Akaa pääsee ensi kesänä sinileväseurantaan

Akaasta tehtiin kuluneena kesänä ainakin yksi tavallisen uimarannankäyttäjän ilmoitus Järviwikiin. Sen mukaan Luttusten uimarannalla ei 3. elokuuta ollut sinilevää.

Akaasta tehtiin kuluneena kesänä ainakin yksi tavallisen uimarannankäyttäjän ilmoitus Järviwikiin. Sen mukaan Luttusten uimarannalla ei 3. elokuuta ollut sinilevää.

Pirkanmaan Ely-keskuksen ylläpitämässä sinilevähavaintojen listassa on 40 havaintopistettä, joiden levätilanne päivitetään myös internetin Järviwikiin. Akaassa ei ole yhtään havaintopistettä, joten Ely-keskuksella ei ole tänäkään kesänä ollut tarjota tietoa Akaan järvien ja uimarantojen sinilevätilanteesta.

Ensi vuonna kaikki on toisin.

Ely-keskuksen päällikön Matti Sauran mukaan myös Akaan havainnot julkaistaan mielellään sekä tiedotteissa että jatkuvasti päivittyvässä Järviwikissä.

–  Mikään ei estä, että Akaaseen löytyisi joku paikka ensi vuodeksi. Tietoja ei ole lähetetty meille, mutta ei olisi kovin suuri vaiva, jos terveystarkastaja lähettäisi meille tiedot uimarannoista, joilla käy, Saura toteaa.

Toijalan Sataman, Kylmäkosken Tipurin sekä Viialan Luttusten ja Arajärven uimarantojen vedenlaatua tarkkailee Tampereen ympäristöterveys. Tänä vuonna tarkastuskäyntejä tehtiin neljä.

Terveystarkastaja Hanna Rannan mukaan laboratorion henkilö ottaa näytteen ja tekee havainnot sinilevästä ja muusta mahdollisesta. Tiedot eivät kuitenkaan menee nettiin niin, että kuka tahansa voisi helposti nähdä uimaveden kunnon ja levätilanteen.

– Tulee vain lappu rannalle. Netissä on taulukot, mutta parhaiten uimarannan käyttäjät tavoittaa sillä, että uimarannalla on kyltti.

Ranta ei tiedä, kuka tiedot laittaisi Järviwikiin, mutta hänen mukaansa terveystarkastajille kyllä sopii, että näytteiden tiedot ja havainnot kerrotaan eteenpäin, jos Akaan kaupunki niin haluaa.

– Kyllä se tieto meiltä totta kai menisi eteenpäin Ely-keskukselle, Ranta lupaa.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laineen mukaan tämä ei ole ongelma myöskään Akaalle. Päin vastoin.

– Minä otankin yhteyttä. Järviwikistä ei ole ollut Akaassa puhetta, enkä ole asiasta terveystarkastajankaan kanssa keskustellut.

Ensi kesänä Ely-keskuksella ja Järviwikissä voisi olla siis Akaankin uimarantojen tiedot?

– Ilman muuta, Laine lupaa.

Ely-keskus kouluttaa leväkansalaisia

Kaupunginpuutarhuri Heli Laineen mukaan Akaan uimarannoilla ei tänä kesänä ole ollut sinilevää. Sitä ei ole löytynyt sen enempää terveystarkastajien näytteistä kuin kaupungin omillakaan käynneillä.

– Uimarannoilla käydään joka aamu katsomassa, että kaikki on kunnossa. Kunnossapitotyöntekijä katsoo myös veden laadun. Minulle ei ole tullut ilmoituksia ympäristöterveyshuollostakaan, että olisi ongelmia, Laine kertoo.

Kuka tahansa voi ilmoittaa Järviwikiin, että vedessä joko on tai ei ole sinilevää. Akaasta tehtiin osoitteessa www.jarviwiki.fi ainakin yksi ilmoitus, jonka mukaan Luttusissa ei 3. elokuuta ollut levää. Tällä hetkellä ilmoituksia ei ole.

Ely-keskuksen Matti Sauran mukaan kansalaisten havainnot ovat tervetulleita. Saura lupaa myös koulutusta havaintojen tekemiseen. Silloin havaintopaikkoja voisi olla muuallakin kuin neljällä kaupungin uimarannalla.

– Kaikki havainnot eivät välttämättä ole luotettavia, mutta jos Akaasta halutaan joku virallinen paikka, minä voin kouluttaa henkilön, että hän oppii näkemään mikä on sinilevää ja mikä ei. Kouluttamalla ja perehtymällä voi virallistaa jonkun paikan, jos on luotettava havainnoitsija. Suosittelemme myös lähettämään Ely-keskukseen valokuvan, josta varmistamme, onko levää vai ei, Saura sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?