Säästöt supistavat kirjastojen aukioloaikoja

Valtuuston päätöksen mukaan Akaan molemmat kirjastot saavat jatkaa, mutta säästöt tietävät lyhyempiä aukioloaikoja. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Valtuuston päätöksen mukaan Akaan molemmat kirjastot saavat jatkaa, mutta säästöt tietävät lyhyempiä aukioloaikoja. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Akaan kaupungin talouden tasapainottamispakettiin sisältyvät henkilöstösäästöt lyhentävät kirjastojen aukioloaikoja.

– Todennäköisesti aukioloajat mietitään uusiksi jo ensi vuonna. Joka tapauksessa aukioloajat lyhenevät, mutta miten se toteutetaan, on vielä jäsentymättä, toteaa sivistysjohtaja Jukka Oksa.

Muutoksia aukioloaikoihin on odotettavissa ensi kevään aikana. Oksan mukaan aukioloaikojen osalta voidaan pohtia esimerkiksi jommankumman kirjaston pitämistä yhtenä päivänä kokonaan kiinni tai arvioida lauantain aukioloja uudelleen. Tällä hetkellä Akaan pääkirjasto Toijalassa ja Viialan kirjasto Vilkku ovat auki lauantaisin kello 10-14.

Talouden tasapainottamispaketin ohjaamana laadittu vapaa-aikalautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2016 ja taloussuunnitelma vuosille 2017–2018 sisältää kaikkiaan 4,5 henkilötyövuoden vähennyksen kirjastopalveluista. Kahden seuraavan vuoden aikana eläkkeelle on jäämässä yhteensä neljä henkilöä, joiden tilalle ei palkattaisi uusia työntekijöitä. Lisäksi yksi kirjastonhoitajan vakansseista muutettaisiin osa-aikaiseksi.

Lehtienlukupiste voi siirtyä Olkkariin

Vapaa-aikalautakunnan esityksen mukaan myös nykyisestä, kahvilan yhteydessä toimivasta Kylmäkosken lehtienlukupisteestä luovutaan. Lehtienlukumahdollisuus pyritään järjestämään Olkkariin,  jonka tilat kaupunki  on vuokrannut vuoden 2016 loppuun asti.

– Tällöin kaupungin ei tarvitsisi maksaa vuokraa kahdesta paikasta, sivistysjohtaja perustelee.

Viiala-seuran kanssa selvitetään museoyhteistyötä

Vapaa-aikalautakunnan esityksen mukaan kulttuuripuolelle jäisi kulttuurikoordinaattori, mutta osa-aikainen museonhoitajan vakanssi lakkautettaisiin vuoden 2017 alusta.

Veturimuseon osalta kaupunki selvittää yhteistyön syventämistä Suomen Rautatiemuseon kanssa ja Viialan museolle kaupunki toivoo Viiala-seurasta yhteistyökumppania. Tällä hetkellä Viialan museon esineet on varastoitu väliaikaisesti Kylmäkosken kirjastoon. Tavoitteena on avata Viialan museo uudessa paikassa kesällä 2016.

Säästötoimet uhkaavat leikata myös nuorisopalveluita. Vapaa-aikalautakunta esittää yhden nuoriso-ohjaajan vakanssin muuttamista osa-aikaiseksi ensi vuoden alusta.

– Voi olla, että jatkossa nuorisotilat eivät ole enää auki niin kuin tähän asti ja kerhotarjontaa joudutaan tarkastelemaan, sivistysjohtaja Jukka Oksa arvioi säästötoimien vaikutuksia nuorisopalveluihin.

Vapaa-aikalautakunnan tekemistä talousarvioesityksistä päättää valtuusto joulukuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?