Rytöalueesta syntyi talkoilla ja EU-rahalla karavaanialue

Leirialue Pumppari Camping syntyi Tarpianjojen mutkaan kymmenen vuotta sitten. Nyt alueella on noin 40 asuntovaunua. Kuva: Mikko Peltoniemi.
Leirialue Pumppari Camping syntyi Tarpianjojen mutkaan kymmenen vuotta sitten. Nyt alueella on noin 40 asuntovaunua. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Hiljaa virtaa Tarpianjoki. Tiira istuu laiturin tolpannokassa tarkkailemassa ruskean veden pintaa. Ysitien liikenteen humina taustoittaa pikkulintujen kevätriemuja.

Vielä reilu kymmenen vuotta sitten joenmutka oli silkkaa ryteikköä, ja maisemaa hallitsivat Viialan vedenottamon suuret saostusaltaat.  Altaista on jäljellä yksi, ja se on saanut uuden elämän rantalentopallokenttänä. Kentän ympärille vuosikymmenen aikana syntynyt karavaanialue tarjoaa vaunupaikan kymmenille karavaaneille läpi vuoden. Vaunujen ja asuntoautojen ympärille perustetut terassit nurmikenttineen ja istutuksineen todistavat sen, että monet ovat viihtyneet täällä jo monta kautta.

Maakaupat Akaan kanssa kiinnostavat

Pumppari Camping ry:n puheenjohtaja Urho Lähteenmäki ja varapuheenjohtaja Hannu Mikkola muistelevat, että harva kylänmies uskoi visioon leirialueesta.  Myös yhdistyksen ja Viialan kunnan väliset maakaupat kariutuivat äänestyspäätökseen, mutta miehet eivät lannistuneet. Ensimmäisenä alueelle rakennettiin tietysti rantasauna, jonka ensimmäiset löylyt heitettiin juhannuksena 2005. Muutamaa vuotta myöhemmin vanha vedenpuhdistamorakennus muunnettiin huoltorakennukseksi, johon saatiin suihku-, wc- ja saunatilat sekä oleskelutilat yhteiskeittiöineen.  Talkoovoimin ja Pirkan Helmen kautta saadun EU-rahan avulla alueelle saatiin myös asianmukaiset jätevedenkäsittelyjärjestelmät sekä sähköt.

Vanhan vedenpumppaamon ohjauskeskuksen lasitiili-ikkunarivistön alla lauletaan nyt karaokea.  Anniskeluravintolaa alueella ei ole, eikä tule. Pumpparin valtti on vetäjiensä mukaan hyvän sijainnin ja luonnonrauhan lisäksi siinä, että se takaa yörauhan ihan kaikille.

Akaan kaupungin kanssa solmittu alueen vuokrasopimus on voimassa vuoden 2030 tienoille, mutta kiinnostus maakauppoihin on edelleen olemassa.

– Nyt meillä on näyttöä siitä, että olemme kehittäneet aluetta, ja aiomme tehdä niin vastakin. Mutta jos saisimme paikan omaksemme kokonaan, voisi aluetta kehittää ihan toisella tapaa, Urho Lähteenmäki pohtii.

Pumpparin historiasta muistuttava saostusallas toimii nyt rantalentiskenttänä.
Pumpparin historiasta muistuttava saostusallas toimii nyt rantalentiskenttänä.

Vaunuja joka puolelta Suomea

Lähteenmäen mukaan talkootyön hedelmistä ovat päässeet nauttimaan myös kuntalaiset.  Koululaisryhmät ovat tehneet retkiä alueelle, jossa pitkospuut johtavat kotaan, koska kaupungin laavu on keväisin pitkään kurainen.

Lähteenmäen mukaan rantaan rakennettu veneluiska palvelee esimerkiksi pelastuslaitosta.

– Tietääksemme tässä on ainoa joen varrella oleva veneenlaskupaikka. Ainakin palolaitoksella ja poliisissa tiedetään nyt, että täältä pääsee veteen, jos esimerkiksi Jalannilla tarvitaan apua.

Alueen syntyyn vaikutti paitsi viialalaisten miesten innostus myös se, että Sääksmäen Hakalan rannan karavaanialue alkoi täyttyä.  Pumppari ei kuitenkaan ole yksinomaan akaalaisten tai eteläpirkanmaalaisten hallussa, sillä valtaosa kausipaikkalaisista tulee muualta: Espoosta, Vantaalta, Helsingistä ja Kauhavalta.

Uusimpia tulokkaista on valkeakoskelainen Jarmo Saralahti, joka löysi paikalle anopin yllyttämänä.

– Aiomme olla täällä nyt ainakin tämän kesäkauden, huhtikuun alussa vaununsa Akaaseen tuonut mies kertoo.

Toukokuun alussa yö Pumpparilla on Saralahdelta vielä kokematta, mutta paikan myötä perintönä tulleet ruohosipulit ja kukkaistutukset ovat innoittaneet jo suunnittelemaan kesäpaikan ryytimaan laajennusta yhdessä Anita-vaimon kanssa.

SONY DSC

Valkeakoskelainen Jarmo Saralahti vuokrasi vaunupaikan Pumpparista huhtikuun alussa anopin yllyttämänä.
Valkeakoskelainen Jarmo Saralahti vuokrasi vaunupaikan Pumpparista huhtikuun alussa anopin yllyttämänä.
Vedenottamo sai uuden elämän karavaanialueen huoltorakennuksena.
Vedenottamo sai uuden elämän karavaanialueen huoltorakennuksena.