Avustuskontti lähti Akaasta matkaan syyskuussa, pääsi perille Syyriaan helmikuussa

Avustuskontti odotteli Akaban satamassa matkan jatkumista kaksi kuukautta.
Avustuskontti odotteli Akaban satamassa matkan jatkumista kaksi kuukautta.

Akaalaisen Teriskotisäätiön rinnalle vuonna 2011 perustettu Hyöty & Työ ry. –hanke lähetti viime syyskuussa kohti Syyriaa 76 kuution kontin, joka oli täynnä kaurahiutaleita, hygieniatarvikkeita, lääkeruiskuja, sairaalasänkyjä ja muita avustustarvikkeita. Jordaniassa sijaitsevan Akaban sataman kautta lähetetty kontti pääsi määränpäähänsä Lounais-Syyriassa sijaitsevaan Shahban kaupunkiin helmikuussa.

Hyöty & Työ ry. –hankkeen projektipäällikkö Heikki Lähteenmäen mukaan avustuskontin matka oli täynnä vaikeuksia, jotka alkoivat jo Suomessa. Kontille valittu huolintaliike halusi tuoteselosteet kontin sisällöstä, eli lahjoituksina saaduista osin käytetyistä tavaroista. Lähteenmäen mukaan pyyntö oli mahdoton toteuttaa. Huolintaliike kuitenkin muutti mielensä

tuoteselosteiden suhteen, ja avustuskontti saatiin matkaan. Vaikeudet eivät loppuneet siihen.

Kontti seisoi satamassa kaksi kuukautta

Kontin saavuttua Jordanian Akaban satamaan, alkuperäinen syyrialainen vastaanottaja ei lopulta uskaltanutkaan ottaa sitä vastaan, sillä hän oli huolissaan omasta ja perheensä turvallisuudesta. Syyriassa on tapettu useita ihmisiä humanitäärisen avun vuoksi.

Syyrialaiset lapset olivat avustuskontin sisällöstä innoissaan
Syyrialaiset lapset olivat avustuskontin sisällöstä innoissaan

– Jordanian viranomaiset vaativat kontin alkuperäiseltä vastaanottajalta paperin, jossa hän ilmoitti luopuvansa kaikista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan kontin suhteen. Viranomaiset halusivat paperin henkilökohtaisesti Akaban kaupunkiin toimitettuna, mikään muu tapa ei tullut kuuloonkaan. Alkuperäinen vastaanottaja epäröi turvallisuussyistä paperin toimittamista varsin pitkään, Lähteenmäki kertoo.

Kontille piti etsiä uusi vastaanottaja, joka lopulta löytyikin. Jordanian viranomaisten vaatimuksesta kontin uuden vastaanottajan tuli olla Jordanian kansalainen tai maassa toimiva yhdistys. Kaikkien viivytysten jälkeen avustuskontti pääsi perille Shahban kaupunkiin Syyriaan 25. helmikuuta.

Akaban satamassa kontti ehti viettää noin kaksi kuukautta. Ilman veloitusta kontti saa olla satamassa seitsemän vuorokautta, jonka jälkeen vuorokausitaksa on 40 dollaria. Kontin kustannuksista vastasivat syyrialaiset hyväntekeväisyyttä harjoittavat yksityishenkilöt.

 

Tässä vaiheessa konttia vielä pakattiin Suomessa.
Tässä vaiheessa konttia vielä pakattiin Suomessa.

–Meidän kannaltamme ikävintä olisi ollut, jos kontti olisi jouduttu lähettämään takaisin Suomeen. Kustannukset olisivat olleet noin 3000 euroa, ja se olisi tullut meidän maksettavaksemme. Tärkeintä on kuitenkin se, että kontti pääsi perille, sillä se pelastaa ihmishenkiä, Lähteenmäki toteaa