Vesa Vuorisen ripeä toiminta pelasti Teemu Sillanpään hengen

Vesa Vuorinen on yksi viidestä suomalaisesta, jotka saivat tänä vuonna presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin.
Vesa Vuorinen on yksi viidestä suomalaisesta, jotka saivat tänä vuonna presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin.

– Vesa Vuorinen on Akaan sankari, ja tällainen presidentin myöntämä hengenpelastusmitali on harvinaista herkkua, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Jorma Pitkämäki kiteytti.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön myöntämä hengenpelastusmitali luovutettiin viialalaiselle Vesa Vuoriselle tiistaina Tampereella. Hengenpelastusmitali myönnettiin tänä vuonna viidelle suomalaiselle tunnustukseksi rohkeasta, oman hengen uhalla suoritetusta ihmisen pelastamisesta.

Tunnustusta haettiin tänä vuonna kaikkiaan 74 pelastajalle, ja moottoriurheilua harrastavalle Vuoriselle mitalia anoi Urjalan urheiluautoilijat. 48-vuotias Vesa Vuorinen kuuluu tällä hetkellä Akaan Moottorimiehiin.

Vuorinen pelasti turvakaaren ja penkin väliin kypärästään juuttuneen kartanlukija Teemu Sillanpään palavasta ralliautosta vuoden 2013 Mänttä 200 -rallin osakilpailun erikoiskokeella. Auton kuljettaja ajoi ulos noin parinsadan metrin päässä Vuorisesta, joka oli hommissa maaliintulokellolla. Vuorinen sai kartturin ulos autosta vain hetki ennen kuin auto syttyi ilmiliekkeihin.

– Auto teki kaksi kertaa hurjat voltit ja päätyi kummallakin kerralla perä edellä maahan. Toisella kerralla auto syttyi palamaan, ja juostessani autoa kohti näin, että auton kuljettaja pääsi ulos. Omat ihokarvathan siinä käsistä vähän kärysivät, mutta kukaan ihminen ei ollut liekeissä, vaikka kartturin ajopuku oli ehtinyt jo selästä lämmetä, Vuorinen muistelee parin vuoden takaista tapahtumaa.

Vuorinen kertoo, ettei ehtinyt ajatella mitään lähtiessään juoksemaan autoa kohti.

– Eipä sitä tullut mietittyä muuta kuin sitä, että äijät on saatava ulos autosta.

Vuorinen on nuorena ollut myös Viialan vpk:n riveissä, mutta sydän on sykkinyt aina moottoriurheilulle. Rallien toimitsijatehtävien lisäksi mies kertoo harrastavansa mikroautoilua sekä ratakuorma-autojen huoltoa.

Tiistaina Vuorinen vietti vapaata työstään raskaan kaluston asentajana Kuljetusliike Viikarilla päästäkseen kakkukahville Hippostalolle. Viikonvaihteessa odottavat jälleen toimitsijatehtävät Pirelli-rallissa.

– Ihan hienoltahan tämä tuntuu, Vuorinen kiitteli mitalikahveilla.

Aluehallintoviraston ylijohtajan sihteeri Elisabet Heinrich sai kunnian kiinnittää hengenpelasusmitalin viialalaisen Vesa Vuorisen rintaan.
Aluehallintoviraston ylijohtajan sihteeri Elisabet Heinrich sai kunnian kiinnittää presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin  Vesa Vuorisen rintaan.