Juhannus koitui Kuplien kohtaloksi

Piela Auvisen savesta tekemät kuplat ovat vaihtuneet kanahäkkiin.

Piela Auvisen savesta tekemät kuplat ovat vaihtuneet kanaverkkoon.

Piela Auvisen saviteokset ennen kuin ne joutuivat ilkivallan kohteeksi.

Piela Auvisen saviteokset ennen kuin ne joutuivat ilkivallan kohteeksi.

Ympäristötaidenäyttely Näkymä ei ole säästynyt tänäkään vuonna ilkivallalta. Hattulalaisen keramiikkataiteilija Piela Auvisen polttamattomasta savesta Nahkialanjärven rannalle tekemät savipallot rikottiin  juhannuksen aikana. Taiteilijan ajatuksena oli, että teos muuttuisi ajan kuluessa.

– Totesin kuplien saaneen hieman inhimillistä kontaktia, Auvinen sanoo.

Taiteilija ei silti lannistunut, vaan korvasi savipallot kanaverkolla, jolla hän mallintaa alkuperäisen Kuplat-teoksen ideaa. Teos kuvaa Auvisen näkemystä utopiasta, joka on tämänvuotisen Näkymän teema.

– Kanaverkosta on tehty täysin samat muodot kuin savesta. Työt olivat kerroksellisia, ja niihin kuului iso, hieman pienempi ja ihan pieni savipallo. Näen utopian kuplina, jotka hajoavat, mutta joiden tilalle tulee aina uusia.

Savipallot kätkivät sisäänsä Venus-figuureita, jotka löytyvät nyt kanaverkosta tehtyjen töiden keskeltä.

– Oma vähän naivistinen ja utopistinenkin ajatukseni on, että kun kaikki kuplat tuhoutuvat ja kun ei osata synnyttää enää utopioita, nykyihminen palautuu alkuunsa. Venus-figuuri symbolisoi alkua, jolloin ruvetaan miettimään uudestaan tätä maailmaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?