Makeassa kansalaisjuhlassa kerrattiin diabeteksen hyvää hoitoa

Makeaan kansalaisjuhlaan saapui mukavasti väkeä. Eturivissä Atte Vadén keskustelee
Makeaan kansalaisjuhlaan saapui mukavasti väkeä. Eturivissä Atte Vadén keskustelee Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakan kanssa.

Akaan Seudun Diabetesyhdistys järjesti 60-vuotiaan Diabetesliiton kunniaksi Makean kansalaisjuhlan viime tiistaina Toijalan yhteiskoulun auditoriossa. Juhlan aloitti Eero Keskipetäjän, Heikki Ali-Löytyn ja Jenni Mustikan trio, joka esitti muun muassa kappaleen If music be the food of love. Juhlapuhujaksi paikalle oli kutsuttu diabeteslääkäri Atte Vadén. Tilaisuuteen osallistui 130 kuulijaa.

Kolesteroli, sokerit ja verenpaine kuntoon

Vadénin mukaan diabeteksen hoidon kulmakiviä ovat hyvä kolesterolitasapaino ja se, että verenpaine ei ole liian korkea. Myös aamusokerit ja aterian jälkeiset sokerit tulisi diabeetikolla olla kunnossa. Tavoitteisiin pyritään paitsi ruokavaliolla, painon pitämisellä kurissa, liikunnalla ja terveellisillä elämäntavoilla, myös oikeanlaisella lääkityksellä.

Tilaisuuden aloitti Eero Keski-Petäjän (oik.), Jenny Mustikan ja Heikki Ali-Löytyn trio.
Tilaisuuden aloitti Eero Keski-Petäjän (oik.), Jenny Mustikan ja Heikki Ali-Löytyn trio.

– Jos potilaillani ovat kolesterolit, verenpaine ja sokerit kaikki vähän huonosti, voi siinä käydä niin, että tiedossa on kuolemia, aivohalvauksia, sydänkohtauksia, ohitusleikkauksia, pallolaajennuksia, jalan ohitusleikkauksia ja amputaatioita. Kun saan potilaani hyvään hoitotasapainoon, tulee näitä ikäviä seurauksia vähemmän, Vadén totesi.

Vadénin mukaan GLP-1 -lääkkeet ovat mielenkiintoinen uutuus tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Ne tehostavat insuliinin eritystä haimasta, jolloin verensokeri laskee. Lisäksi GLP-1 -lääkkeet vähentävät verensokeria nostavan glukagoni-hormonin eritystä. GLP-1 lisää myös kylläisyyden tunnetta ja helpottaa siten painonhallintaa.

– Omissa potilaissani on ihmisiä, jotka ovat laihtuneet jopa 30 kiloa GLP-1 -lääkkeillä, Vadén kuvaili.

Toinen uusi lääke tyypin 2 diabeteksen hoitoon on SGLT2:n estäjä. Lääke lisää glukoosin erittymistä verestä virtsaan, jolloin veren sokeripitoisuus laskee.

Atte Vadén korosti esitelmässään diabeteksen hoidon perusasioita.
Atte Vadén korosti esitelmässään diabeteksen hoidon perusasioita.

– Kun sokeria viedään virtsaan verenkierrosta, ihminen menettää kaloreita. Hän siis laihtuu. Lääke toimii myös nesteenpoistajana, eli verenpainekin voi laskea, Vadén kertoi.

Vadén kertoi myös, että lihavuusleikkaukset ovat eräs nykyään käytössä olevista diabeteksen hoitomuodoista. Lihavuusleikkauksella diabetes voidaan parantaa jopa vuosiksi.

Tulevaisuudessa diabetesta voidaan mahdollisesti hoitaa esimerkiksi ruokahaluun ja suoliston mikrobikantaan vaikuttamalla sekä kehon energian kulutusta lisäämällä.

Tarvitaan propagandaa

Loppupuheessaan Akaan Seudun Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Timo Rajala totesi, että diabetes on asia, jonka puolesta täytyy levittää propagandaa, tämä huomattiin jo 60 vuotta sitten.

– Pitää herättää sairastuneet, riskiryhmät, läheiset ja koko kansa. Diabeetikoiden määrä kasvaa lisääntyneestä valistuksesta huolimatta, Rajala totesi.

Akaan Seudun Diabetesyhdistys luovutti tilaisuuden päätteeksi Diabetesliitolle ja sen

Atte Vadén saapui Akaaseen mielellään puhumaan, sillä hänen sukunsa on kotoisin Viialasta.
Atte Vadén saapui Akaaseen mielellään puhumaan, sillä hänen sukunsa on kotoisin Viialasta.

toiminnanjohtajalle Janne Juvakalle purkilliset hunajaa. Hunajat ojensi yhdistyksen jäsen, Kylmäkosken mehiläismestari Risto Niilimäki.

Makean kansalaisjuhlan päätti hanuristi Osmo  Korpela Armas Järnefeltin Kehtolaululla. Juhla oli osa hunajaviikkojen ohjelmaa.

 

 

 

 

 

Atte Vadén (vas.) kertoi diabeteksen hoidon tulevaisuuden näkymistä. Timo Rajalan mukaan diabetespropagandaa tulee levittää edelleen.
Atte Vadén (vas.) kertoi diabeteksen hoidon tulevaisuuden näkymistä. Timo Rajalan mukaan diabetespropagandaa tulee levittää edelleen.