Siunauskappelin remontti alkaa vasta ensi vuonna

Toijalan siunauskappeli on valmistunut vuonna 1965.

Toijalan siunauskappeli on valmistunut vuonna 1965.

Vuonna 1965 valmistuneen Toijalan siunauskappelin peruskorjaus alkaa vasta ensi vuonna. Alun perin töiden arvioitiin käynnistyvän jo tänä syksynä, mutta suunnittelu ja kilpailutus siirtävät aloitusta ensi vuodelle.

Vs. talouspäällikön Lillimari Lehmijoen mukaan aikaa on haluttu varata huolelliselle suunnittelulle ja rakennustoimikunnan ja kirkkoneuvoston näkemysten kuulemiseen. Urakoita päästään kilpailuttamaan näillä näkymin elokuussa.

– Varsinainen korjausrakentaminen alkaa ensi keväänä. Tavoitteena on, että töitä tehdään mahdollisimman yhtäjaksoisesti ja suurin osa töistä saadaan valmiiksi ensi vuoden aikana, vs. talouspäällikkö kertoo.

Seurakunta on varautunut siunauskappelin korjauksessa 500 000 euron kustannuksiin. Kuluvan vuoden talousarviossa hankkeeseen on osoitettu 250 000 euroa. Vs. talouspäällikön mukaan tänä vuonna käyttämättä jäävä määräraha siirretään ensi vuodelle.

Kirkkohallitus hyväksyy olennaiset muutokset

Naulakkotilat on tarkoitus siirtää tähän omaisten huoneeseen.

Naulakkotilat on tarkoitus siirtää tähän omaisten huoneeseen.

Peruskorjauksen suunnittelusta vastaa Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy. Ennen kilpailutusta korjausten olennaiset muutokset on alistettava vielä kirkkohallituksen hyväksyttäväksi.

Olennaisiin muutoksiin kuuluvat muun muassa öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön, sähköistyksen välttämättömät muutokset, valaistuksen uusiminen nykyisiä valaisimia hyödyntäen, lattiamateriaalin vaihtaminen linoleum-laatoiksi, kappelin äänenvaimennuksen parantaminen, katon tasakatteisen osan muutos ulospäin kaatavaksi, naulakkotilojen siirto omaisten huoneen paikalle ja kukkalaitehyllyjen toteuttaminen nykyisten naulakkojen paikalle. Olennaiset muutokset käsitellään vielä Akaan kirkkovaltuustossa, ennen kuin ne lähetetään kirkkohallitukselle.

Museovirastolta vihreää valoa

Museovirasto on jo antanut oman lausuntonsa siunauskappelin korjaustöistä. Sen mukaan toimenpide-ehdotus on talon suunnitelleen Mikael Nordenswanin arkkitehtuuria kunnioittava. Museoviraston mukaan olennaisia korjaustöitä ovat lattiamateriaalin vaihtaminen vahausvapaaksi ruutujako säilyttäen, tasakaton muutos, pihalaatoituksen korjaaminen routimattomaksi ja leveiden saumojen säilyttäminen laatoituksessa sekä aulatilojen uudelleenjärjestely.

Museovirasto suosittelee pihalaatoituksen leveiden saumojen säilyttämistä.

Museovirasto suosittelee pihalaatoituksen leveiden saumojen säilyttämistä.

Vs. talouspäällikön Lillimari Lehmijoen mukaan siunauskappelin korjausten aikana joudutaan turvautumaan korvaaviin tiloihin. Päätöksiä niiden osalta ei vielä ole tehty.

21siunauskappeli8
Siunauskappelin ulkoseinän rappaus on lohkeillut.

Siunauskappelin ulkoseinän rappaus on paikka paikoin irronnut.

Siunauskappelin alakerrassa on vainajien säilytystilat.

Siunauskappelin alakerrassa on vainajien säilytystilat.

21siunauskappeli2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?