Paperimiesten leppoisa kouluttaja on poissa

Profile Image of Akaan Seutu

34muistokirjoitusEskoNiittymäki2rajattuKymiyhtiön ammattikoulun opettajana ja rehtorina pitkän uran tehnyt insinööri Esko Niittymäki kuoli äkillisesti 76-vuotiaana Akaassa 23.7. Hän oli syntynyt Sääksmäellä 9.11.1938.

Niittymäelle kertyi palvelusvuosia lähes 40. Vaikka koulun omistajayrityksen nimi ennätti muuttua neljään eri kertaan, opinahjo tunnettiin paikkakunnalla perinteisellä nimellään. Kuusankoskelaisille tämä maamme yksi vanhimmista ammattioppilaitoksista oli monella tavoin merkittävä instituutio, sillä se antoi eväät  työelämään vuosien 1914-2006 aikana lähes 10 000 nuorelle.

Kun Niittymäki tuli Kymin ammattikoulun rehtoriksi 1975, eli koulu yhtä monista murrosvaiheistaan. Muutamaa vuotta aiemmin Kymiyhtiö oli ilmoittanut luopuvansa perusammattikoulun pitämisestä ja siirtyvänsä antamaan jatkokoulutusta yleisestä ammattikoulusta vapautuneille nuorille.

Muutoksen taustalla oli Kuusankosken tehtaiden tuotantoteknologiassa tapahtuneet suuret muutokset. Yhtiö oli  rakentanut uuden sellutehtaan, kaksi paperikonetta ja paperin päällystyslaitoksen. Näiden yksikköjen henkilöstöön tarvittiin uuden polven osaajia, joiden oli hallittava tietotekniikka laajalla rintamalla.

Siirtyminen perinteisestä opetusmallista digitaalitekniikan opettamiseen ja simulaattoreiden käyttöön sujui Niittymäen johdolla sujuvasti. Viimeisin muutosvaihe hänen urallaan oli Kymmene Oy:n ja Yhtyneitten Paperitehtaiden teollisuusoppilaitosten yhdistäminen 1990-luvun lopulla. Eläkkeelle Niittymäki jäi 2002 ja muutaman vuoden kuluttua UPM-konserni lopetti oman koulumuotoisen ammattikoulutuksensa kokonaan.

Niittymäen pitkän rehtorikauden aikana Kymin ammattikoulusta valmistui tuhat ammattimiestä. Täydennyskoulutusta saivat lisäksi sadat yhtiöläiset. Rehtori tunnettiin leppoisana huumorimiehenä, jolla oli silmää murrosikäisten oppilaidensa käsittelyssä. Eläkkeelle siirryttyään hän muutti puolisonsa Anjan kanssa synnyinseudulleen Toijalaan, missä hän jatkoi aktiivisesti Kuusankoskella alkanutta toimintaansa Lions-järjestössä.

Eero Niinikoski

Raimo Paukku

Kirjoittajat ovat Esko Niittymäen ystäviä Kuusankoskelta ja Valkeakoskelta