Miina Äkkijyrkkä valloittaa Eurooppaa töillään

Miina Äkkijyrkkä on tullut kuuluisaksi etenkin lehmäaiheisista töistään.

Miina Äkkijyrkkä on tullut kuuluisaksi etenkin lehmäaiheisista töistään.

Lapset saivat oppia mestarilta, kun kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä veti taidepajaa Vanhalla myllyllä Kylmäkoskella viime viikon tiistaina. Hessi-Tallin järjestämässä tapahtumassa tehtiin pajusta eläinhahmoja sekä maalattiin akvarelliväreillä.

Tapahtuma sai suuren suosion, sillä paikalle tuli yli kolmekymmentä lasta. Hessi-Tallin Heidi Sinda kertoo, että yhteistyö Äkkijyrkän kanssa alkoi vähän sattumalta kaksi vuotta sitten, kun he tapasivat valjakkoajokisoissa, joissa myös Äkkijyrkän hevonen oli mukana.

– Miina on luova ja hyvä lasten kanssa. Ajattelin, että hänet täytyy saada tänne. Olemme järjestäneet myllyllä lastentapahtumia. Tämä on uniikki ja inspiroiva miljöö.

Miina Äkkijyrkälle myönnettiin taiteilijaeläke viime vuonna. Hän ei ole kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereillaan.

– Taiteilijan elämää on se, että työtä tehdään niin kauan kuin eletään. Olen tehnyt eläkkeelle jäämisen jälkeen jopa aikaisempaa aktiivisemmin töitä. Euroopan valloitus on käynnissä.

Aika mittaa taiteen

Äkkijyrkällä on tällä hetkellä näyttely Münchenissä Saksassa. Näyttelyn näkee puolitoistamiljoonaa ihmistä. Kuvanveistäjän mukaan yleisö on hullaantunut hänen peltilehmiinsä.

Äkkijyrkkä on tullut tunnetuksi juuri lehmäaiheisista töistään. Hän suorastaan kiihtyy, kun tulee puhe taiteesta terminä.

– Kenelläkään muulla kuin museoilla ja taidehistorioitsijoilla ei ole varaa puhua taiteesta. Aika mittaa sen, kuka tekee taidetta. Jos teos elää satoja vuosia tekemisen jälkeen, voidaan sanoa, että se on taideteos.

Omia töitään Äkkijyrkkä ei halua nimittää taideteoksiksi. Hän ei myöskään halua arvostella lasten tekemiä töitä.

– Minulla ei ole oikeutta arvostella, ovatko ne hyviä vai huonoja.

Miina Äkkijyrkkä on käynyt ohjaamassa lapsia ja nuoria myös koulussa. Hän sanoo pitävänsä erityisesti erityisluokkien oppilaista.

– He ovat rohkeita, kivoja ja omaperäisiä oppilaita.

Kuvanveistäjällä on kolmesta viiteen näyttelyä vuodessa, ja ensi vuonna Euroopan valloitus jatkuu Englannissa pidettävällä näyttelyllä.

28Taidepaja 1

Lapset maalasivat akvarelliväreillä Miina Äkkijyrkän opastuksella.

28Taidepaja 4 28Taidepaja 3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?