Taidesäätiö lahjoittaa Herman Vähämäen maalauksen Akaan seurakunnalle

Akaan seurakunta saa Herman Vähämäen vanhaa kivisakastia kuvaavan maalauksen.

Akaan seurakunta saa Herman Vähämäen vanhaa kivisakastia kuvaavan maalauksen.

Taidesäätiö Merita lahjoittaa toijalalaisen opettajan ja taiteilijan Herman Vähämäen teoksen Akaan vanha kivisakasti Akaan seurakunnalle. Lahjoitusteos on öljyvärimaalaus vuodelta 1983.

Akaan seurakunta maksaa lahjoitustaulun kehysten kunnostamisen, jonka hinta-arvio on muutamia satoja euroja. Taulun sijoituspaikasta päättää kirkkoneuvosto. Seurakunnalla on myös ennestään tauluja samasta aiheesta.

Toijalan Kansallis-Osake-Pankin konttori osti teoksen vuonna 1984 taiteilijalta. Pankkien fuusioiden myötä teos päätyi Nordean taidekokoelmaan ja sieltä Taidesäätiö Meritalle.

Taidesäätiö Meritan asiamies Teijamari Jyrkkiö arvioi Vähämäen teoksella olevan merkitystä nimenomaan paikallisesti.

– Olemme valtakunnallinen toimija, ja meillä on vähän teoksia, jotka liittyvät kiinteästi tiettyyn paikkaan, Jyrkkiö kertoo.

Taidesäätiö pyrkii mahdollisuuksien mukaan etsimään uuden kodin töille, joista säätiö luopuu.

Nordea Pankin vuonna 2002 perustaman Taidesäätiö Meritan tarkoituksena on toimia suomalaisen taiteen ja taidehistorian tutkimuksen hyväksi. Säätiö ylläpitää taidekokoelmaa, lainaa teoksia taidenäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja tukee suomalaista taidetta ja taidehistorian tutkimusta apurahoin.

 

Herman Gabriel Vähämäki oli taiteilija ja opettaja

Herman Gabriel Vähämäki (1907–1998) toimi opettajana Orimattilassa, Ruskealassa, Punkalaitumella ja viimeksi 19 vuotta Toijalan keskuskansakoulussa. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1967.

Vähämäki teki kasvatusopin laudaturtutkielmansa aiheesta Taulupiirrokset opetuksen havainnollistamiseksi. Tutkielma sisälsi yli 60 piirrosta.

Vähämäki opiskeli kuvaamataitoa muun muassa Viipurissa sekä Turussa. Vuonna 1935 hän tuli kolmanneksi Suomen Kuvalehden järjestämässä pienoisveistoskilpailussa.

Vähämäki oli erikoistunut kuvanveistoon, jossa taiteilijan aiheina olivat usein eläimet ja lapset. Öljyväreillä hän maalasi muun muassa muotokuvia ja maisemia.

Lähde: Lea Seppänen: Elämän sisältö

Herman Vähämäki on piirtänyt kivisakastista myös kortin, jota myytiin Akaan Lähetysyhdistyksen hyväksi. Kortti löytyy Terveiset Toijalasta -kirjasta.

Herman Vähämäki on piirtänyt kivisakastista myös kortin, jota myytiin Akaan Lähetysyhdistyksen hyväksi. Kortti löytyy Terveiset Toijalasta -kirjasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?