Kirpputori Parkki houkuttelee asiakkaita ulkomaita myöten

Kaarina Huuhtanen kuuntelee mielellään nuorten visioita.
Kaarina Huuhtanen kuuntelee mielellään nuorten visioita.

Viialan vanhalla nahkatehtaalla Kirpputori Parkkia pitävä Kaarina Huuhtanen on alunperin kotoisin Luopioisista, mutta tätä nykyä hän asuu Kangasalan Ruutanassa. Viialaan kirpputorikauppiaaksi hän päätyi jouduttuaan lopettamaan edellisen, rakentamiseen ja remontointiin keskittyneen yrityksensä parissa työskentelyn terveyssyistä.

– Tyttäreni asuvat Viialassa, ja sitä kautta kuulin mahdollisuudesta ryhtyä kirpputoriyrittäjäksi, Huuhtanen kertoo.

Kirpputori Parkissa voi tehdä löytöjä. Kaarina Huuhtanen löysi hyllystä
Kirpputori Parkissa voi tehdä löytöjä. Kaarina Huuhtanen löysi hyllystä komean Lammin sahtipullon.

Kirpputoriyrittäminen on Huuhtaselle vielä suhteellisen uusi aluevaltaus, sillä Kirpputori Parkkia hän on pyörittänyt vajaat kolme vuotta. Yrittäjänä työskentelystä hänellä on kuitenkin kokemusta vuodesta 2001 lähtien.

– Tämä on todella erilaista kuin remonttityöt, mutta olen viihtynyt kirpputoriyrittäjänä varsin hyvin, en minä tekisi tätä, jollen viihtyisi, Huuhtanen tuumii.

Entistä toimialaansa Huuhtanen pitää selkeämpänä kuin kirpputorin pitämistä. Remonttiyrittäjä teki tarjouksen, jos se hyväksyttiin, tehtiin työt ja sen jälkeen työstä maksettiin korvaus. Kirpputoriyrittäminen on epämääräisempää, sillä koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan.

Kirpputori Parkissa tuotteet ovat turvassa, sillä Kaarina Huuhtanen on asentanut tiloihin kameravalvonnan.
Kirpputori Parkissa tuotteet ovat turvassa, sillä Kaarina Huuhtanen on asentanut tiloihin kameravalvonnan.

– Tässä on otettava huomioon niin paljon eri asioita. Minä lähinnä vain vuokraan pöytiä, ja pöydissä täytyisi olla vuokralaisia, sillä tässä tilassa on hirveän kalliit vuokrat ja sähköt, ne täytyisi saada katettua. Rahan kanssa saa olla tarkkana, Huuhtanen kuvailee.

Kirpputorin pitämisen hyväksi puoleksi Huuhtanen mainitsee sen, että työssä pääsee tutustumaan uusiin ja erilaisiin ihmisiin. Huuhtanen myös tutustuttaa asiakkaitaan toisiinsa, sillä hän järjestää heille kirpputorimatkoja ja muitakin reissuja. Seuraavaksi on vuorossa matka Tuurin Kyläkauppaan.

Tulkkausapua asiakkailta

Kaarina Huuhtasen kirpputori on valtava. Huuhtanen kertoo, että tila on noin 1200 neliömetrin suuruinen, joten vuokrattavia pöytiä ja myytävää tavaraa on todella runsaasti. Tuotteet vaihtelevat pientavarasta, astioista ja vaatteista aina suuriin huonekaluihin ja kodin elektroniikkaan. Kirpputorilla myytävät tuotteet ovat turvassa, sillä Huuhtanen on asentanut tiloihin kameravalvonnan.

Kaarina Huuhtasen kirpputorilla on yli sata myyntipöytää. Eräästä niistä löytyi komea Lammin sahtipullo.
Kaarina Huuhtasen kirpputorilla on yli sata myyntipöytää. Eräästä niistä löytyi komea Lammin sahtipullo.

– En ole laskenut pöytien määrää tarkasti, mutta jossakin 100:n ja 130:n välillä se liikkuu. Joillakin vakituisilla myyjillä voi olla neljäkin pöytää vuokralla, mutta kyllä täältä aina pöydän lennossakin saa.

Kirpputori Parkin koko ja tuotteiden tarjonta houkuttelee paikalle sekä ostajia että myyjiä ympäri Suomen, jopa kauempaakin. Pöytävuokraajia Huuhtasella on Lappia myöten, ja tänä vuonna hänen kirpputorillaan on nähty ostajia Saksasta, Ranskasta, Espanjasta ja Portugalista, myös virolaiset ja ruotsalaiset ovat tuttu näky Kirpputori Parkissa.

– Itse en hallitse kieliä, joten välillä joudun kysymään asiakkailta tulkkausapua, Huuhtanen nauraa.

Nuorten visioita kannattaa kuunnella

Kirpputorinsa kehittämiseen Huuhtanen saa vinkkejä palkkaamiltaan nuorilta työntekijöiltä.

– Minulla on tänä kesänä ollut neljä nuorta tyttöä töissä. Heitä täytyy kuunnella, sillä heillä on visioita. Nämä tytöt esimerkiksi ehdottivat, että toinen kassa siirrettäisiin eri paikkaan. Muutaman viikon minä mietin, että miten se mahtaisi toimia. Kyllä se sitten toteutettiin lopulta.

Huuhtanen palkkaa nuoria työntekijöitä mielellään, sillä hän haluaa auttaa nuoria työelämässä eteen päin.

– Nykyään parikymppisiltä vaaditaan 30:n vuoden työkokemus. Mistä he työkokemusta saisivat, ellei joku heitä palkkaa töihin, Huuhtanen ihmettelee.

Huuhtasen perjantain ensimmäinen asiakas on Kirpputori Parkissa reilun vuoden pöytää pitänyt Raili Multanen.

– Kyllä minä olen ollut tähän paikkaan tyytyväinen. Eihän kirpputorimyynnillä rikastumaan pääse, mutta tämä on minulle oikeastaan terapiaa. Kaarina on täyden kympin arvoinen kirpputoriyrittäjä ja ihana ihminen, Multanen kehuu.

Palvelemme Akaassa -sarjassa Akaan Seutu esittelee eri alojen akaalaisia yrittäjiä.