Pää pystyssä palvelemaan

Toijalan kaupungin rakennuttama kauppakeskus Veturi suistui vajaat kymmenen vuotta sitten raiteiltaan eikä lunastanut nimensä asettamia tavoitteita. Hyvin palvelevat merkkimyymälät Marimekkoa myöten eivät löytäneet asiakkaitaan Akaassa tai ainakaan ABC:n naapurissa.

Veturilla ei myöskään ollut mitä vetää, koska kauppakeskuksen ja ABC:n ympärillä olevia tontteja piiloteltiin nousukaudella kaupungin pöytälaatikossa. Taantumassa niitä alettiin kaupata yhdelle jos toisellekin yrittäjälle ympäri Suomea. Vaikka lapussa oli pilkkahinta, ainoat kaupat peruuntuivat. Akaalaisille halukkaille tontteja ei myyty.

Veturista Akaanportiksi nimensä vaihtaneen liikekiinteistön tiloille on onneksi löytynyt vuokraajia ja ostajia, ja nyt myös naapuritonteilla on alkanut tapahtua. Yksi iso paikallisen rakennusliikkeen tekemä halli on jo noussut Akaanportin taakse, ja lisää on tulossa viereen. Uudet tai muuttavat yritykset ovat kaikki samalla alalla: autojen kimpussa. Yksi katsastaa, toinen huoltaa ja kolmas kiillottaa.

”Palvelun laatu tulee paranemaan entisestään, koska asiakastyytyväisyys on meille tärkein asia. Meillä on tosi kova asiantuntemus, ja tiedämme autoista aika erikoisiakin juttuja, joita moni ei tiedä.”

Tuoreen akaalaisen yrittäjän, Olli Niemisen sanoilla voisi myydä koko Akaanportin aluetta. Moottoritien liittymän tienoo Toijalassa on vihdoin lähtemässä lentoon, jota siltä on odotettu 15 vuotta.

Monet alueen akaalaisista yrittäjistä ovat olleet muiden hommissa kauempana ja perustaneet sitten oman yrityksen kotikaupunkiinsa. Kun he ovat huomanneet sen menestyvän, on tullut kasvun ja laajentamisen aika. Samalla syntyy uusia työpaikkoja ja akaalaisille palveluita.

Akaanportin akaalaiset yrittäjät ja heidän hallinsa saattavat olla se todellinen veturi, joka houkuttelee alueelle uusia ja isompia yrityksiä paremmin kuin kaivoon kannettu vesi.

Kyltit kuntoon

Kappaleen matkaa moottoritien vartta pohjoiseen sijaitsee Lempäälän kunta, jolla on omat kasvusuunnitelmansa. Mittakaava vain on hieman toinen. Kunta haluaa uuden osayleiskaavan ja muun muassa lisää päivittäistavarakauppaa Ideaparkin ympärille. Puhutaan kymmenistä tuhansista rakennusneliöistä ja -kuutioista.

Pirkanmaan maakuntahallitus on sitä mieltä, että Marjamäen osayleiskaavasuunnittelun kanssa tulisi odottaa uuden maakuntakaavan ratkaisua. Maakuntakaava on tarkoitus hyväksyä maakuntavaltuustossa ensi vuoden aikana.

Koska Marjamäen alueen vähittäiskaupalla on seudullisia vaikutuksia, maakuntahallitus haluaa, että naapurikunnilta pyydetään lausunnot palveluverkosta, kaupallisesta mitoituksesta ja näiden vaikutuksesta.

Ideaparkia ei täällä aikoinaan vastustettu. Jos Akaa nyt haluaa puolustaa omien taajamiensa elinvoimaisuutta ja ajaa asukasmäärän, työpaikkaomavaraisuuden ja verotulojen kasvua, vaaditaan sanojen lisäksi myös tekoja.

Toijalan aseman alueen kaavoitus pääradan ja Hämeentien välissä on saatava valmiiksi. Tämänhetkisen kehittämisen indikaattorina toimii Hämeentien varressa seisova opastetaulu. Kun kaupungin kaavoitus on kesken eikä valtiolla ole rahaa, kuinka todennäköistä on, että Hämeentien ja Satamatien risteyksen liikenneympyrä toteutuu lähiaikoina?

Yksi kommentti

  1. HeliP

    No nyt osuit Mikko asian ytimeen. Loistava pääkirjoitus. Oman oksan sahaamisen ja itsensä kampittamisen aika on tullut toivottavasti tiensä päähän.
    Kaavoittamishankkeille soisi voimakasta tuulta purjeisiin .

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?