Taipaleen risteys on Ysitien vaaran paikka Akaassa

Kolarin kokenut Marjut Peltola ennakoi enemmän mutta ei pelkää liikenteessä

Jesse ja Marjut Peltola selvisivät viime vuoden marraskuussa sattuneesta auto-onnettomuudesta ilman vakavia vammoja. Marjut Peltolan mukaan kolari on lisännyt ennakointia liikenteessä.

Jesse ja Marjut Peltola selvisivät viime vuoden marraskuussa sattuneesta auto-onnettomuudesta ilman vakavia vammoja. Marjut Peltolan mukaan kolari on lisännyt ennakointia liikenteessä.

Oli marraskuinen lauantai-iltapäivä, kun Marjut Peltola oli ajamassa valtatie 9:ää poikansa Jessen kanssa Urjalasta  kotiin Kylmäkosken Taipaleelle. Koko perhe oli ollut seuraamassa Jessen ja tämän veljen Rikun peliä Urjalan jäähallissa. Isoveli Kim oli tulossa kotiin kevytmoottoripyörällä ja isä Vesa Peltola Rikun kanssa toisella autolla.

– Käytiin ensin kaupassa ja tankattiin auto. Kotimatkalla juteltiin Jessen kanssa niitä näitä, Marjut muistelee.

Taipaleen risteyksessä Marjut ryhmittyi keskiviivan viereen kääntyäkseen Ysitieltä vasemmalle Taipaleen suuntaan, kun takaa tullut henkilöauto törmäsi auton perään. Törmäyksen voimasta Peltoloiden auto päätyi vinottain vastaantulevien kaistalle, jolloin vastakkaisesta suunnasta tullut auto törmäsi repsikan puoleiseen kylkeen.

Nyt tömähtää!

Peilistä takaa tulevien valoja seurannut Marjut ehti varoittaa vieressä istunutta Jesseä ennen ensimmäistä törmäystä.

– Kolme autoa meni oikealta meidän ohi, mutta neljännen auton valot eivät kääntyneetkään. Sanoin Jesselle, että nyt tömähtää. Pelkäsin pahinta ja toivoin parasta ja jännitin kaikki lihakset, Marjut kertoo.

Onnettomuuden jälkeen Marjutin ensimmäiset ajatukset liittyivät autoon.

Vastaantuleva auto osui Peltoloiden auton kylkeen. Repsikan paikalla istui Peltoloiden keskimmäinen poika Jesse, joka selvisi onnettomuudesta mustalla silmällä.

Vastaantuleva auto osui Peltoloiden auton kylkeen. Repsikan paikalla istui Peltoloiden keskimmäinen poika Jesse, joka selvisi onnettomuudesta mustalla silmällä.

– Ajattelin, että auto meni, emmekä pääse sillä liikenteeseen. Mietin miten pääsemme seuraavan päivän jääkiekkopeliin, ja harmittelin, että olin juuri tankannut auton.

Peltoloiden Nissan Primera meni lunastuskuntoon, mutta Marjut ja Jesse selvisivät onnettomuudesta hämmästyttävän pienin vammoin. Lauennut turvatyyny aiheutti Jesselle mustan silmän, mutta autosta hän pääsi ulos omin jaloin. Alaselkänsä loukannut Marjut nostettiin paareilla ulos autosta. Turvallinen siirto varmistettiin leikkaamalla auto kuljettajan puolelta auki. Marjut ja Jesse viettiin ambulansseilla Taysiin. Myös kahdesta muusta onnettomuusautosta kuljetettiin kummastakin yksi henkilö sairaalahoitoon.

Ennen kuin Marjut ehdittiin siirtää ambulanssiin, onnettomuuspaikalle ehtivät myös Vesa ja Riku.

–  Kun Marjut soitti joutuneensa onnettomuuteen, tiesin ainakin sen, ettei pahin vaihtoehto ole toteutunut. Toki äänestä kuuli, että hän oli järkyttynyt, Vesa muistelee.

Marjut ja Jesse viettivät sairaalassa yhden yön.

– Minulla venähti selkä. Vieläkään se ei ole sellainen kuin ennen, mutta sen kanssa on opittava vaan elämään, Marjut sanoo.

Ennakointia onnettomuusristeyksessä

Auton rattiin Marjut tarttui alle viikon päästä onnettomuudesta.

– Vesa pakotti minut ajamaan. Kyllähän se vähän jännitti, mutta sitä kauheammalta se tuntuu, mitä pidemmäksi aika venyy. Eihän sitä

Marjut Peltola tarttui auton rattiin vajaa viikko kolarin jälkeen aviomiehensä patistamana.

Marjut Peltola tarttui auton rattiin vajaa viikko kolarin jälkeen aviomiehensä patistamana.

voi tietää, koska jotain sattuu.

Marjutille onnettomuus ei jättänyt pysyvää pelkoa, mutta kolarikokemus on lisännyt ennakointia liikenteessä. Kääntymisestä hän viestittää takana tuleville vilkun lisäksi vilkauttamalla hyvissä ajoin jarruvaloja. Onnettomuusristeykseen hän ei jää enää odottamaan. Urjalan suunnasta tullessaan hän koukkaa joko linja-autopysäkin kautta Taipaleentielle tai ajaa jo ennen Taipaleen risteystä Aseman tiehaaran bussipysäkille päästääkseen takana tulevan autoletkan ohi.

Kolarissa mukana ollut Jesse on saanut muutama kuukausi sitten mopokortin. Vanhempiensa mukaan marraskuun onnettomuus ei nuorta miestä järkyttänyt.

– Nuoren miehen maailmassa se on niin, että kun mitään ei sattunut, niin ei sattunut. Itse olen huomannut, että vuosien varrella alkaa enemmän ajatella vaihtoehtoja, isä Vesa Peltola toteaa.

Taipaleen risteys on vaaran paikka

Peltolat muistavat Valtatie 9:n ja Taipaleentien risteyksessä sattuneen monta muutakin samankaltaista kolaria. Kohdalla on ohituskielto, mutta ei kääntymiskaistaa eikä väistötilaa, mikä tekisi vasemmalle kääntymisestä turvallisempaa.

– Kuolonkolareilta on vältytty, mutta risteyksessä rytisee säännöllisesti. Taipaleen risteys on ainoa Ysitien tienhaara Akaan alueella, jossa ei ole minkäänlaisia levennyksiä eikä muitakaan turvallisuutta lisääviä asioita, Vesa Peltola sanoo.

Hän mukaan risteyksen vaarallisuutta lisää  Aseman risteyksen läheisyys.

– Turusta päin tuleva voi Aseman tienhaaran jälkeen ajatella, että risteysalue oli tässä, minkä jälkeen alkaa suora. Kuljettaja ei välttämättä huomaa, että joku voikin olla kääntymässä Taipaleen suuntaan, Vesa Peltola toteaa.

Taipaleentien risteyksessä valtatiellä ei ole levennystä eikä kääntymiskaistoja.

Taipaleentien risteyksessä valtatiellä ei ole levennystä eikä kääntymiskaistoja.

37taipaleenristeys3 37taipaleenristeys1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?