Marja Takkinen palasi synnyinmailleen yrittäjäksi

Mikäli Marja Takkisella ei ole hyllyssä asiakkaan haluamaa tuotetta, se kyllä tilataan, jos mahdollista.
Mikäli Marja Takkisella ei ole hyllyssä asiakkaan haluamaa tuotetta, se kyllä tilataan, jos mahdollista.

Akaan Luontaistuotteen yrittäjä Marja Takkinen syntyi aikoinaan nykyisen Akaan alueella, mutta palasi synnyinseuduilleen vasta muutama vuosi sitten.

–  En ole asunut täällä varsinaisesti ennen kuin nyt, sillä koulut olen käynyt Lohjalla ja sieltä muutin Helsinkiin. Tämä on silti lapsuuteni paikka, sillä olen ollut paljon täällä. Nyt asun syntymäkodissani, Takkinen kertoo.

Takkinen on ehtinyt pyörittää Toijalassa Valtatiellä sijaitsevaa yritystään kolme ja puoli vuotta, mutta sekä Akaa että yrittäminen olivat tuttuja jo ennen Akaan Luontaistuotetta.

–  Olen toiminut yrittäjänä viimeiset 25 vuotta, joista 20 vuotta mieheni kanssa putkiliikkeen parissa Helsingissä ja Lapissa. Lapissa pidin myös matkailupainotteista yritystä. Asioin paljon Akaassa jo ennen muuttoa ja toin rahani mieluummin tänne kuin jätin Helsinkiin.

Takkisen mukaan kohtalolla oli näppinsä pelissä, kun Akaan Luontaistuote perustettiin.

–  Luontaistuoteasiat ovat aina kuuluneet elämääni ja kiinnostuksen kohteisiini. Minulla oli pieni ajatus, että voisin liikkeen perustaa, mutta silloin Provita sattui tulemaan vastaan.

Takkinen kävi terveystuotealan tiedotus-, tutkimus- ja koulutuskeskus Provita Oy:n luontaistuoteneuvojan koulutuksen. Silloin varmistui myös luontaistuoteyrityksen perustaminen. Samaan aikaan osui muutto Akaaseen.

Suolahuoneen seinät ovat rapattu vuorisuolalla, minkä lisäksi lattialla on irtosuolaa 800 kilogrammaa.
Suolahuoneen seinät ovat rapattu vuorisuolalla, minkä lisäksi lattialla on irtosuolaa 800 kilogrammaa.

–  Kaikki vain loksahteli paikoilleen. Oli hyvin luonnollista perustaa yritys tänne.

 Keskellä kaupunkia mutta silti sivussa

Vaikka Akaan Luontaistuote sijaitsee Toijalan keskustassa Valtatiellä, jää Oma Säästöpankin kanssa samassa rakennuksessa toimiva yritys Takkisen mukaan helposti piiloon.

–  Kun tuo Valtatien remontti tehtiin, niin mielestäni siitä tuli valtavan nätti ja onnistunut. Mutta mihin unohtui tämä pätkä? Tämäkin on Valtatietä.

Takkinen ihmettelee myös, miksi Valtatieltä ei enää pääse ajamaan suoraan Holkerintielle K-supermarketin kohdalle ja sitä, miksi pieni tienpätkä on täysin pimeänä.

–  Tähän on jätetty unohduksiin tällainen umpipussi. Tässä ei ole edes yhtään katulamppua, ja varsinkin talvella on pimeää. Kauniit valot tännekin kiitos, Takkinen hymähtää.

Vaikka sijainti on erinomainen, on asiakkailla usein vaikeuksia löytää perille.

–  Usein joudun selittämään tänne tuleville, missä liike sijaitsee, Takkinen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Takkinen kuitenkin näkee Akaassa paljon hyvää.

–  Viihdyn täällä hyvin ja haluaisin suhtautua positiivisesti. Idyllinen pieni kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia kehittää monenlaista palvelua. Lisäksi täällä on harrastusmahdollisuudet todella laajat.

Samaan aikaan Takkinen kuitenkin harmittelee, että palvelut joudutaan hakemaan usein suuremmista keskuksista, eikä oman kylän yrityksistä.

–  Tämän kolmen ja puolen vuoden aikana kahdeksan tai yhdeksän liikettä on lopettanut. En tiedä, mitä pitäisi keksiä, että tänne saisi enemmän kivijalkakauppoja ja -puoteja. Toisaalta ajat muuttuvat, ei asioihin pidä suhtautua kuin maailmanloppuun, Takkinen miettii.

Yrittäjä painottaa palvelualttiutta

Takkinen pyrkii omalla osaltaan pitämään kuluttajat Akaassa palvelualttiuden avulla.

–  Alalla on valtava määrä tuotteita, eikä minulla tietenkään ole kaikkia täällä. Niitä pystyy kuitenkin kauttani tilaamaan, Takkinen hymyilee.

Perinteisten eri valmistajien luontaistuotteiden lisäksi Akaan Luontaistuote tarjoaa muun muassa vitamiineja, niin sanottuja superruokia, erilaisia yrttituotteita, jonkin verran homeopaattisia valmisteita sekä paikallisia Akaan hunajaa sekä Terissaaren mehuja.

Erilaisten tuotteiden lisäksi yrityksen tiloista löytyy myös suolahuone.

–  Suolahuone on hyväksi hengityselimille ja iholle, siksi se sopii hyvin etenkin astmaatikoille ja ihosairauksista kärsiville, Takkinen kertoo.

Palvelemme Akaassa -sarjassa Akaan Seutu esittelee eri alojen akaalaisia yrittäjiä.