Kylmäkosken Aseman kioski on kylän sydän

24Aseman kioski 3

Pikkuinen Helmi Laine osasi antaa ihan itse maksun jäätelöstään. Takana odottavat omaa vuoroaan viialalaiset serkut Sohvi ja Serafiina Tuohioja.

Kylmäkosken Aseman kioskille halutaan saada joka vuosi aina jotain uutta. Täksi kesäksi on saatu kaupungilta yli jääneitä penkkejä sekä lainaksi isompi jääkaappi kylmätavaroita varten. Yhdistys panostaa myös viihtyvyyteen, jota saadaan esimerkiksi oleskeluryhmien pöytäliinoilla sekä kukilla.

Kioski-termi onkin hiukan vähättelevä kylän keitaasta oleskelualueineen.

Lapsille on tehty hiekkalaatikko. Yhdistyksen sihteeri Päivi Välimäki kertoo, että hiekkalaatikko edistää sekä lasten viihtyvyyttä että turvallisuutta.

– Lapset ovat tykänneet hypellä tien vieressä olevan ojan yli. Toivotaan, että he viihtyvät nyt hiekkalaatikolla.

Kyläyhdistyksen ylläpitämä kioski työllistää tänä kesänä neljä nuorta, joista kahden palkka tulee lahjoituksena Akaan Seudun Osuuspankilta. Palkan sivukulut yhdistys maksaa itse.

Tämän kesän avajaisia vietettiin sunnuntaina sateisessa säässä. Koleasta startista huolimatta kyläyhdistys toivoo lämmintä kesää, sillä säällä on suora vaikutus myyntiin.

Avajaissunnuntaina tiskin takana oli konkari viime kesältä, 15-vuotias Sohvi Mäenpää.

– Hyvällä säällä tässä on melkein aina asiakkaita. Kylmällä ilmalla on hiljaisempaa, jolloin saan ajan kulumaan esimerkiksi lukemalla.

Auki joka päivä

Kioskilla on tarjolla entiseen tapaan monenlaisia herkkuja. Lämpöiset paninit maistuvat  ja kahvi tekee kauppansa. Emmekä olisi suomalaisia, ellei jäätelökin maistuisi säällä kuin säällä.

Kyläyhdistys paiskii tällä hetkellä hommia talkoilla, jotta kioskille saadaan puucee. Se palvelee myös loppukesästä pidettäviä Elotansseja.

Osa kesätyöläisten palkoista saadaan Pirkanmaan Osuuskaupan Kannustajat-ohjelmasta, johon on valittu mukaan kymmenen yhdistystä.

– Muut mukana olevat ovat urheiluseuroja, me olemme ainoa kulttuurillinen ja yleishyödyllinen yhdistys, Päivi Välimäki kehaisee.

Kylmäkosken Aseman kioski on auki joka päivä kello 12–18 elokuun 9. päivään asti.

24Aseman kioski 4

Sateinen sää karsi avajaisten osallistujamäärää.

24Aseman kioski 2

Sohvi Mäenpää tykkää työstään kioskilla.

24Aseman kioski 1

Sohvi Mäenpää tykkää työstään kioskilla.

24Aseman kioski 5

Oleskelualue katoksineen tekee kioskista oikeastaan kesäkahvilan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?