Kansallispuvut tuulettumaan Toijalan torille

Aino Mäkinen (vas.) oli pukeutunut Koillismaan pukuun ja Aira Riutta Asikkalan pukuun.
Aino Mäkinen (vas.) oli viime vuonna pukeutunut Koillismaan pukuun ja Aira Riutta Asikkalan pukuun.

Kansallispukuja tuuletetaan jälleen lauantaina 8. elokuuta Toijalan torilla. Tapahtumaan voi pukeutua mihin tahansa kansallispukuun, myös tuunatut kansallispukukankaasta valmistetut puvut ja vajaat puvut käyvät hyvin.

Tapahtuman aikana torilla on tarjolla muun muassa haitarin soittoa, köyden punontaa, tuohisormuksen tekemistä ja arvontaa, josta voi voittaa kalevalakorun. Lisäksi kansallispukuja esitellään yleisölle torialueella kiertävässä kulkueessa.

– Koska kaikki eivät tunne kaikkia pukuja toivomme, että tapahtumaan osallistuvat laittaisivat pukunsa rintaan lapun, josta käy ilmi mikä puku on kyseessä, Kaisu Mokkila Akaan Kalevalaisista vinkkaa.

Akaan Kalevalaiset tuo torille myös rekin, jossa kaikki halukkaat voivat itse myydä pukujaan, puvun osia tai kansallispukuun kuuluvia koruja ja kenkiä.

– Kyseessä on periaatteessa itsepalvelukirppis. Viime vuonna yksi puku vaihtoi tällä tavoin omistajaa, Mokkila kertoo.

Kaisu Mokkila aikoo itse pukeutua tapahtumaan Sääksmäen naisten kansallispuvusta tuunattuun versioon.

– Kansallispuvuissa on toki hyvin tarkat normit sen suhteen millaisia niiden kuuluisi olla. Mielestäni kuitenkin on tärkeämpää, että kansallispukukankaat tulevat näkösälle. Itse olen sukujuuriltani savo-karjalainen, asunut suurimman osan elämääni pääkaupunkiseudulla ja nyt täällä. Minulla ei ole kovin tarkkaa paikallisidentiteettiä,

Tuuletuspäivän kulkue saapui Nahkialanjärven rannalle Toijalan keskustasta. Joukkoa johtivat Akaan Kalevalaisten puheenjohtaja Kaisu Mokkila ja haitaristi Sanna Saarinen.
Viime vuoden tuuletuspäivän kulkue saapui Nahkialanjärven rannalle Toijalan keskustasta. Joukkoa johtivat Akaan Kalevalaisten puheenjohtaja Kaisu Mokkila ja haitaristi Sanna Saarinen.

joten siksi pukeudun tällaiseen uudistettuun versioon, Mokkila sanoo.