Tilapula on siirtämässä Toijalan kuudennet luokat yhteiskouluun

Arvo Ylpön, Nahkialan ja Pappilan koulujen tilapulan vuoksi koulutoimessa suunnitellaan Toijalan alueen kuudensien luokkien siirtämistä jatkossa Toijalan yhteiskouluun.

– Arvo Ylpössä, Nahkialassa ja Pappilassa on aika akuutti tilaongelma. Arvo Ylpön koululta kuudennet luokat ovat jo nyt Monarilla evakossa ja Pappilassa ja Nahkialassa ollaan joko ensi tai seuraavana vuonna sen tosiasian edessä, että tilaa pitäisi kehittää lisää, sivistysjohtaja Jukka Oksa kertoo.

Sivistysjohtajan mukaan ensi syksy olisi luonteva ajankohta muutokselle, kun talouden tasapainottamiseen sisältyvän ryhmäkokojen nostamisen takia luokkia joudutaan joka tapauksessa muodostamaan uudelleen.

Sivistysjohtajan mukaan yhteiskoulussa on tilaa Toijalan kuutosille varsinkin, kun käytettävissä ovat myös Monarin opetustilat. Toijalan alueen kuutosista muodostettaisiin yhteiskoululle neljä 25–30 oppilaan rinnakkaisluokkaa.

–  Jos kuutoset siirtyvät yhteiskoulun oppilaiksi, ei heitä välttämättä sijoiteta Monarille, mutta yhteiskoulu voisi hyödyntää tarvittaessa Monarin tiloja aineopetustiloina.

Ruotsin opetusta saman katon alla

Sivistysjohtaja arvioi, että ryhmäkokoja nostamalla varsinkin Arvo Ylpön koululta voisi järjestyä tilat koulun kuutosille, mutta yhteiskoulun tilat antavat enemmän liikkumavaraa.

–  Arvo Ylpön tilat ovat osin hankalat. Ne ovat monessa rakennuksessa, ja opetuskäyttöön on vallattu tiloja, jotka eivät ole oikeita luokkatiloja.

Kuutosten muuttoa yhteiskoululle puoltaa myös tuntijakouudistus, jonka mukaan ruotsin kielen opiskelu alkaa ensi syksystä alkaen jo kuudennella luokalla. Yhteiskoulun kieltenopettajat opettaisivat ruotsia myös kuutosille.

– Opetus järjestyisi kätevästi samoissa tiloissa.

Sivistysjohtajan mukaan luokanopettajia koskevia järjestelyjä ei ole vielä suunniteltu yksityiskohtaisesti.

– Rehtorien kanssa on mietitty sitäkin, onko yhteiskoululla pakko olla kiinteästi samat luokanopettajat, vai voisivatko viitosluokkalaisten opettajat siirtyä vuodeksi yhteiskoulun puolelle.

Rasin tilat eivät riitä kaikille

Sivistysjohtajan mukaan myös Rasin koulun osalta harkitaan koulun kuudesluokkalaisten siirtämistä Viialan yhtenäiskoulun tiloihin ensi syksynä.

– Rasilla kaikille ryhmille ei ole tilaa, jos kivikoulua ei korjata, enkä näe realistisena, että sitä ryhdyttäisiin tähän hätään remontoimaan, sivistysjohtaja Jukka Oksa sanoo.

Tällä hetkellä Hirvialholla on yläkoululaisten lisäksi remontissa olevan Keskustan koulun viides- ja kuudesluokkalaiset. Kuudesluokkalaiset jäävät Hirvialholle jatkossakin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?