Päivölästä Piilaaksoon

Akaan jättänyt Nokia muisti Päivölän matematiikkalinjaa vielä 190 000 eurolla

Päivölän matematiikkalinjan opiskelijat Leila Kettunen (vas.), Sauli Kokkonen, Jaakko Hannikainen ja tuolissa Cliona Shakespeare kertoivat syksyllä 2013 Akaan Seudulle, että opiskelijat ovat muun muassa miettineet, mitä kaikkea voisi tehdä kuulokkeilla, joiden ”sormien” sensorit tunnistavat kasvojen liikkeet.

Päivölän matematiikkalinjan opiskelijat Leila Kettunen (vas.), Sauli Kokkonen, Jaakko Hannikainen ja tuolissa Cliona Shakespeare kertoivat syksyllä 2013 Akaan Seudulle, että opiskelijat ovat muun muassa miettineet, mitä kaikkea voisi tehdä kuulokkeilla, joiden ”sormien” sensorit tunnistavat kasvojen liikkeet.

Nokia Technologies Oy:n tutkimusjohtajan Hannu Kauppisen mukaan yhtiö lopetti Student Innovation Lab -yksikön Akaassa, koska uudet liiketoimintalinjaukset eivät mahdollista enää entisenkaltaisia opiskelijaprojekteja. Toijalan Sampolan takana toiminut Nokian toimipiste tarjosi työharjoittelupaikan Päivölän matematiikkalinjan opiskelijoille.  Nokia lähti Akaasta heinäkuun lopussa.

– Tänä päivänä meidän yhteistyömme koulujen ja yliopistojen kanssa on globaalia, yhteen kouluun keskittymisen sijaan haluamme olla mukana mahdollisimman monimuotoisessa opiskelijayhteistyössä. Meillä ei ole tarvetta pitää juuri Toijalassa omaa toimipistettämme, kertoo Kaliforniasta tavoitettu Kauppinen, joka vastaa Nokia Technologies Oy:ssä Nokia Labs -tutkimusyksiköstä.

Nokia aloitti yhteistyön Päivölän kansanopiston kanssa vuonna 1997. Tutkimusjohtaja Hannu Kauppisen mukaan yhteistyö sopi erityisen hyvin aikaan, jolloin Nokia oli vielä kännykkävalmistaja ja tarjolla oli matkapuhelimiin liittyvää innovointia.

– Nyt kun Nokia on toisenlainen teknologiayhtiö, meidän ei ole yhtä helppo tarjota opiskelijoille samanlaisia projekteja.

Opiskelijat työskentelivät Nokian Toijalan-yksikössä noin 12 tuntia viikossa ja saivat siitä palkkaa. Lukukauden aikana työharjoittelijoita oli keskimäärin 20. Nokian omia työntekijöitä Toijalassa oli kolme.

Päivölän opiskelijat ovat tehneet Nokialle muun muassa Cosmos Conquest -pelisovelluksen Windows Phone -älypuhelimille, HereTube-sovelluksen videoiden etsintään ajan ja paikan perusteella sekä online-tietokannan Student Innovation Labin dokumentaation ja tiedon hallintaan.

Hannu Kauppisen mukaan Nokialle kokemukset yhteistyöstä lahjakkaiden nuorten kanssa olivat hyviä. Päivölän matematiikkalinjalaisia on päätynyt myös töihin Nokialle.

– Muun muassa täällä Piilaaksossa on meillä työntekijä, joka on opiskellut Päivölässä ja aloittanut Nokia-uransa Toijalassa.

Hannu Kauppinen kertoo Nokian tukeneen matematiikkalinjan toimintaa Toijalan-yksikön lopettamisen jälkeen maksamalla opiskelijoille työsopimuksen mukaisesti lukuvuoden palkat.

Tutkimusjohtajan mukaan Nokia on lahjoittanut viime vuosina Päivölän matematiikkalinjan toimintaan 190 000 euroa/vuosi. Yhtiö lahjoitti saman summan opistolle vielä myös tänä vuonna.

 

 

Kaupunki miettii Tietotalolle omaa käyttöä, myyntiä tai vuokraamista

Akaan kaupungin teknisen johtajan Antti Kemin mukaan Nokialla vuokralla ollut Tietotalo on loistavassa kunnossa ja hienolla paikalla. Puutteena hän pitää hissittömyyttä. Tilat ovat kolmessa kerroksessa. Kaupunki pohtii nyt omistamalleen rakennukselle käyttöä.

– Ensin selvitämme, olisiko siihen siirrettävissä kaupungin omia toimintoja. Jos omaa toimintaa ei löydy, sitten katsomme, olisiko rakennus realisoitavissa tai voisiko sen vuokrata yrityskäyttöön, tekninen johtaja selvittää marssijärjestystä.

Vuonna 1963 valmistuneessa rakennuksessa on toiminut ainakin naulatehdas, Toijalan kaupungin tekninen keskus ja Tietotalo. Alakerrassa on koulutustilat ja keittiö, yläkerrassa toimistohuoneita ja kellarikerroksessa saunatilat sekä tekniset tilat. Öljyllä lämpiävän rakennuksen hyötyala on 439 neliömetriä, ja tontilla on kokoa 6600 neliömetriä. Nokia maksoi rakennuksesta vuokraa kaupungille vähän yli 4000 euroa kuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?