Navakka tuuli näytteli suurta roolia Akaan seiväskisassa

Naisten 100 metrin voittajat iloisina palkintopallilla, vasemmalta Hämeenlinnan Tarmon Aino Honkamäki, keskellä voittaja Vauhdin Noora Toivo ja kolmantena Katriina Aalto.
Naisten 100 metrin voittajat iloisina palkintopallilla, vasemmalta Hämeenlinnan Tarmon Aino Honkamäki, keskellä voittaja Vauhdin Noora Toivo ja kolmantena Katriina Aalto.

Navakasti puhaltanut sivutuuli haittasi seiväshyppääjiä Kesän Kansallisissa, joissa miesten oli tarkoitus viimeistellä hyppyjään ensi viikonloppuna pidettäviin Kalevan Kisoihin. Yhdestätoista hyppääjästä peräti neljä jäi ilman tulosta. Kisan voittanut Espoon Tapioiden Aleksi Saarelainen ylsi kumminkin aivan kelpo suoritukseen haastavissa oloissa. Saarelainen voittotulos 510 uupuu kymmenen senttiä nuoren hyppääjän omasta ennätyksestä ja kauden parhaasta.

– Olen ihan tyytyväinen kisaan ja tulokseen. Tuuli teki kyllä kisasta aika vaikean, Saarelainen kommentoi kisan jälkeen.

23-vuotiaiden EM-kisoihin Tallinnassa osallistuneen Saarelaisen tämän kesän tulostavoitteena on 540.

– Takana on sen verran hyviä hyppyjä, että tiedän olevani menossa hyvään suuntaan. Uskon pääseväni tavoitteeseen tänä kesänä.

Ilman tulosta jääneiden joukossa oli muun muassa Suomen tämän kesän tilastokakkonen, Vehmaan Kiiston Jouni Marjaniemi. Sivutuuli painoi vauhdinoton aikana hyppääjien seipäitä niin voimakkaasti, että monella oli suuria vaikeuksia saada seiväs kunnolla kuoppaan.

Kisan kakkoseksi sijoittui Tampereen Pyrinnön Jere Bergius tuloksella 510, joka sekin ylittyi vasta kolmannella yrityksellä.

– Eipä jäänyt mitenkään hyvät fiilikset kisasta. Tekniikassa on ongelmia, ja tuuli vaikeutti hyppäämistä. Juoksun kanssa on ollut ongelmia, en saa siihen tasaista rytmiä, seuraavaksi Kalevan Kisoissa kilpaileva Bergius harmitteli.

Kisan kolmonen oli Nokian Urheilijoiden Olli Rannikko hänelle vaatimattomalla tuloksella 490. Kuluvan kesän kärkisijaa hallussaan tällä hetkellä pitävä Someron Esan Eemeli Salomäki ei saapunut kilpailupaikalle.

Vauhdin tytöt hakivat vauhtia Nooran Toivon vanavedessä

Miesten 3000 metrille osallistui kahdeksan juoksijaa.
Miesten 3000 metrille osallistui kahdeksan juoksijaa.

Toijalan Vauhdin Noora Toivo on tauon jälkeen aloitellut kilpailemista ja hän osallistui Kansallisissa molemmille pikamatkoille. Toivon voittotulokset olivat satasella 12,77 ja 200 metrillä 26,37. Myös Vauhdin nuoret kilpailijatytöt hakivat tehoa omiin suorituksiinsa Noora Toivon vanavedessä. Katriina Aalto ja nykyisin Hämeenlinnan Tarmoa edustava entinen vauhtilainen Aino Honkamäki olivat mukana satasella. Honkamäen aika oli 13,05 ja Aallon 13,38.

Noora Toivo odotti sataselta hieman parempaa aikaa, koska myötätuulta oli reippaasti.

– 200 metrillä olin jotenkin aivan poikki, joten ihan tyytyväinen en ole tämän päivän kisoihin, mutta tästä on hyvä jatkaa, Toivo totesi.

Katriina Aalto osallistui myös naisten pituuteen, jossa tuloksena oli 4,94. Amanda Lapinleimu puolestaan kokeili 200 metriä paranneltuaan viime viikot takareisivammaa. Tämän huomioon ottaen Lapinleimu oli kisaan ja aikaansa 27,00 tyytyväinen. Miesten puolella Vauhdin nuori Eero Välimäki osallistui ainoana miesten pikamatkoille, ja hänen aikansa olivat 12,17 ja 25,21.

Kenttälajeista eniten kilpailijoita osallistui naisten heittolajeihin. Keski-Uudenmaan Yleisurheilijoiden Niina Kelo voitti naisten keihään tuloksella 46,91 ja oli toinen kiekonheitossa tuloksella 47,55. Kiekkokisan voitti Salla Sipponen Keuruun Kisailijoista, tuloksella 49,47. Miesten 3000 metrille osallistui kahdeksan juoksijaa, ja voittajana juoksi maaliin Matias Strandvall Tampereen Pyrinnöstä aikaan 8.58,50.

Yleisöä oli seuraamassa yleisurheilukisoja aiempia vuosia enemmän.
Yleisöä oli seuraamassa yleisurheilukisoja aiempia vuosia enemmän.

Uusittu kenttä sai kehuja

Kesän Kansalliset olivat juuri uusitun urheilukentän avauskisat. Kenttä valmistui viime tingassa, kiekonheittopaikka vasta kilpailupäivänä. Tosin kentällä tehdään viimeistelytöitä vielä jatkossakin.

Niin seiväshyppääjät kuin Noora Toivo ja Amanda Lapinleimu kehuivat uutta pinnoitetta hyväksi.

– Pinnoite on uutena hieman liian joustava, joten se ei ole kovin nopea, mutta aivan loistava tämä on treenitarkoituksiin. Muutaman vuoden päästä kun pinta on kovettunut, suorituksiin tulee taas nopeutta, urheilijat summasivat.

Perjantaina 24. päivä pidettyjen Kansallisten pikamatkat ja osa kenttälajeista keräsivät tällä kertaa vaisusti kilpailijoita.

– Osallistujamäärään vaikuttivat ainakin alkuviikosta Ikaalisissa pidetyt aikuisten kaksipäiväiset pm-kisat. Monet kilpailijat keskittyvät harjoitteluun Kalevan Kisoihin asti. Ensi vuonna Kesän Kansalliset palaavat tutulle paikalleen kesäkuun alkuun, kun nyt jouduimme siirtämään ne heinäkuun loppupuolelle. Lajiohjelmaan uskallamme ensi vuonna ottaa myös miesten keihäänheiton, kun rata on nyt kunnossa. Olisikin mukavaa saada niin naisten kuin miesten kärkipään heittäjiä ensi vuonna kisoihimme, Tuulikki Moisio Vauhdin kilpailutoimikunnasta

Navakka sivutuuli teki seiväshyppykisasta haastavan, mutta kävi hyvästä harjoituksesta vaikeisiin oloihin. Kärkikolmikko sai palkinnoksi pokaalit, vasemmalta Jere Bergius, Aleksi Saarelainen ja Olli Rannikko.
Navakka sivutuuli teki seiväshyppykisasta haastavan, mutta kävi hyvästä harjoituksesta vaikeisiin oloihin. Kärkikolmikko sai palkinnoksi pokaalit, vasemmalta Jere Bergius, Aleksi Saarelainen ja Olli Rannikko.

haaveilee.

Elokuussa Toijalan Vauhdilla on edessään todellinen kilpailujen suma. Jo sunnuntaina ovat seuran järjestämistä kilpailuista suurimmat, Toijala Junior Games -kisat, joissa on sarjat 7-19-vuotiaille. Kisat ovat samalla uusitun kentän vihkiäiskisat. Sen jälkeen tulevat seuraottelu Vauhti/Valtti – Forssan Salama 13.8., Hippo-olympialaiset 16.8., Akaan kaupunginmestaruuskilpailut 20.8. ja Akaan Mesihölkkä 30.8. Syyskuussa Vauhti järjestää vielä sisulisämaastoviestit.

– Elokuussa melkein asumme urheilukentällä, mutta hiljaisen alkukesän jälkeen porukalla tuntuu olevan intoa kisojen järjestämiseen. Myös uusitut suorituspaikat lisäävät innostusta, Moisio kertoo tyytyväisenä.

Kansallisten kokonaistulokset löytyvät Toijalan Vauhdin sivuilta osoitteessa http://toijalanvauhti.yhdistysavain.fi/.