Ensi vuoden budjetin raami on puristettu plussalle

Kaupunki yrittää paikata alijäämää puolella miljoonalla

Akaan kaupunginhallitus on päättänyt kaupungin ensi vuoden talousarvion raamista. Budjetin suunnittelu lautakunnissa lähtee siitä, että kaupungin vuoden 2016 tilikausi toisi 531 000 euroa ylijäämää.

Vuoden 2016 talousarvion raamin toimintakate on 84,2 miljoonaa euroa negatiivinen. Verotulojen, valtionosuuksien, myyntituottojen ja muiden tulojen jälkeen vuosikate on noin 5,2 miljoonaa euroa plussalla, ja poistojen jälkeen käteen jäisi mainittu 531 000 euroa.

Puolella miljoonalla eurolla paikattaisiin vain hieman Akaan kaupungin taloutta, joka on viime vuoden jäljiltä noin 5,2 miljoonaa euroa miinuksella. Tämä vuosi tuo lisää alijäämää reilut kolme miljoonaa eroa, joten tämänhetkisen arvion mukaan 31.12.2015 Akaan taseessa olisi alijäämää lähes 8,4 miljoonaa euroa. Alijäämätilanne saattaa loppuvuoden aikana vielä heiketä.

Veroprosentit pysyvät ennallaan

Talousarvion raami on laskettu siltä pohjalta, että tuloveroprosentti on nykyinen 21,25 ja kiinteistöveroprosentit vakituiselle asuinrakennukselle 0,60, muille asuinrakennuksille 1,20 ja yleinen kiinteistöveroprosentti 1,05.

Talousjohtaja Mari Puhka-Susi ja kaupunginjohtaja Aki Viitasaari esittelivät talouden tasapainotuspakettia maanantaina.

Talousjohtaja Mari Puhka-Susi ja kaupunginjohtaja Aki Viitasaari esittelivät kaupunginhallitukselle ensi vuoden budjetin raamit, jotka hallitus hyväksyi. Kuva: Tiina Kauppinen.

Raamissa on huomioitu valtuuston 17.6.2015 hyväksymän talouden tasapainottamisohjelman miljoonasäästöt. Ensi vuonna säästöjä on laskettu kertyvän hieman yli neljä miljoonaa euroa.

– Talousarviovalmistelun edetessä tarkentuu tasapainottamistoimenpiteiden käytännön toteutus sekä toteutuvatko toimenpiteet suunnitellussa aikataulussa, toteavat kaupunginjohtaja Aki Viitasaari ja talousjohtaja Mari Puhka-Susi.

Raamissa on huomioitu myös muun muassa työllisyysasioiden keskittyminen perusturvatoimeen sosiaalityön tehtävätasolle, vanhainkoti Havulinnan muuttuminen tehostetuksi palveluasumiseksi, erillisen Sijoitu Sujuvasti Akaaseen -hankkeen päättyminen, Keskustan koulun väistötilatarpeen päättyminen sekä 1.8.2015 tapahtunut elinkeinopalvelujen siirtyminen kaupungin omaksi toiminnaksi ja lasten päivähoidon ja varhaiskasvatuksen siirtyminen perusturvatoimesta sivistystoimeen.

Tonttien myynnistä on arvioitu saatavan 350 000 euroa ja kiinteistöjen myynnistä 250 000 euroa myyntivoittoja.

Kaupungin investointien on arvioitu olevan ensi vuonna enintään 4,7 miljoonaa euroa.

Kesäkuussa päätetyt miljoonasäästöt eivät riitä

Lain mukaan Akaan kaupungin arvioitu alijäämä vuoden 2016 lopussa tulee kattaa vuosien 2016–2018 taloussuunnitelmassa. Suunnitelmavuosille jää katettavaa alijäämää vähintään 7,85 miljoonaa euroa, ja AKi Viitasaaren ja Mari Puhka-Suden mukaan koko kaupungin on välttämätöntä sitoutua pitkäjänteiseen talouden tasapainottamiseen.

– Lähtökohtaisesti jokaisella toimialalla tulee edelleen jatkuvasti arvioida kriittisesti nykyisiä toimintoja ja tehdä ratkaisuja konkreettisista, pysyväisluonteisista talouden tasapainottamistoimenpiteistä. Sopeuttamalla toiminta käytettävissä oleviin tuloihin saadaan kaupungin talouden kehityssuunta käännettyä ja kaupungin toiminta ja talous kestävälle tasolle, johtajakaksikko sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?