Kaupunki kunnosti Terisjärven luontopolun

Kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja työtoiminnan ohjaaja Risto Viitanen ovat tyytyväisiä, että luontopolku on taas kunnossa Sataman puoleiselta osalta.

Kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja työtoiminnan ohjaaja Risto Viitanen ovat tyytyväisiä, että luontopolku on taas kunnossa Sataman puoleiselta osalta.

Terisjärven luontopolkua on päivitetty uuteen uskoon. Reitti kulkee Nahkialanvuorelta Terisjärven ja Toijalan Sataman kautta Kangassaaren laavulle. Sen kokonaispituus on kahdeksan kilometriä, ja reittiä voi kulkea myös pienissä osissa.

Valmiiksi on nyt saatu moottoritien pohjoispuolelle jäävä osa. Työtoiminnan ohjaaja Risto Viitanen Akaan kaupungilta kertoo, että töitä on tehnyt kuntouttavan työtoiminnan porukka aina säiden salliessa viimeisen vuoden ajan.

Syksymmällä otetaan työn alle Nahkialanvuoren alue.

Pahasti rappeutumaan päässeet pitkospuut on uusittu. Reitillä on pitkospuita kaikkiaan lähes 400 metriä.

Reitin opasteita on uusittu ja osin lisätty. Viittojen lisäksi puihin on tehty paikoin punaisia merkkejä. Nyt polulta ei pääse eksymään.

Infotaulut muun muassa alueen eläimistöstä ja kasvistosta on nekin uusittu ja päivitetty ajan tasalle.

Turvallinen kulkea

Terisjärven puoleinen osa reitistä kulkee luonnonsuojelualueella, ja maasto on vaihtelevaa. Ilman pitkospuita olisi käytännössä mahdoton kulkea osaa reitistä. Välillä reitti kulkee naisenkorkuisessa kaislikossa, välillä suolla, ja sitten taas metsässä.

– Pitkospuut on pyritty tekemään niin, että lapsikin pystyy kulkemaan niillä. Ihan pienille lapsille toki luontopolku on liian vaativa, Viitanen sanoo.

Alueen ilmeeseen tuo oman leimansa se, että esimerkiksi kaatuneita puita ei korjata luonnonsuojelualueelta pois. Kasvistoa ei saa muutenkaan raivata, joten luontopolulla tuntee todellakin kulkevansa luonnossa.

Alueelle ei myöskään saa mennä työkoneiden kanssa. Pitkospuut on kuljetettu paikalle käsi- ja jalkapelillä.

– Ilman kuntouttavaa työtoimintaa kaupungilla ei olisi ollut varaa uusia näitä, tässä on ollut niin iso homma, Risto Vuorinen huomauttaa.

Reitin varrella on vanha lintutorni. Terisjärvi on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi, ja se on Hämeen parhaita lintujärviä.

Lintubongareiden iloksi tornille on teetetty jykevä pöytäryhmä taukopaikaksi.

Reitille pääsee kätevästi Matinlahdelle Satamatieltä vievän tien alusta, jossa on kartta alueesta.

Terisjärven luontopolku A4 27Luontopolku kartta
27Luontopolku 4

Lahonneet pitkospuut on korvattu uusilla.

27Luontopolku 3

Polun varrella näkee monenlaista luontoa.

27Luontopolku 5 27Luontopolku 2

Kommentit (6)

 1. Ari Vehkanen

  ”Kaupunki säästi reilusti teettämällä työn orjatyövoimalla ja kaupungin edustajat menevät vieläpä möläyttämään sen julki. Virallisen totuuden mukaan palkatonta työtä ei teetetä, mutta totuus lipsahtaa vahingossa.

  Oikeastaan kaupunki pitäisi haastaa oikeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Jos joku luontomatkailuyrittäjä pestaisi työvoimaa työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen suuruisella palkalla, niin hän olisi äkkiä rikoksesta tuomittu entinen yrittäjä.

  Joka tapauksessa ainakin kantelu Aluehallntovirastolle olisi nyt paikallaan.”

  http://sakutimonen.com/2015/07/huonekaluja-ja-pitkospuita/

  Kumma että kaupunginpuutarhurille ja työtoiminnan ohjaajalle taas on varaa maksaa palkkaa työstään!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?