Lukemisesteisille uusi äänikirjapalvelu

37Celia 2

Kati Ratala esittelee Celianet-palvelua.

Lukemisesteisille on avattu kirjastoihin uusi palvelu. Verkossa on 40 000 äänikirjaa, joita voi lainata. Celianet-verkkopalvelun asiakkaiksi pääsevät henkilöt, joille on vaikeaa tai mahdotonta lukea tavallista kirjaa.

Kati Ratala Akaan pääkirjastosta kertoo, että Celia on entinen Näkövammaisten kirjasto. Toimintaa on laajennettu niin, että myös esimerkiksi oppimisvaikeudet, kehitysvamma ja kognitiiviset esteet oikeuttavat lainaamaan Celian äänikirjoja.

Palvelu poikkeaa perinteisistä äänikirjoista siten, että teokset ovat internetissä. Niitä voi kuunnella selaimen kautta, ladata muistitikulle tai polttaa cd-levylle. Kirjoja voi kuunnella myös matkapuhelimella tai tabletilla.

Tunnukset verkkopalveluun saa, kun ilmoittaa suullisesti kirjaston henkilökunnalle lukemisen esteestä.

Meille ei tarvitse esittää todistusta lukemisesteestä, mutta Celia voi halutessaan pyytää lisäselvitystä syistä. Asiakas voi kirjoittaa valtakirjan, jolla hän valtuuttaa omaisen tai muun henkilön lainaamaan kirjoja puolestaan, Ratala selvittää.

Verkkopalvelussa on äänikirjoja huomattavasti enemmän, kuin kirjastossa on lainattavissa perinteisiä äänikirjoja. Myös uutuuskirjat laitetaan verkkopalveluun. Celianetissä on muun muassa romaaneja, tietokirjallisuutta sekä lasten ja nuorten kirjoja.

Netissä olevissa äänikirjoissa on sekin hyöty, että niihin voi tehdä kirjanmerkkejä, kun keskeyttää lukemisen. Lisäksi osaan Celian kirjoista  saa näytölle halutessaan myös tekstin näkyviin korostettuna.

Celian kirjoja voivat lainata neljävuotiaat ja sitä vanhemmat. Huoltajan suostumus tarvitaan 15 ikävuoteen asti.

Lisätietoa palvelusta saa kirjastoista sekä netistä osoitteesta www.celia.fi.

37Celia 1

Kati Ratala esittelee Celianet-palvelua.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?