Susanna Halme ajaa näkövammaisten etua

Vuoden Akaalaisen valinta huipensi Toijalan Markkinat

Vuoden Akaalaiseksi valittiin Susanna Halme. Taustalla Joonas Wigren (vas.) ja Juha Kosonen palkintoraadista.

Vuoden Akaalaiseksi valittiin Susanna Halme. Taustalla Joonas Wigren (vas.) ja Juha Kosonen palkintoraadista.

Toijalan Markkinoilla Vuoden Akaalaiseksi valittiin nuori näkövammainen kolmen laudaturin ylioppilas Susanna Halme.  Halme kirjoitti seitsemän ainetta, joista yksi oli pitkä matematiikka.

– Tämä on minulle iso ja merkittävä kunnianosoitus. Minulle on suuri ilo, että olen kirjoittanut ylioppilaaksi juuri Akaassa ja Akaan lukiossa. Tämän kaupungin ilmapiiri ja asenne ovat mahdollistaneet sen, että pystyin kirjoittamaan ylioppilaaksi hyvin arvosanoin ja suorittamaan lukion joustavasti, Halme totesi.

Halmeen tie ylioppilaaksi asetti niin hänet itsensä kuin Akaan lukion opettajat sekä ylioppilaslautakunnan uusien asioiden eteen. Halmeella oli koko lukioajan käytössään tietokone, jossa oli ruudunlukuohjelmana pistenäyttö. Matematiikan tehtävien tekeminen ei kuitenkaan ollut täysin suoraviivaista, sillä pistenäyttö ei ymmärrä ylä- tai alaindeksejä eikä esimerkiksi neliöjuurimerkkejä sellaisenaan.

– Pieniä haasteita oli matkassa, mutta periaatteessa suoritin kirjoitukset ihan samoin kuin kaikki muutkin. Arvosanat eivät tulleet minulle suurena yllätyksenä, sillä tein kovasti töitä koko lukioajan. Kolulun vastapainoksi pelaan myös maalipalloa naisten maajoukkueessa, joten siitä sai muuta ajateltavaa. Valinta Vuoden Akaalaiseksi yllätti minut kuitenkin täysin, Halme sanoi.

Susanna Halmeen kesälomasuunnitelmat ovat heinäkuuhun asti maalipallopainotteisia, sillä hänen joukkueellaan on tiedossa EM-kilpailut Liettuassa. Syksyllä edessä ovat mahdollisesti historian tai ruotsin kielen opinnot yliopistossa.

– Minulla on myös työpaikka vuodeksi Näkövammaisten Keskusliitossa, teen siellä muutenkin paljon vapaaehtoistyötä nuorisotoiminnan parissa. Keskusliitossa pystymme vaikuttamaan nuoria koskeviin asioihin ja myös lukioasioihin, Halme kertoi.

Vuoden Akaalaisen palkinnon myönsi Akaan Nuorkauppakamari ry. Tänä vuonna palkintoraadin valintakriteereitä olivat sinnikkyys ja päämäärätietoisuus, haasteiden rohkea kohtaaminen, vaikuttaminen esimerkin kautta ja näkövammaisten edun ajaminen.

Palkintoraatiin kuuluivat Iida Repo ja Joonas Wigren Akaan Nuorkauppakamarista, rehtori Tuovi Ronkainen Akaan lukiosta, pankinjohtaja Jere Hakala Akaan Seudun Osuuspankista sekä päätoimittaja Juha Kosonen Akaan Seudusta. Vuoden akaalainen valittiin 36. kerran, tosin vuoteen 2006 asti palkinnon nimi oli Vuoden Toijalalainen.

 

 

Avauspuheessaan Heikki Teräväinen peräänkuulutti luottamusta nuoriin.

Avauspuheessaan Heikki Teräväinen peräänkuulutti luottamusta nuoriin.

Markkinoiden vanhin ihastui lettuihin

Toijalan Markkinat avasi viime vuonna Vuoden Akaalaiseksi valittu Heikki Teräväinen. Avauspuheessaan Teräväinen peräänkuulutti aikuisilta luottamusta nuoriin.

– Olemmeko me vanhemmat, isovanhemmat ja muut aikuiset valmiina kannustamaan ja antamaan nuorille riittävästi vastuuta? Sallimmeko nuorille ylipäätänsä onnistumisen lisäksi mahdolliset virheet ja mokat, jotka olemme itsellemme sallineet, sillä ihmiseksi kasvamiseen kuuluvat myös väistämättä nekin, Teräväinen kysyi.

Ville Karirinne Toijalan yhteiskoulusta oli valmis ottamaan vastuuta, sillä hän oli yhdessä koulukavereidensa kanssa markkinoilla keräämässä rahaa ranskan opiskelijoiden yhteiseen matkaan.

– Myymme täällä markkinoilla arpoja ja kauppa on käynyt aika hyvin.  Me ranskan lukijat lähdemme 9. luokan keväällä opintoretkelle Ranskaan, ja meidät majoitetaan ranskalaisiin perheisiin viikoksi, Karirinne kertoi.

Torkonkartanosta markkinoilla olivat Rauha Pasanen (vas. eturivi), Mirjam Malin, Hilkka Selin, Toini Eerola, Saara Kuusisto, Tuula Nieminen, Sari Nieminen (vas. takarivi), Niina Kauranen, Teemu Polakovski, Sofia Hukkanen, Milla Koskinen ja Petri Rintala.

Torkonkartanosta markkinoilla olivat Rauha Pasanen (vas. eturivi), Mirjam Malin, Hilkka Selin, Toini Eerola, Saara Kuusisto, Tuula Nieminen, Sari Nieminen (vas. takarivi), Niina Kauranen, Teemu Polakovski, Sofia Hukkanen, Milla Koskinen ja Petri Rintala.

Pehmisjäätelö houkutteli markkinoille

Vanhempaa väkeä markkinoilla edusti Torkonkartanon palvelutalossa asuva Toini Eerola, joka oli 104 vuoden iällään markkinoiden vanhin vieras. Eerolan seurana markkinoilla oli joukko muitakin Torkonkartanon asukkaita sekä palvelutalon henkilökuntaa.

– Onhan tämä minun ikäni melko hyvä saavutus. Ensimmäistä kertaa tosin olen Toijalan Markkinoilla. Kesämekkoa olen etsinyt, mutta ei ole löytynyt sopivaa. Letut täällä ovat kyllä erittäin hyviä, Eerola kehui.

Markkinoilla nähtiin myös Havulinnan vanhainkodin asukkaita ja henkilökuntaa.

Markkinahumua ihmettelemään olivat saapuneet myös Aili Naskali ja Kirsti Kosonen Viialasta. Toijalan Markkinoille heidät oli houkutellut pehmisjäätelö, joka on rouvien mukaan harvinaista herkkua.

– Nämä ovat paljon paremmat markkinat kuin Viialan Markkinat, sillä täällä on enemmän kojuja ja esiintyjiä, Kirsti Kosonen totesi.

Toijalan Markkinat järjesti Lions Club Toijala ja oluttelttaa piti Lions Club Toijala/Akaa.

 

Rauhanummen puistoa ei tiennyt juuri kukaan.

Rauhanummen puistoa ei tiennyt juuri kukaan.

Rauhanummen puistoa luultiin Nahkialanjärveksi

Akaan Seudun kuvakisassa arvuuteltiin tällä kertaa paikkoja eri puolilta Toijalaa. Kisa oli kova pähkinä purtavaksi, sillä täysin oikeaa vastausta ei tiennyt yksikään siihen osallistunut. Kuvissa olivat Rauhanummen puisto, kyltti Veturimuseon puuvaunun seinässä sekä näkymä Toijalan satamasta.

Rauhanummen puiston tunnisti kaksi kuvakisaan osallistunutta. Suurin osa vastaajista arveli kuvan olevan Nahkialanjärveltä, myös hautausmaa sai hajaääniä. Helpoimmaksi tunnistettavaksi osoittautui Toijalan satama, jonka tunnistivat lähes kaikki vastanneet.  Myös Veturimuseon puuvaunun seinä tunnistettiin helposti, tosin sitä veikattiin myös naapurin ovikyltiksi.

Kaikkien vastanneiden kesken suoritetussa arvonnassa Akaan Seudun tuotepalkintoja voittivat Riitta Lehtonen, Liisa Haapanen ja Raili Rytö. Palkinnot postitetaan voittajille.

 

Toijalan sataman tiesivät melkein kaikki.

Toijalan sataman tiesivät melkein kaikki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Myös Veturimuseon puuvaunun seinä oli helppo.

Myös Veturimuseon puuvaunun seinä oli helppo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaunis sää houkutteli markkinoille runsain määrin väkeä.

Kaunis sää houkutteli markkinoille runsain määrin väkeä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mia ja Jarkko Melkkala Urjalasta olivat ensimmäistä kertaa Toijalan Markkinoilla myymässä tuotteitaan.

Mia ja Jarkko Melkkala Urjalasta olivat ensimmäistä kertaa Toijalan Markkinoilla myymässä tuotteitaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jenna Mäkinen (vas.), Taavi Vehmaa, Roope Salo, Sanna Salo ja Rasmus Salo löysivät markkinoilta tarroja, virvelin ja herkkuja.

Jenna Mäkinen (vas.), Taavi Vehmaa, Roope Salo, Sanna Salo ja Rasmus Salo löysivät markkinoilta tarroja, virvelin ja herkkuja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ville Karirinne Toijalan yhteiskoulusta myi arpoja Ranskan matkaa varten.

Ville Karirinne Toijalan yhteiskoulusta myi arpoja Ranskan matkaa varten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onni Hämäläinen lähti aamulla pyöräilemään Kylmäkoskelta, ja eksyi markkinoille.

Onni Hämäläinen lähti aamulla pyöräilemään Kylmäkoskelta, ja eksyi markkinoille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pihla Perkiömäki sai markkinoilta ilmapallon.

Pihla Perkiömäki sai markkinoilta ilmapallon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaunis sää houkutteli markkinoille runsain määrin väkeä.

Kaunis sää houkutteli markkinoille runsain määrin väkeä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?