Korkeushyppääjä Laura Rautanen vieraili nuorten yleisurheiluharjoituksissa

Naisten korkeushypyn kauden kärkitulosta 184 hallussaan pitävä Vilppulan Veikkojen Laura Rautanen aikoo jatkaa uraansa vielä vuosia ja tähtää arvokisoihin.
Naisten korkeushypyn kauden kärkitulosta 184 hallussaan pitävä Vilppulan Veikkojen Laura Rautanen aikoo jatkaa uraansa vielä vuosia ja tähtää arvokisoihin.

Naisten korkeushypyn kuluvan suven tilastoissa jaetulla kakkostilalla tuloksella 184 oleva Laura Rautanen kävi Viialan kentällä kannustamassa nuoria urheilijanalkuja. Viialan Valtin ja Toijalan Vauhdin valmentajat ja ohjattavansa saivat kuulla monipuolisen harjoittelun ylistystä.

­­– Olen maatilalta kotoisin ja pienestä pitäen osallistunut tilan töihin. Hyvä lihaskunto ja kestävyys ovat osin sieltä lähtöisin. Toki olen nuorena myös urheillut monipuolisesti. Hiihto, salibandy ja yleisurheilun eri lajit olivat omimpia lajejani, Rautanen kertoi.

Rautanen kilpaili pitkään moniottelijana. Korkeushyppy valikoitui päälajiksi vasta aikuisuuden kynnyksellä.

Liikunnanohjaajan koulutuksen saanut Rautanen löytää useita monipuolista harjoittelua puolustavia seikkoja. Tärkeimpinä näistä vammojen ehkäisy ja palautumisen nopeutuminen. Molemmat mahdollistavat ehjän ja säännöllisen harjoittelun, joka on huipputulosten takeena. Isommilta vammoilta urheilija on välttynyt.

Nuorempana urheilijan harjoitusohjelmaan kuului tunnin mittaisia kestävyysharjoituksia. Rautasen 800 metrin ennätys on 2.23.

Vilppulan Veikkoja edustava Rautanen ei ole toistaiseksi saanut pukea Suomen edustusasua päälleen varsinaisissa arvokisoissa. Maaotteluedustuksia sen sijaan on kertynyt jo neljätoista. Yksi uran tähänastisista tähtihetkistä onkin korkeushypyn voitto viime suven Suomi-Ruotsi-maaottelussa.

Tälle kesälle tavoitteeksi on asetettu kultamitali Kalevan Kisoista. Alkukauden hyvät otteet antavat uskoa tavoitteen toteutumisesta. Ensimmäisen aikuisten korkeushypyn SM-kultansa Rautanen saavutti toissa kesänä Vaasassa.

Viialan Valtin ja Toijalan Vauhdin nuoret korkeushyppääjät pääsivät venyttelemään Laura Rautasen ohjauksessa.
Viialan Valtin ja Toijalan Vauhdin nuoret korkeushyppääjät pääsivät venyttelemään Laura Rautasen ohjauksessa.

– Suomen mestaruus irtoaa, jos pystyn kohentamaan omaa ennätystäni 187 Porin Kalevan Kisoissa. Ennätys puolestaan saattaisi nostaa minut Suomen MM-joukkueeseen. Se kruunaisi kauden, laskee Rautanen.

Rautanen ei kokonaan sulje pois siirtymistä valmentajan tehtäviin oman kilpauran jälkeen.

– Oma ura on kuitenkin vielä kesken ja mahdollinen muiden valmentaminen ei siten ole ajankohtaista juuri nyt. Aikaa kehittymiselle vielä on. Ajatellaanpa vaikka Osku Torroa, joka yli 30-vuotiaana ensimmäisen kerran ylsi yli 230 tulokseen, muistutti vuonna 1988 syntynyt Rautanen.

Samuli Sievi-Korte on hypännyt uudelle tasolle

Viialan Valtin Samuli Sievi-Korte päätti seuran harjoituksissa keskittyä lasten pituushypyn ohjaukseen. Ponnistavan jalan reisilihas ei sallinut korkeushyppyharjoitusta.
Viialan Valtin Samuli Sievi-Korte päätti seuran harjoituksissa keskittyä lasten pituushypyn ohjaukseen. Ponnistavan jalan reisilihas ei sallinut korkeushyppyharjoitusta.

Myös Viialan Valtin Kalevan Kisoihin tähtäävä korkeushyppääjä Samuli SieviKorte oli tullut kuulemaan Laura Rautasen terveiset tuleville yleisurheilijoille.

– Samuli on siirtynyt vakaasti yli kahden metrin kerhoon tällä kaudella, kertoi valmentaja Heli Mattila.

Valitettavasti ponnistavan jalan takareidessä on pitkin alkukesää ollut pientä vaivaa. Vakavampaa loukkaantumista estääkseen hän on kilpaillut säästeliäästi.

– Kalevan Kisat järjestetään tänä vuonna heinä-elokuun vaihteessa. Vielä on siis aikaa hioa hyppytekniikkaa kohdilleen. Samulin kunto on niin hyvä, että ennätyksen pitäisi kohentua reilusti ennen syksyä. Toivottavasti reisilihaksen vaiva antaa periksi kesän edetessä.

Valtti edustettuna SM-viesteissä

Vuosi 2015 kirjoitetaan Viialan Valtin historiaan yhden merkkipaalun saavutuksen vuoksi. Seura lähetti ensimmäisen kerran joukkueen SM-viestijuoksuihin.

Seinäjoella viikonloppuna juostuissa kilpailuissa Pinja Lehtinen, Matilda Koponen, Kiira Vilenius ja Sara Niinimäki juoksivat 15-vuotiaiden 4 x 100 metrillä uudeksi seuraennätykseksi lukemat 53,78.

Peräti 61 joukkueen kisassa Valtin kvartetin sijoitus oli 34.  Kaikki tytöt ovat 14-vuotiaita, joten joukkue voi osallistua samaan sarjaan vielä ensi vuonna.