Vilas työnnetään vesille Viialassa

Kirkkovene Vilas oli esillä Viialan markkinoilla. Erkki Kivisara (vas.) on veneen uusi perämies. Kirkkoherra Ali Kulhia on toiminut perämiehenä, mutta mielii soutajan paikalle.

Viialan vaneritehtaan entisten työntekijöiden talkoilla Viialan seurakunnalle rakentama kirkkovene Vilas työnnetään vesille kesäaikaan yleensä kerran viikossa. Lähtö tapahtuu venekerho Viialan Hopea-Ankkurin venesatamasta Varrasniemestä. Soutupäivistä ilmoitellaan Facebookissa.

Akaan seurakunnan kirkkoherran Ali Kulhian mukaan soutamaan voi tulla kuka tahansa.

– Ainoa vaatimus on, että tulee rantaan. Jos putoaa veneestä, me kyllä noukimme ylös, kirkkoherra lohduttaa.

Kirkkoveneessä on soutajia yhtä monta kuin Jeesuksella opetuslapsia.

– Joskus veneessä on ollut jopa 17 henkilöä, kun kahdentoista soutajan ja perämiehen lisäksi mukana on ollut lapsia, Kulhia kertoo.

Kirkkovene Vilaksella on käyty kääntymässä Lempäälän Korteselällä sekä Konhon silloilla. Soutajat ovat matkanneet myös Makkaraselän yli Sääksmäen silloille sekä osallistuneet Birgitan kirkkovaellukseen Lempäälässä.

Idea kirkkoveneen rakentamisesta syntyi silloisen Viialan seurakunnan kirkkoherran Ali Kulhian ja kirkkovaltuuston puheenjohtajan Eino Mantelan aloitteesta, kun UPM loppuvuodesta 2004 oli sulkemassa Viialan vaneritehdasta.

– Kävimme puhumassa tehtaalla, että saisimme tehdä kirkkoveneen surutyönä, Ali Kulhia muistelee.

UPM lahjoitti projektiin tilat ja materiaalit sekä maksoi opettajan opastamaan veneenrakentamisessa. Kirkkovene syntyi 2500 talkootunnin tuloksena.

Nimi Vilas tulee Viialassa valmistetusta Vila-nimisestä lastulevystä ja s-kirjain seurakunnasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?