Kylmäkosken tytöstä tuli kansainvälinen uranainen

Profile Image of Akaan Seutu

Anneli Pranttila.
Anneli Pranttila.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Hellä Viola Anneli Pranttila syntyi Kylmäkoskella 20.4.1928 ja kuoli kotonaan Keravalla 87-vuotiaana 7. heinäkuuta 2015. Hänet haudattiin 25. heinäkuuta synnyinkuntansa kirkkomaahan.

Isä kuoli Annelin ollessa viisivuotias, mutta tyttärellä oli kuitenkin edessään rikas elämä.

Anneli Pranttila toimi sodan aikana pikkulottana, ja sotien jälkeen perhe muutti Keravalle. Keravalla Anneli Pranttila tunnettiin kaupungin asioita seuraavana asukkaana ja taitavana puutarhanhoitajana, ja hän asui kotitaloaan loppuun saakka. Naapurisuhteet kestivät lämpiminä vuosikymmenien ja sukupolvien ajan. Keravan liikenteessä tuttu näky oli Pranttilan vuodelta 1964 oleva Volvo Amazon, sekin kuin perheenjäsen.

Samaa sinnikkyys ja pitkäjänteisyys näkyivät Pranttilan urassa. Hän opiskeli kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistossa vuosina 1950–1952, muutti opiskelemaan Yhdysvaltoihin ja toi sieltä Suomeen uusia oppeja, kuten kokeellisen opetuksen. Rottien kasvukokein hän osoitti eläinvalkuaisen ylivoimaisuuden kasviproteiiniin verrattuna, ja käytännön kemia jatkui saippuan teolla sekä voin ja öljyn sekoittamisella. Pranttila keksikin jo ennen suuria meijereitä nyt niin suositun voi-kasviöljyseoksen.

Anneli Pranttila suoritti ravitsemustieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1970 ja opetti Helsingin yliopiston kotitalousopettajien koulutuksessa ravitsemusta ja luonnontieteitä vuosina 1960–1990. Hän jatkoi tänä aikana kansainvälistä uraansa muun muassa YK:n tehtävissä Roomassa, Filippiineillä ja Etiopiassa. 1950-luvulta alkanut kansainvälinen urapolku oli jo sinänsä harvinainen, etenkin yksin liikkuneelle suomalaiselle naiselle.

Pranttila opetteli tietokoneen käytön 2000-luvun puolivälissä ja väitteli 78-vuotiaana vuonna 2006 tohtoriksi rintamamiesten muonituksesta. Sisarensa kanssa hän perusti vuonna 1987 Suomen Kulttuurirahastoon vanhempiensa Regina ja Vihtori Pranttilan nimikkorahaston tukemaan nuoria tutkijoita. Anneli Pranttila oli myös nimetön hyväntekijä ja teki työnsä edesmenneen äitinsä muistoa vaalien.

Pranttilalla oli harvinainen taito kohdata ja muistaa tapaamansa ihmiset, ja häneen oli helppo kiintyä. Vaikka hän oli oppinut, arvovaltaisia ihmisiä tunteva ja maailmaa nähnyt ihminen, hän oli samaan aikaan vaatimaton ja eli yksinkertaista ja luonnonmukaista elämää. Lapsetkin hän kohtasi aidosti ja kokonaisina ihmisinä ja sai heistä uskollisia ystäviä useiden polvien ajaksi.

 

Eija Mansikkamäki

Kirjoittaja on Anneli Pranttilan ystävä ja kolmannen polven naapuri