Tapani Risto tarkastaa rannalla ensimmäiseksi pelastusrenkaan ja veneen

Pelastuskouluttajan mielestä Akaa voisi satsata uimavalvojiin

Kesäakaalainen Tapani Risto käy kesäisin usein kaupungin uimarannoilla lastensa Juhon (vas.), Kiian ja Anton kanssa. Samalla hän tarkkailee uimarantojen turvallisuutta.

Kesäakaalainen Tapani Risto käy usein kaupungin uimarannoilla lastensa Juhon (vas.), Kiian ja Anton kanssa. Samalla hän tarkkailee uimarantojen turvallisuutta.

Espoolainen Tapani Risto viettää perheineen kaikki kesät Toijalassa vaimon vanhempien kotitilan mökillä. Opettajapariskunnalla ja kolmella lapsella saattaa vierähtää täällä jopa kolme kuukautta, joten Risto on ehtinyt käydä monesti myös Akaan uimarannoilla. Toijalan Satamaankin lapset on tuotu jo vaippaikäisinä, ja siellä Kiia, 11, Antto, 9, ja Juho, 6, olivat myös viime viikon keskiviikkona.

Uimarannalle tullessaan Tapani Risto ei ensimmäiseksi levitä vilttiä nurmikolle ja heittäydy auringon paahdettavaksi. Koska mies on ollut yli 20 vuotta Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitossa pelastuskouluttajana, rutiinit ovat sen mukaiset.

– Joka kerta kun tulen tähänkin rantaan ensimmäistä kertaa, katson ovatko pelastusrenkaan narut hyvin ja pelastusvene kunnossa, Risto sanoo.

Viialassa tarvittaisiin kaksi valvojaa

Uimavalvonnan kannalta Tapani Risto pitää Sataman rantaa sikäli hyvänä, että yksi ihminen pystyy  valvomaan koko aluetta. Viialan Luttusissa tilanne on toinen.

– Viialassa on pitkä nurmialue ja biitsikentät. Se on tosi hieno paikka mutta kahden valvottava. Toinen on biitsikenttien puolella ja toinen rannan puolella.

Tai olisi, sillä Akaan kaupungin uimarannoilla ei ole uimavalvojia. Tapani Riston mielestä olisi hyvä olla.

– Kun katselee turvallisuustekijöitä, pieni satsaus ei olisi mahdoton. Kun vahinko sattuu, rannassa pitäisi olla sekä ensiapu- että pelastustaitoa.

Valvonta lisää rantojen arvostusta

Tapani Risto kiittelee Akaan uimarantoja viihtyisiksi ja hyvin hoidetuiksi. Satamaankin on juuri tuotu uutta hiekkaa, nurmikot on hoidettu ja saunat kunnossa.

– Viihtyisyys on kohdillaan, mutta turvallisuutta peräänkuulutan. Esimerkiksi uimakoulun vetäjä voisi muun ajan olla rantavalvojana, Risto ehdottaa.

Hänen mielestään Akaa saisi muutamalla tuhannella eurolla nuorille työtä, rannoille käyttäjiä ja koko kaupungille vetovoimaa.

– Ne rannat saavat ison arvostuksen, missä on koulutettu uimavalvoja. Esimerkiksi kaikki isovanhemmat eivät uskalla tulla uimataitoistenkaan lasten kanssa rantaan, jolla ei ole valvontaa.

Rantojen viihtyisyyden lisäksi Tapani Risto suo Akaalle ison hatunnoston siitä, että kaupunki järjestää rantauimakouluja. Kehut saa myös uimakouluopettaja Heidi Weckman.

– Istun aina hymyssä suin, kun näen, että uimista opetetaan. Kaikkihan me silmäilemme rantaa, kun täällä olemme, mutta uimataito on tärkein vakuutus. Helsingissä ja Espoossa on isoilla rannoilla kolme valvojaa per vuoro, mutta silti onnettomuuksia tapahtuu.

Menestys toisi kiinnostusta

Tapani Risto on toiminut myös valmentajana vesipelastuksen maajoukkueessa, kun Suomi voitti  EM-pronssia. Hän uskoo, että menestyksestä ja julkisuudesta on yhtä lailla hyötyä kuin muissakin urheilulajeissa, joiden suosio kasvaa yksilöiden tai joukkueiden pärjätessä maailmalla.

– Hengenpelastuskisoja järjestetään Suomessakin joka vuosi, ja niissä on monia lajeja. Jos SM-kisat olisivat tapahtuma tai arvokisoista tulisi menestystä, se kiinnittäisi ihmisten huomiota turvallisuuteen.

Toijalan Sataman uimarannalta Tapani Risto ja perheen lapset suuntasivat ruokakauppaan, Villihintaan ja kirjastoon.

Toijalan Sataman uimarannalta Tapani Risto ja perheen lapset suuntasivat ruokakauppaan, Villihintaan ja kirjastoon.

Kun Riston perheen lapset ovat saaneet uitua kyllikseen ja syötyä kioskista ostetut mehujäät ja burgerit, on aika lähteä kauppaan hakemaan äidille ja mummolle ruokatarpeita. Samalla käydään etsimässä Villihinnasta Kiialle värejä ja palauttamassa kirjastoon jo luetut kirjat ja lainaamassa uusia.

– Toijalan kirjasto on tosi hyvä, Tapani Risto kehuu myös kesäkaupungin kulttuuripalveluja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?