Kivikoulu pysyy edelleen kiinni

Rasin puukoulu aiotaan ottaa käyttöön syysloman jälkeen

Rasin puukoulun alapohjasta on imetty suurtehoimurilla vanhaa rakennusjätettä ja humusta. Isoimmat jätteet poistettiin käsin ja loput imurin viiden tuuman letkua pitkin. Puhdistusta oli viime keskiviikkona valvomassa suurtehoimuauton kuljettaja Juha Harkki.

Rasin puukoulun alapohjasta on imetty suurtehoimurilla vanhaa rakennusjätettä ja humusta. Isoimmat jätteet poistettiin käsin ja loput imurin viiden tuuman letkua pitkin. Puhdistusta oli viime keskiviikkona valvomassa suurtehoimuauton kuljettaja Juha Harkki.

Sisäilmaongelmien vuoksi suljetussa Rasin puukoulussa korjaustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Korjaustavaksi valitussa sisäpuolisen lattiapinnan tiivistyskorjauksessa seinien ja lattiarakenteiden väliset raot tiivistetään, alapohja puhdistetaan, rossipohjarakenteen vauriokohdat korjataan ja alapohja alipaineistetaan. Toimenpiteiden tarkoituksena on estää haitallisten mikrobien kulkeutuminen sisäilmaan.

Akaan kaupungin vs. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan tavoitteena on, että elokuun alussa alkaneet puukoulun korjaustyöt valmistuvat syyskuun aikana, jolloin evakossa olevat oppilaat voisivat palata kouluun syysloman jälkeen.

– Syysloma olisi hyvä muuttoaika. Tietysti vielä pitää ottaa huomioon, kuinka kauan vie aikaa irtaimen puhdistus ja tilojen loppusiivous, Jalonen toteaa.

Suurtehoimurointi oletettua työläämpää

Kaupunki käyttää korjauksissa ulkopuolisena asiantuntijana talonrakennustekniikan diplomi-insinööri Jommi Suonketoa, joka on tehnyt myös Rasin puukoulun ja kivikoulun kuntotutkimukset.

– Sisäilmatyöryhmässä on sovittu, että Suonketo valvoo korjauksia ulkopuolisena asiantuntijana tarvittavassa laajuudessa. Hänet pidetään ajan tasalla töistä, mitä tehdään, vs. kiinteistöpäällikkö toteaa.

Alapohjan puhdistuksen tekee Kaivopumppu M. Kulmala Lempäälästä ja sisäpuoliset työt Rakennusliike A & J Laaksonen Loimaalta. Korjaustöihin on varattu 60 000 euroa. Vs. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen mukaan budjetti on tiukka.

– Alapohjan suurtehoimurointi on ollut työläämpi kuin mitä arvioitiin. Orgaanista ainesta on ollut huomattavasti paksummalti kuin yleensä, koska hirsien veistojäte on kaikki siellä alapohjassa. Imettävää materiaalia on pahimmillaan 40 senttiä–puoli metriä. On mahdollista, että jonkinasteista ylitystä budjettiin tulee.

Puukoulussa tilat 1.-6. luokille

Rasin koulun 138 oppilasta ykkösistä kuutosiin ovat tällä hetkellä sisäilmaongelmaa paossa Aseman koululla Kylmäkoskella. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan takaisin Rasille ei ole hoppu, mutta syysloma olisi hyvä ajankohta muutolle.

– Toki meidän puolesta ei ole kiire, kunhan hommat saadaan tehtyä ja paikat kuntoon. Hengen hätää pois ei ole, mutta tietenkin lasten kuljettaminen on taloudellinenkin kysymys ja omalla koululla olisi mukava olla.

Rasin puukoulussa on luokkatilat 1.–6. luokkien oppilaille. Myös 1.–2. luokkien aamu- ja iltapäivätoiminta on tarkoitus järjestää puukoululla.

Eskarit jatkavat Keskustan koululla

Rasin esioppilaat jatkavat sen sijaan koko lukuvuoden Keskustan koulun tiloissa, koska 1.–2. luokkien aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä esiopetuksen käytössä ollut Rasin kivikoulu vaatii senkin korjausta. Myös kivikoulussa on oireiltu.

Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan kivikoulua ei ole suljettu viranomaisten vaatimuksesta vaan kaupungin omalla päätöksellä viime keväänä tehtyjen tutkimusten perusteella.

–  Lapsille ja työntekijöille on turvallisempi niin, ettei siellä toimintaa nyt toistaiseksi ole.

Kivikoulun kohtalo avoin

Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan on pohdittava, onko kivikoulu jatkossa koulukäytössä.

– Riippuen kuinka kallis remontti on, mietitään muun muassa kuinka todennäköistä on, että kivikoulua ryhdytään ylipäätään korjaamaan. Vaihtoehtoja pohditaan talouden tasapainottamisenkin näkökulmasta. Onko jatkossa esimerkiksi niin, että  isommat oppilaat siirtyvät yhtenäiskouluun tai että esi- tai alkuopetusta keskitetään, jos kivikoulu ei ole käytettävissä? Vielä on hahmottumatta, minkälaisia vaihtoehtoja on, mutta ajatuksen tasolla on varauduttu siihen, että välttämättä muut kuin puukoulun tilat eivät ole käytettävissä. Koko komppania ei mahdu niihin tiloihin.

Liikuntatila tuskin toteutuu

Kivikoulussa on myös teknisen työn luokka. Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan Rasin oppilaat voivat käyttää Keskustan koulun teknisen työn tiloja, jos kivikoulu ei ole koulukäytössä. Myös liikuntatilan puute voidaan ratkaista tekemällä yhteistyötä yhtenäiskoulun kanssa. Oksa pitää kaupungin taloustilanteen takia todennäköisenä, että pitkään vireillä ollut Rasin liikuntatila ei lähivuosina toteudu.

– Varmaan tässä tilanteessa sen saa unohtaa ja realismia on, että tila-asioita mietitään kokonaisuutena yhtenäiskoulun kanssa. Välimatka ei ole niin iso, etteikö väliä pystysi päivän aikana liikkumaan. Jos esimerkiksi viimeiset tunnit ovat liikuntaa, se ei varmasti ole ylitsepääsemätön ongelma.

 

 

Kivikoulun remontista tulee puukoulua kalliimpi

Akaan kaupungin vs. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen kertoo, että Rasin kivikoululla tehdään vielä lisätutkimuksia. Kivikoulun kuntotutkimus valmistui kevättalvella, mutta alapohjaa ei päästy tuolloin tutkimaan.

– Alapohja oli niin umpinainen, että ihmisellä ei ollut sinne pääsyä. Nyt kivikoululla tehdään parasta aikaa aukkoja, jotta alapohjassa päästään kulkemaan ja nähdään sen kunto. Todennäköisesti siellä on samansuuntaisia toimenpiteitä edessä kuin puukoulussakin, Jalonen arvioi.

Vs. kiinteistöpäällikön mukaan loppuvuoden aikana kivikoulusta tehdään korjaussuunnitelma ja lasketaan töille hintaa. Vs. kiinteistöpäällikkö arvioi kivikoulun korjausten maksavan joka tapauksessa puukoulua enemmän.

– Konesaumapeltikatto on elinkaarensa päässä. Pelkästään sen uusiminen maksaa 50 000 euroa. Kun korjaussuunnitelma on tehty, mietitään miten korjataan ja koska korjataan.

Kaupungin budjetissa kivikoulun korjauksiin ei ole varattu tälle vuodelle määrärahaa.

Rasin puukoulun alapohja puhdistetaan suurehoimurilla.

Rasin puukoulun alapohja puhdistetaan suurehoimurilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?