Suutariyrittäjä haluaa siistin Akaan

Taina Elfvengren-Laaksosen mukaan nykyisin mielellään korjataan vanhaa käyttökelpoista tavaraa.

Taina Elfvengren-Laaksosen mukaan nykyisin mielellään korjataan vanhaa käyttökelpoista tavaraa.

Toijalan Kurkelantiellä sijaitsevaa Akaan Suutaria pyörittävä Taina Elfvengren-Laaksonen kertoo viihtyvänsä hyvin yrittäjänä, tosin hän kokee yrittäjyyden nykytilanteessa lähes ainoaksi vaihtoehdokseen.

– Työelämä on muuttunut sellaiseksi, että yli 50-vuotiaana on turha haaveilla pääsevänsä palkkatöihin. Nykyään tarjolla on melkeinpä pelkkiä pätkätöitä ja niistäkin saa taistella, Elfvengren-Laaksonen toteaa.

Akaassa yrittämisen eduksi Elfvengren-Laaksonen mainitsee tutuksi käyneen asiakaskunnan. Yrittäjä on vuosien saatossa oppinut tuntemaan asiakkaidensa maun ja tarpeet. Yrityksen vakituiset asiakkaat ovat käyttäneet Akaan Suutarin palveluja jo vuosia, mutta joukkoon mahtuu myös paikkakunnalle muuttaneita ja muita uusia kasvoja.

Kaupungilta Elfvengren-Laaksonen toivoisi aktiivisempaa otetta ympäristön siisteydestä huolehtimiseen. Yrittäjä huomauttaa, että horsmaa ja voikukkaa rehottaa Akaassa joka paikassa, eikä se ainakaan houkuttele ihmisiä kaupunkiin. Sen sijaan kauniit kukkaistutukset ja yleinen siisteys erityisesti kaupungin sisäänajoväylien varsilla kohentaisi kummasti kaupungin imagoa.

– Myös sataman aluetta pitäisi kehittää ja markkinoida. Sinne voisi perustaa vaikkapa karavaanarialueen, se toisi asiakkaita yrittäjillekin. Eikö kaupungilla ole uskallusta ja visioita tulevaisuuden suhteen, Elfvengren-Laaksonen kysyy.

Nykyisin mielellään korjataan vanhaa

Akaan Suutari on palvellut asiakkaita nykyisissä toimitiloissaan vuodesta 2003, sitä ennen Taina Elfvengren-Laaksonen piti suutarinliikettä seitsemän vuotta Pätsiniementiellä Ympyrätalossa.

Elfvengren-Laaksosen yritys ei pelkästään korjaa lähes kaikkia mahdollisia nahkatuotteita, vaan liikkeessä on myös tarjolla tuotteita laukuista nahanhoitoaineisiin ja kengännauhoihin. Lisäksi Akaan Suutari takuuhuoltaa materiaali- ja valmistusviallisia Samsonite-matkalaukkuja,  sekä korjaa muutkin kuin takuuseen menevät viat.

– Samsoniten takuuhuoltoasiakkaita meillä on ympäri maata. Suomessa on kaksi Samsoniten takuuhuoltajaa, ja minä olen heistä toinen, Elfvengren-Laaksonen kertoo.

Laman vaikutukset näkyvät  Akaan Suutarissa erityisesti laukkujen ja muiden tuotteiden myynnissä. Lisäksi tuotteiden menekkiin vaikuttaa myös se, että esimerkiksi reppuja ja laukkuja on nykyisin tarjolla lähes jokaisessa marketissa. Toisaalta huonot ajat ovat johtaneet myös siihen, että ihmiset ovat halukkaampia korjaamaan vanhaa sen sijaan, että ostaisivat rikki menneen korjauskelpoisen tuotteen tilalle uuden.

– Ekologinen ajattelu on muutenkin nouseva trendi. Ihmiset ovat kyllästyneet esimerkiksi huonolaatuisiin heti hajoaviin kenkiin. Monet mieluummin ostavat parempilaatuista tavaraa, jota voi korjata. Tämän viestin kun vielä saisi perille kenkäkauppojen sisäänostajille, Elfvengren-Laaksonen miettii.

Palvelemme Akaassa -sarjassa esittelemme eri alojen akaalaisia yrittäjiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?