Lapinleimu Oy:n toiminta alkoi omakotitalon keittiössä

36Fläkt Woods 1Lapinleimu Oy:n tarina alkoi Toijalan keskustassa sijainneen omakotitalon toisen kerroksen keittiöstä. Diplomi-insinööri Veikko Lapinleimu oli kiinnostunut muoviteknologiasta, ja hän mietti, että tuotteita pitäisi pystyä muovailemaan ilman lastuamista eli ilman, että aihiota esimerkiksi sorvataan.

Mies lähti tutkimaan asiaa Saksaan, löysi sieltä sopivan tekniikan ja toi sen Suomeen. Hän rakennutti muoviprässin ja tarvittavat työkalut. Bakeliittiprässillä puristettiin ensimmäinen tuote pitkänäperjantaina vuonna 1935.

Tästä alkoi vaiheikas menestystarina. Lapinleimu kuuluu nykyään kansainväliseen Fläkt Woodsiin, ja sen historiasta kertoivat Eero ja Markku Lapinleimu perjantaina pidetyssä tehtaan 80-vuotisjuhlassa.

– Toiminnassa oli heti mukana isäni lisäksi hänen veljensä Lauri Lapinleimu yhtäläisellä omistusosuudella. Ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä oli heidän äitinsä. Pian tila keittiössä kävi ahtaaksi, joten ulkorakennuksen taakse kyhättiin laudoista sadan neliön teollisuushalli, Markku Lapinleimu taustoittaa.

Koneita oli tuohon aikaan jo sen verran, että hallissa oli kuusi työntekijää.

Puolustusvoimille miinojen osia

Pian tilat kävivät taas pieniksi. Kilsanmäeltä löytyi tontti, joka oli sopivan lähellä rautatieaseman tavaraterminaalia. Rakennuksen vihkiäiset pidettiin vuoden 1944 keväällä.

Hallissa tehtiin sekä muovitöitä että puutöitä, olihan Veikko Lapinleimu koulutukseltaan puualan diplomi-insinööri.

– Jatkosodan aikaan muoviosastolla tehtiin puolustusvoimille erilaisia pioneerituotteita kuten miinojen osia. Sitten isälle kerrottiin, että jonkun pitäisi alkaa tehdä Suomessa ilmanvaihtoventtiilejä. Hän tarttui ajatukseen ja suunnitteli mallin.

Ensimmäinen malli valmistui vuonna 1952.

Yritys valmisti vuosien saatossa monia muitakin tuotteita kuten erilaisia vetimiä, lääkepullojen korkkeja ja piipunvarsia.

Vuonna 1974 tehtiin sukupolvenvaihdos. Yritykseen johtoon astuivat kolme veljestä, Eeron ja Markun lisäksi sittemmin edesmennyt Antti Lapinleimu.

Vanhoja malleja yhä tuotannossa

– Isän vaikutus oli merkittävä vielä vuonna 1975. Hän oli varsin ennakkoluuloton ihminen. Sitä osoittaa tuotteiden monipuolisuus, sanoo Eero Lapinleimu.

Hän tapasi käydä konttorilla lähes päivittäin jo 1940-luvun lopulla tekemässä pieniä askareita. Melkein aina Veikko-isä oli suunnittelemassa eri ammatti-ihmisten avustuksella jotain uutta tuotetta.

– Meille yrityksen jatkajille tuli malli, että otetaan työntekijät mukaan suunnitteluun. Heillä on paljon osaamista, ja heiltä saa ideoita. Antilla oli selkeästi muodon taju, sillä kun hän luonnosteli vapaalla kädellä jonkin mallin, se oli aika lopullinen.

Veikon ja Antin aikaisia malleja onkin yhä edelleen tuotannossa.

Veljekset kuitenkin päättivät, että yrityksen täytyy erikoistua johonkin. Muoviosasto myytiin vuonna 1984, ja se toimii nykyään Viialassa Leomuovi-nimellä.

Kaksi vuotta myöhemmin tehtiin ensimmäinen laboratorio tuotekehittelyä varten.

– Mietimme Markun kanssa, että kasvu on hyvä asia. Olimme ahneita volyymille. Itselläni oli myös suuruuden ekonomia, ajattelin että Toijalassa pystyy kulkemaan vielä enemmän maha pystyssä, kun on isomman firman pomo, Eero Lapinleimu naurahtaa.

Palolaboratoriolla tehokkuutta

Yrityksessä ymmärrettiin tuotekehityksen ja automaation arvo.

– Mietin, että miten saisimme nuoret insinöörit kiinnostumaan Lapinleimu-osakeyhtiöstä. Tajusin, että heille pitää tarjota riittävän haasteellisia ja monipuolisia töitä. Ja kun tuotantoprosessista saadaan kilpailukykyinen automaatiolla ja tehostamisella, niin se lisää markkinoita. Ei ole niin, että markkinat olisivat tietyn kokoiset ja kilpaillaan siitä, kuka ne tekee, Eero Lapinleimu kertoo yrityksen strategiasta.

Vuonna 1990 Suomen puhallintehdas osti Lapinleimu oy:n, ja seuraavana vuonna siitä tuli osa kansainvälistä ABB-konsernia. Tämä myy ilmankäsittelyliiketoimintansa 2000-luvun alussa. Fläkt Woods Group muodostettiin vuoden 2002 alussa.

Tuotekehitykseen panostetaan edelleen. Tehtaan 80-vuotisjuhla oli samalla sen palolaboratorion laajennuksen viralliset avajaiset. Investoinnin tarkoitus on nopeuttaa tutkimus- ja tuotekehitysprosesseihin liittyvää testausaikaa.

Fläkt Woodsin Toijalan-tehdas työllistää tällä hetkellä 72 tuotannon työntekijää ja 52 toimihenkilöä.

36Fläkt Woods 6

Juhliin oli kutsuttu tehtaan koko henkilökunta.

36Fläkt Woods 2

Eero Lapinleimu uskoo volyymin merkitykseen tehtaan toiminnassa.

36Fläkt Woods 5

Juhlavieraat toivotti tervetulleiksi Fläkt Woodsin toimitusjohtaja Rainer Knuts.

36Fläkt Woods 4

Markku Lapinleimu jäi pois yrityksen johdosta vuonna 1991.

36Fläkt Woods 3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?