Syntyykö säästöä?

Akaan kaupungin yli tuhat työntekijää ovat viime vuosina saaneet tottua siihen, että toimintaa on tehostettava ja säästöjä saatava aikaiseksi. Senttejä, satasia ja suurempia summia on kerätty milloin minkäkin nimisen työryhmän, konsultin tai talouden tasapainottamisohjelman usuttamana. Palveluita on karsittu, paikkoja jätetty täyttämättä, laatua heikennetty ja työtaakkaa kasvatettu. Samaan aikaan ylimmän portaan ja välikerroksen pomot ovat jättäneet uppoavan laivan ja lipuneet Lempäälään.

On myös toimintoja, jotka on saatu pidettyä pystyssä, vaikka vuosibudjetista olisi säästetty jopa viidennes. Mäntymäen vanhainkodin päiväkeskus Päivikin kohdalla tätä ei kuitenkaan lueta ansioksi, kun talouden tasohöylä on taas pantu käyntiin. Koska rahaa on pystytty säästämään, oli perusturvalautakunnan puheenjohtajan ensimmäinen arvio, että toimintaa on ajettu alas ja se on hiipumassa. Sitten selvisi, että oikeassa elämässä, konsulttien eurolistojen ulottumattomissa, tilanne onkin päinvastainen. Päivikki on pidetty ja tarpeellinen palvelu sekä asiakkaille että heidän omaishoitajilleen, ja lisää tulijoita olisi jonoksi asti.

Mikäli Päivikin toiminta lopetetaan, kaupungin budjettia saadaan karsittua. Jo lisätalousarvioon ja viimeistään tilinpäätökseen lopetus tietää kuitenkin uusia menoja, mikäli Akaa aikoo toimia esimerkiksi omaishoitajien kanssa jossain määrin säädyllisesti. Jos omaishoitajan voimat loppuvat, menoja kertyy lisää, koska uusia laitospaikkoja saatetaan tarvita paitsi hoidettavalle myös hoitajalle.

Akaan kaupungin talouden tasapainottamisohjelmassa Päivikin toiminnan lopettamisen kohdalle on merkitty vain rahallinen säästö, ei leikkausta henkilötyövuosissa. Kulttuuritoimessa tilanne on toinen, mutta logiikka tuo mieleen lähinnä hölmöläisten peiton.

Tavoitteena on saada henkilöstösäästöä yhden ihmisen verran vuodessa. Kuten vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Antti Maijala on todennut, tämä tarkoittaa kulttuurikoordinaattorin työn loppumista, koska muita vakansseja ei kulttuuritoimessa ole.

Samaisessa säästöpaketissa todetaan kuitenkin, että vapaa-aikatoimen yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on tärkeä turvata, koska yhdistykset tuottavat suurimman osan kaupungin vapaa-ajan palveluista. Nähtäväksi jää, kuka tämän yhteistyön turvaa ja miten, kun liikuntasihteerin vakanssikin ammottaa jo tyhjyyttään. Jos kulttuurikoordinaattorin pesti lopetetaan, tyhjenee vähitellen myös Kulttuuritalo Laaksola. Sitten onkin helppo vetää Päivikki-kortti esiin ja sanoa, että eiköhän Laaksolan voi myydä, kun ei siellä edes ole ketään.

Vapaa-aikatoimen säästöihin kuuluu myös sen selvittäminen, kuinka liikuntapaikkojen hoito voitaisiin ulkoistaa esimerkiksi seuroille. Selvitys päätettiin tehdä jo tämän vuoden aikana, ja se onkin aloitettu tahdikkaasti. Kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren terveiset kaupungin vanhimpiin yhdistyksiin kuuluvan Viialan Virin 110-vuotisjuhlaväelle olivat, että seura voisi ottaa ladut hoitaakseen. Akaan Seudun empiiristen havaintojen mukaan hiihtoaktiivit eivät palkinneet ehdotuksen tekijää runsain aplodein.

Ilmeisesti konsultit, virkamiehet ja valtuutetut eivät itsekään usko harrastajien hyväntahtoisuuteen, talkootyöhön ja koneinvestointeihin, koska pakettiin on kirjattu myös, että liikuntapaikkojen hoidon tasoa pudotetaan huomattavasti. Säästöjä tällä radikaalilla toimenpiteellä on arvioitu saatavan nolla euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?