet olivat Matti Hietanen ja tiivis torjuntapelaaminen. Hyökkäysvuorossa Akaa-Volleyn hakkuri Dmitri Borichev. Kuva: Markku Ruonala.

Akaa-Volley matkasi lauantaina 3.10. Pohjanmaan suuntaan Nurmohalliin, missä Jymy-Kuutoset isännöi sarja-avausta. Akaa-Volley oli selvästi parempi luvuin 3–0 (25–19, 25–23, 25–20) ja näin tärkeät sarjan avauspisteet lähti Pirkanmaalle.

– Ei ollut missään nimessä helppo ottelu. Lähdimme hakemaan omaa peliä oikeille uomille sen kummemmin vielä välittämättä vastustajasta ja heidän taktiikastaan, totesi päävalmentaja Lauri Tihinen.

– Vaihtoehtoja pelipaikoille on tällä hetkellä riittävästi, ja peli näyttää paremmalta kuin viime syksynä tähän aikaan. Toisaalta viime kevään huumaan on vielä melkoisesti matkaa ja töitä tehtävänä. Henkisesti tärkeät täydet kolme sarjapinnaa suoralla 3–0-voitolla on hieno sarja-avaus.

Sunnuntain kotiavaukseen Toijalan Monarille saapuivat paikallisvastustaja Lempäälän Kisan pitkät tornit. Vahvistuksena oli maajoukkueesta viime metreillä tipahtanut Matti Hietanen. Kisa oli odotetun kova ja piti peliä hallinnassaan lähes läpi koko ottelun. Akaa-Volley pystyi haastamaan pohjoista naapuria vain hetkittäin, ja kolme sarjapistettä matkasivat rajan väärälle puolelle lukemin 3–0 (25–19, 25–20, 25–18).

LeKissä ainakin toistaiseksi pelikohtaisella sopimuksella oleva Matti Hietanen oli odotetun kova. Pari ensimmäistä erää Hietanen oli lähinnä joukkueensa rauhoittelijan roolissa ja teki omaa varmaa ja järkevää työskentelyä ilman sen kummempia ihmetekoja. Kolmannessa erässä Hietasen syöttövuorolla LeKi karkasi 5–0 johtoon, ja erän loppuun Hietanen himmensi huikeilla torjunnoillaan Akaan hyökkäykset ja päätti kotijoukkueen hyvän alkaneen kirin käytännössä yksin.

Akaan pelaajatilanne muuttui viime metreillä

Muutaman tutun takuuvarman pelimiehen puuttumisen Akaa-Volleyn rivistöstä pystyi ensimmäisessä kotipelissä havaitsemaan heti. Yleispelaaja Jimmy Hernandezin puuttuminen joukkueesta jätti ison aukon taistelutahtoon, tehopisteisiin ja voiton nälkään.

Toinen ja kenties suurin pelote verkkopelissä, monta vuotta Akaan paidassa pelannut Adjete Agnithey, sai hetki ennen kauden alkua kutsun kotimaansa Togon maajoukkueeseen ja pelaa lentopalloa Afrikan mantereella ainakin joulukuun alkuun asti. Tulevaisuus näyttää, nähdäänkö Adia keväällä Akaan paidassa.

Myös opiskelujensa lopputyöhön keskittyvä libero Lassi Lahti on syksyn pelikentiltä pois. Lassin puuttuminen kentältä näkyi puolustuksen pienissä mutta tärkeissä puutteissa. Monta ”jo menetettyä palloa” on totuttu vielä aiempina vuosina saamaan peliin.

Isoja menetyksiä on siis viimekauden avauskuusikkoon tullut, ja uudet pelikaverit hakevat vielä paikkaansa. Paljon on silti positiivisiakin asioita. Oman seuran kasvatti, nuori Jere Aalto pelasi LeKin pommituksessa varman vastaanottopelin liberon paidassa. Myös Joni Mikkonen on täysin eri mies kuin vuosi sitten puoliksi toipilaana syksyä aloittaessaan. Sunnuntain pelissä Mikkonen ei kahteen ensimmäiseen erään jäänyt yhtään esimerkiksi Matti Hietasen varjoon.

Passareilla Ossi Heinolla ja Juuso Paanasella oli vielä hieman hakemista oikean rytmin löytämisessä hyökkääjien kanssa, mutta erityisesti Heinon ja keskitorjuja Panu Pitkäsen välinen yhteistyö näytti lähtevän hyvin liikkeelle.

Akaa-Volleyn kausi jatkuu ensi viikonloppuna vierasottelulla Kouvolan Lentopalloilijat -57:aa vastaan Korian monitoimitalolla. KoLe-57 on sarjanousija ja voitti avauspelinsä 1-sarjassa vieraskentällä VanLea vastaan puhtaasti 3–0.