Puutuotteet ovat Viialan Rakennustarvikkeen vahvuus

Hyvä palvelu ei välttämättä maksa mitään

Kauppias Jussi Rönkkö laski kerran Viialan Rakennustarvikkeen valmistamat puutuotteet ja yllättyi, kun niitä kertyi peräti kuusikymmentä.

Kauppias Jussi Rönkkö laski kerran Viialan Rakennustarvikkeen valmistamat puutuotteet ja yllättyi, kun niitä kertyi peräti kuusikymmentä.

Tamperelainen Jussi Rönkkö osti Viialan Rakennustarvikkeen viisi vuotta sitten. Taantuma on näkynyt rakentamisen määrässä ja samalla myynnissä koko viisivuotiskauden, mutta Rönkkö on työntekijöineen kehittänyt omaa yritystä ja sen rakennuksia.

– Tiloja on laitettu kuntoon ja uudistettu. Tänä kesänä maalataan myös rakennuksen yläosa, Rönkkö sanoo vanhan vehnämyllyn tornista.

K-kauppiaiden poika ryhtyi yrittäjäksi viisikymppisenä vastattuaan sitä ennen 35 000 Kesko-konsernin työntekijän palkanmaksusta. Hän mietti, että voisi ryhtyä kauppaamaan joko ruokaa tai rautaa.

– Tämä oli myynnissä ja muutenkin sopiva. Tämä on vähän rustiikimpi rakennustarvikeliike. Ei niin sliipattu mutta palveluhenkinen.

Hyvä palvelu on Rönkölle ykkösasia, joka ei hänen mukaansa maksa välttämättä mitään.

– Miksi pitäisi palvella huonosti, kun siitä ei tule kenellekään hyvä mieli? Ei huonoa ruokaakaan kannata tehdä, koska ei siitä tykkää kukaan, Rönkkö vertaa.

– Kun asiakas tulee sisään, hän voi kysyä keneltä tahansa mitä tahansa. Se on meidän vahva puoli.

Puutuotteita moneen lähtöön

Viialan Rakennustarvikkeessa käy sekä itse itselleen rakentavia tai korjaavia asiakkaita että urakoitsijoita. Ovesta astelee niin katontekijöitä, tapetoijia kuin kirvesmiehiä mutta yhä enemmän moniosaajia, joilta käy homma kuin homma. Jos jotain tuotetta ei ole, se saadaan tilattua parissa päivässä muun kuorman mukana. Se, mitä Viialan Rakennustarvikkeen kautta ei saa, saattaa löytyä jostain toisesta paikallisesta liikkeestä.

Maalien lisäksi Viialan Rakennustarvikkeessa on myös laminaatteja, tapetteja ja kaakeleita.

Maalien lisäksi Viialan Rakennustarvikkeessa on myös laminaatteja, tapetteja ja kaakeleita.

– Neuvomme asiakkaat ensisijaisesti akaalaisiin firmoihin. Monet sanovat muutenkin, että ostavat mieluummin paikallisesta yrityksestä kuin Bauhausista, Jussi Rönkkö kertoo.

Yksi Viialan Rakennustarvikkeen kivijaloista on puutavara. Siitä on laaja valikoima ja sitä myydään Jussi Rönkön mukaan paljon.

– Meillä on oma höyläämö ja vannesaha, joilla pystymme tekemään asiakkaille mieluista puuta. Teemme itse noin 60:tä tuotetta. Laskin sen kerran, ja yllätyin itsekin. Jotkut asiakkaiden tarvitsemat tuotteet kuten jalkalistat ovat olleet niin hyviä, että olemme tehneet niitä heille ja jättäneet tuotantoon.

Ei kannata olla kotiseutukateellinen

Jussi Rönkkö asuu itse Tampereen Viialassa, joten hän katselee Akaan Viialaa ja kaupungin muita taajamia matkan päästä. Kaupungin kannattaisi hänen mielestään polkaista Männikön asuinalue käyntiin rakentamalla sinne talo ja myymällä se edullisesti. Se toisi toimintaa ja vilkkautta, jota Viialassa on Rönkön mielestä ehkä Toijalaa vähemmän.

Jussi Rönkkö tietää, että joidenkin ajatuksissa edelleen kuntaliitoskipuilevaan Akaaseen mahtuu myös katkerampaa vertailua ja kyräilyä, mutta se on hänen mielestään turhaa.

– Vaikka ihminen asuu Akaassa, hän voi olla iän kaiken viialalainen tai toijalalainen. Ei kannata olla kotiseutukateellinen vaan kotiseutuylpeä. Menee vielä sukupolvi, ennen kuin täällä on akaalaisia.

Siinä vaiheessa Akaa on jo osa isompaa kokonaisuutta joko nykyisillä tai muokatuilla rajoilla.

– Tampere, Lempäälä ja Akaa kasvavat ennen pitkää yhteen. Tampere on niin iso ja kasvava keskus. Kuntamurros tulee näkymään monessa asiassa, Rönkkö uskoo.

Kauppa käy Keskustan koululle

Toistaiseksi omakotitontteja myyvät vielä itsenäiset Akaa, Lempäälä ja Tampere. Hinnat nousevat sitä mukaan kun edetään kuntalistaa aakkosjärjestyksessä.

– Esimerkiksi Männikön alueella osa tonteista pitää varmasti paaluttaa, mutta jos tontin hinta on 20 000, sitä saa aika paljon paaluttaa ennen kuin ollaan Tampereen hinnoissa, toteaa Jussi Rönkkö.

Männikön alueen tontit ovat myymättä, mutta julkisen korjausrakentamisen suurkohde lähes samalla etäisyydellä on tuonut Viialan Rakennustarvikkeelle paljon kauppaa.

Keskustan koulun korjaustyömaalle menee viikoittain isompia tai pienempiä määriä tavaraa.

Jussi Rönkön iloksi Keskustan koulun korjaustyömaalle menee viikoittain isompia tai pienempiä määriä tavaraa.

– Keskustan koulun remontti on ollut meille todella iso juttu. Siellä käydään kolmena päivänä viikossa viemässä tavaraa, ja me myös tilaamme heille tavaraa, jota meillä ei ole.

Akaan tekninen lautakunta esitti kesäkuussa määräaikaisen työmaavalvojan pestin jatkamista vuoden 2017 elokuuhun, joten ilmeisesti rajun säästökuurin keskellä aiotaan myös rakentaa.

– Kunnat varmaan korjaavat ja rakentavat niin paljon kuin voivat, mutta niiltä on rahat loppu, ja kun valtioltakin on rahat loppu, se ei voi auttaa kuntia, Jussi Rönkkö kuvailee kansallista tilannetta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?