Vanhemmat huolestuivat Rasin koulun sulkemispuheista

Rasin koulun oppilaiden vanhemmat keskustelivat koulun tulevaisuudesta.

Rasin koulun oppilaiden vanhemmat keskustelivat koulun tulevaisuudesta.

Osa Rasin koulun oppilaiden vanhemmista kokoontui viime torstaina Viialan työväentalolle keskustelemaan Rasin koulun tulevaisuudesta, josta vielä toistaiseksi ei ole tehty päätöksiä suuntaan jos toiseenkaan. Vanhemmat ovat huolissaan sivistysjohtaja Jukka Oksan esiin nostamasta mahdollisuudesta, jonka mukaan sisäilmaongelmista kärsinyt koulu saatetaan sulkea koulukäytöstä. Tällöin oppilaat siirrettäisiin Viialan yhtenäiskouluun.

– Koulun sulkeminen olisi oppilaiden ja vanhempien kannalta erittäin huono ratkaisu. Pienet lapset eivät voi kävellä kouluun, joten vanhempien täytyisi heidät sinne viedä. Jos koulu alkaa kymmeneltä ja vanhempien on oltava töissä kahdeksalta, menisi kyydin järjestäminen erittäin vaikeaksi, vanhempien puhemies Patrik Lampén totesi.

Lampénin mukaan Rasin oppilaiden vanhempien on vaikea ymmärtää miksi koulun sulkemisesta edes keskustellaan. Rasin koulurakennus on joka tapauksessa remontoitava, on sen tuleva käyttötarkoitus mikä tahansa. Ainoa konkreettinen säästö joka sulkemisesta seuraisi, olisi kahden tai kolmen avustavaan henkilökuntaan kuuluvan irtisanominen.

– Kustannuksia veronmaksajille koulun sulkemisesta kuitenkin syntyisi. Viialan yhtenäiskouluun on tarkoitus mahtua 182 uutta oppilasta vuoteen 2020 mennessä. Jos Rasin koulun 165 oppilasta siirretään sinne, on koulu käytännössä heti täynnä, eivätkä kouluun myöhemmin allokoidut oppilaat mahdu sinne, Lampén sanoo.

Lampénin mukaan Keskustan koulun laajentaminen Rasin oppilaita varten olisi maksanut noin 1 300 000 euroa, mikäli se olisi tehty nykyisen remontin yhteydessä. Jos laajennus tulevia oppilaita varten tehdään erikseen, on hinta huomattavasti korkeampi.

Tiivistyskorjaus vai uusi lattia?

Rasin koulun vanhempien kokoontumisessa käsiteltiin myös mahdollisuutta remontoida Rasin koulurakennus koulukäyttöön. Rasin koulun sisäilmaongelmien pääsyyllinen on lattian rossipohjassa pesivä home.

– Järjestimme toukokuun 11. päivä kokouksen, johon halusimme paikalle Rasin koulun asiaa valmistelevia ja asiasta päättäviä tahoja. Kutsu lähti kaupunginhallitukselle, koulutuslautakunnalle ja tekniselle lautakunnalle, jonka edustajia ei tosin tullut paikalle. Kokoukseen osallistuivat myös sivistysjohtaja Jukka Oksa, tekninen johtaja Antti Kemi ja vt. kiinteistöpäällikkö Juha Jalonen, Lampén kertoi.

Patrik Lampén kertoi vanhemmille koulun lattian korjausvaihtoehdoista.

Patrik Lampén kertoi vanhemmille koulun lattian korjausvaihtoehdoista.

Kokouksessa esiteltiin kaksi vaihtoehtoista korjaussuunnitelmaa. Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan lattia tiivistettäisiin, jolloin kustannukseksi  Antti Kemin arvion mukaan tulisi 40 000 – 50 000 euroa. Toisen korjaussuunnitelman mukaan vanha lattia purettaisiin ja tilalle tehtäisiin kokonaan uusi rossipermantorakenne.  Juha Jalonen arvioi lattian uusimisen maksavan noin 120 000 euroa. Jalosen mukaan molemmissa korjaustavoissa lattian alle täytyy asentaa myös alipaineistusjärjestelmä, josta aiheutuvat kustannukset eivät ole hinta-arvioissa mukana.

Rasin koulun vanhemmissa lattian mahdollinen tiivistyskorjaus aiheutti huolta. Kati Andrianov nosti esiin ympäristölääketieteen dosentti Tuula Putuksen lausunnon, jonka mukaan tiivistykset alkavat vuotaa jo puolen vuoden kuluttua.

– Haluan pelastaa Rasin koulun koulukäyttöön, mutta haluan, että lattian remontti tehdään kunnolla. Home aiheuttaa astmaa, joka ei parane koskaan. Remontin yhteydessä myös koulun seinät ja luokkien kalusteet on puhdistettava, sillä ne ovat saastuneet vuosikausien homeisissa tiloissa seisomisesta, Andrianov sanoi.

 

Rasin tulevaisuutta pohditaan kesäkuussa?

Sivistysjohtaja Jukka Oksan mukaan ajatukset Rasin koulun sulkemisesta liittyvät meneillään olevaan talouden tasapainotustyöhön.

– Sulkemisella säästettäisiin koulun avustavasta henkilökunnasta kaksi tai kolme henkilötyövuotta. Rasin ryhmät ovat aika isoja, joten jos oppilaat yhdistettäisiin Viialan yhtenäiskouluun, ei opettajia kuitenkaan voitaisi vähentää, Oksa pohtii.

Rasin koulun asioiden etenemisestä ei ole vielä tarkkaa aikataulua. On mahdollista, että koulun tulevaisuutta mietitään talouden tasapainotuspaketin käsittelyn yhteydessä kesäkuun kaupunginvaltuustossa. Oksan mukaan koulun sulkemispäätös ei kuitenkaan ole nopea eikä yksinkertainen prosessi.

– Mikäli Rasin koulu nousee esiin valtuustossa, lähtee sen käsittely siitä eteen päin. Jos asiat etenevät kuten Aseman koulun tapauksessa, olettaisin että vanhempia ja kuntalaisia kuullaan joskus ensi keväänä asian tiimoilta, Oksa toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?