Teija Hakalalle MM-hopeaa klassisessa voimanostossa

Klassisessa voimanostossa MM-hopeaa voittanut Teija Hakala sai omat mitalit myös jokaisesta kolmesta lajista.

Klassisessa voimanostossa MM-hopeaa voittanut Teija Hakala sai omat mitalit myös jokaisesta kolmesta lajista.

Akaalainen Teija Hakala, 40, on voittanut hopeaa klassisen voimanoston MM-kisoissa Salossa 40-50-vuotiaiden alle 84 kilon sarjassa, jossa kilpailijoita oli kuusi. MM-kisat järjesti Suomen Voimanostoliitto. Hakalan kilpailupäivä oli 7.6.

MM-hopea tuli yhteistuloksella 375 kiloa. Jalkakyykyssä Hakalan tulos oli 132,5 kiloa, penkkipunnerruksessa 82,5 kiloa ja maastavedossa 160 kiloa. Kultaa vei yhdysvaltalainen Alicia Webb yhteistuloksella 497,5 kiloa.

– Etukäteen ajattelin, että kisa olisi tiukempikin. Siellä tajusin, että olen ihan hyvässä kunnossa, Teija Hakala toteaa.

Pronssitavoite kirkastui hopeaksi

Hakala lähti hakemaan kisoista pronssia, koska oletti kahden jenkkivoimailijan vievän kirkkaammat mitalit. Toinen heistä siirtyi kuitenkin seuraavaan painoluokkaan, kuten myös Hakalan pahin suomalainen kilpakumppani Joanna Linna.

Jalkakyykyssä Hakala epäonnistui ensimmäisessä yrityksessään, mutta toisella syntyi tulos 120 kiloa. Viimeisessä suorituksessa kaksi tuomaria tuomitsi sen ensin hylätyksi, mutta kolmehenkinen jury hyväksyi videovarmistuksen jälkeen 132,5 kiloa yksimielisesti.

Teija Hakala arvelee, että olisi pystynyt penkissä ja maastavedossa vielä parempaan tulokseen, mutta tuomarilinjasta hämmentyneenä hän päätti pelata varman päälle.

Seuraava tähtäin on syksyllä pidettävät klassisen voimanoston SM-kilpailut, joista Hakala lähtee tavoittelemaan kultaa.

Viialan Virin voimailujaostoa johtavaa Hakalaa harmittaa, että voimailulajeihin liitetään helposti kielletyt aineet. Hakalan edustamassa Suomen Voimanostoliitossa kilpailija allekirjoittaa antidopingsopimuksen, jossa tämä sitoutuu olemaan käyttämättä kiellettyjä aineita ja sitoutuu dopingtestaukseen missä ja milloin tahansa.

Painopiste tekniikassa ja ruokavaliossa

Teija Hakala aloitti saliharjoittelun 15-vuotiaana, minkä lisäksi hän harrastanut nuorena juoksua ja show tanssia. Oltuaan kymmenkunta vuotta pois salilta Hakala aloitti saliharjoittelun uudelleen vähän päälle kolmekymppisenä kahden lapsen äitinä. Ensimmäistä kertaa hän kilpaili vuonna 2011.

– Kyseessä olivat varustekisat, koska klassista voimanostoa ei ollut vielä keksitty.

Hakala on innostunut ilman varusteita tapahtuvasta klassisesta voimanostosta sen helppouden takia.

– Klassista voimanostoa pystyy treenaamaan yksinkin, kun taas varusteiden kanssa tarvitaan auttajaa pukemaan päälle penkkipaitaa tai sitomaan polvisiteitä.

Harjoittelussa Hakala on viimeisen vuoden aikana keskittynyt erityisesti tekniikkaan ja ruokavalioon.

– Ruokavaliolla on tosi iso vaikutus treeneihin ja siihen, millä lailla jaksan ja pystyn tekemään.

Oman haasteensa harjoitteluun on tuonut kilpirauhasen vajaatoiminta, mikä on vaikuttanut aineenvaihduntaan ja väsymykseen. Hakala toivoo asian korjaantuvan uudella lääkityksellä.

– Uskon, että voimanosto ja salihomma ylipäänsä ovat auttaneet minua pitämään terveyttä paremmassa kunnossa.

Hakala on koulutukseltaan datanomi, joka on tällä hetkellä Accenturin työntekijänä Microsoftilla. Sivutoimisesti hän tarjoaa valmennusta ja apua saliharjoitteluun ja ruokavalioon.

24teijaHakala1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?