Akaa kartoitti taajamametsien vieraslajit

Akaan kaupunki on koonnut vieraslajit yksiin kansiin.

Akaan kaupunki on koonnut vieraslajit yksiin kansiin.

Akaan taajamametsissä kasvaa joukko vieraslajeja, joiden kokonaistilanne on saatu kerättyä yksiin kansiin. Yleisimpiä haitallisia vieraslajeja Akaassa ovat terttuselja, isotuomipihlaja, metsätammi, hollanninpunaherukka ja karhunköynnös. Tällä hetkellä puistotoimi torjuu aktiivisesti vieraslajeista vain terveydelle haitallista jättiputkea.

Vieraslajikartoituksen tilaajana toiminut Akaan kaupunginpuutarhuri Heli Laine kertoo, että tarve vieraslajien yleisyyden selvittämiselle syntyi jättiputken ja jättipalsamin kaltaisten haitallisten kasvien leviämisen jälkeen.

– Kaupungin puistotoimen tiedossa on ollut, että jättiputkea ja jättipalsamia kasvaa alueella melko paljon. Kasvien torjumiseksi on järjestetty talkoitakin. Kun viime vuonna kuulin, että vieraslajien laajempi kartoittaminen saattaa tulla jossain vaiheessa kunnissa lakisääteiseksi, oli inventoinnin tarve selkeä, Heli Laine sanoo.

Vieraslajit ovat alun perin Suomen luontoon kuulumattomia lajeja, jotka ovat levinneet maahamme ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Suomesta on tavattu yli 600 vieraslajia, joista suurin osa on kasveja. Luontoon levitessään vieraslajit pystyvät valtaamaan elinympäristöjä ja syrjäyttämään alkuperäisiä lajeja. Pahimmillaan vieraslajit muuttavat kokonaisten eliöyhteisöjen rakennetta. Ne voivat tuoda mukanaan tauteja ja aiheuttaa tuhoja muun muassa maa- ja metsätaloudelle. Jotkut lajeista, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle.

Kansallisessa vieraslajistrategiassa mainitaan putkilokasveista haitallisiksi vieraslajeiksi 26 ja tarkkailtaviksi tai paikallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi 32 lajia.

Jättiputken torjunta tärkeää

Kaupunginpuutarhuri Heli Laineen mukaan kuntalaisten on hyvä tietää olemassa olevista vieraslajeista, jotta niiden leviämistä voidaan yhdessä ehkäistä.

– Esimerkiksi kaupungin nettisivuilta löytyy ohjeet jättiputken hävittämiseen. Vieraslajihavainnoista voi ilmoittaa suoraan minulle tai ilmoituksen voi tehdä myös nettiosoitteessa www.vieraslajit.fi, Heli Laine huomauttaa.

Inventoinnin maastotyöt Akaassa teki kesä- ja syyskaudella 2014 Valkeakosken kaupunginpuutarhuri Kari Järventausta.  Valkeakosken kaupunki toteutti vastaavan inventoinnin vuonna 2012.

Akaan vieraslajikartoitus on julkaistu 30-sivuisena oppaana, jonka kiinnostuneet voivat tilata kaupunginpuutarhuri Heli Laineelta. Opas on myös luettavissa kaupungin nettisivuilta.

Yksi kommentti

  1. Teppo Jaakko

    Kuulin, että vieraslajien laajempi kartoittaminen saattaa tulla jossain vaiheessa kunnissa lakisääteiseksi, oli inventoinnin tarve selkeä, Heli Laine sanoo._ Vastaavan sotelakiin nojaavan lauseen kuulin toissa vuonna toijalalaiselta vanhustyön johtajattarelta. Ihmekös, ettei kunnan talous oikene, kun rahat menevät haaveisiin. Osoitus kunnan henkilöstön talousosaamisesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?