Eva von Wehrt kävi ensimmäisillä Asuntomessuillaan

Esteetikko nautti parvekkeista ja nurmikaton näkymistä

Eva von Wehrt nautti Vantaan Asuntomessujen viihtyisistä parvekkeista.

Eva von Wehrt nautti Vantaan Asuntomessujen viihtyisistä parvekkeista.

Eläkkeellä oleva akaalainen kampaamoyrittäjä Eva von Wehrt matkasi ensimmäistä kertaa Asuntomessuille noustessaan Akaan Seudun järjestämään bussikyytiin miehensä Jorman kanssa  kanssa. Eva von Wehrt tarkkaili messukohteita esteetikon silmin. Nähtävää riitti esimerkiksi monessa kerrostalossa.

– Halusin mennä tutkimaan esimerkiksi Raili Hulkkosen suunnittelemaa sisutusta, koska tunnen hänet. Siellä oli seinä täynnä silmälaseja, ja parvekkeella oli kasveja eri korkeuksissa ja Alvar Aallon maljakko vesipisteenä, von Wehrt kertoo.

Ekotalossa taas kasvoi noin neljän neliön nurmikko parvekkeella.

– Mitenköhän sen kanssa käy, kun sitä kastellaan ja leikataan, von Wehrt pohtii.

Eräässä omakotitalokohteessakin nurmikkoa kasvaa poikkeuksellisessa paikassa.

– Kolmannessa kerroksessa oli katolla noin kuuden neliön luonnonnurmi, missä kukki päivänkakkarat ja kaikki. Kun mentiin vielä muutama porras ylöspäin, siellä oli poreallas ja mahtava näköala.

Raili Hulkkosen sisustamalta kerrostaloparvekkeelta näkee yli messualueen.

Raili Hulkkosen sisustamalta kerrostaloparvekkeelta näkee yli messualueen.

Eva von Wehrtin mieleen jäi messuilta myös kiven ja tiilen käyttö, valokuvatapetit ja väreistä keltainen ja raikas vihreä. Moni keittiö oli kivasti sisustettu, saunoissa oli erikoisia kiukaita, ja pesuhuoneet olivat suorastaan upeita.

Tiivis rakentaminen ja pienet tontit näkyvät vaikuttavat myös talojen pohjaratkaisuihin.

– Se mitä ihmettelin, on että huoneet ovat älyttömän pieniä. Jos oli viisi huonetta ja keittiö, niin huoneista kolme oli sellaisia, johon juuri mahtuu sänky.

Avoimuutta ja rohkeutta Akaan kehittämiseen

Akaan Seudun järjestämä retki oli Eva von Wehrtille ensimmäinen käynti Asuntomessuilla.

– Lähdin sen takia, kun en ole ikinä käynyt. Esimerkiksi Oulussa ja Valkeakoskella olen käynyt katsomassa aluetta, mutta en itse messulla.  Kyllähän nämä oli tosi hyvin järjestetty, ja ruoka oli hyvää.

Von Wehrtit asuvat Toijalassa, Telkänrannan kerrostalossa, josta näkyy muun muassa Nahkialanjärvelle. Näköalapaikalla Eva von Wehrt on ollut muutenkin ja huomannut Toijalan ja Akaan jättäneen osan mahdollisuuksista käyttämättä.

– Täällä vain suunnitellaan, kun pitäisi tehdä heti. Kaikilla pitäisi olla sama tavoite ja usko siihen, että kaupunki kehittyy, kun laitetaan vähän likoon. Yrittäjänä olin aika uhkarohkea kaikissa ratkaisuissani ja pärjäsin ison lauman kanssa. Ajattelin, että jos tämä ei onnistu, sitten ollaan kanttu vei.

Von Wehrtin mielestä Akaa voisi olla myös avoimempi niille, joilla on ideoita oman liiketoimintansa ja samalla koko kaupungin kehittämiseen.

– Tarvitsemme lisää veronmaksajia. Tänne on kyllä ollut tulijoita, mutta koskaan ei huolita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?