Yhteensä 900 kävelylenkkiä vuodesta 1966 lähtien

Kauppiksen opejen ulkoilukerhossa on ainutlaatuinen henki

21Koukkaus 2

Liisa Sjöblom (vas.), Jouni Järvinen, Kalervo Rekola ja Raija Partio osallistuivat koukkaukseen, joka tehtiin 900. kerran.

– Koukkauksissa on ainutlaatuista yhteisöllisyyttä ja erityisyyttä, hehkuttaa viialalainen Raija Partio.

Kyse ei ole virkkauksesta vaan Valkeakosken ammatti- ja aikuisopiston kaupan ja hallinnon osaston opettajien vuodesta 1966 jatkuneesta perinteestä. Koukkaukset ovat opettajien yhteisiä kävelylenkkejä aina kahden viikon välein.

Akaalaisilla on perinteessä vahva edustus. Torstaina 21. toukokuuta kävellyssä 900:nnen kerran juhlakoukkauksessa oli mukana akaalaisista Partion lisäksi Liisa Sjöblom, Kalervo Rekola ja Jouni Järvinen.

Anitta Kautio-Toikka ja Varpu Palhamo kertovat, mistä kaikki sai alkunsa.

– Syksyllä vuonna 1966 silloisen Valkeakosken seudun kauppaoppilaitoksen opettajat päättivät kävellä ravintola Viidennumerolle. Joku sanoi myöhemmin, että tätä voitaisiin tehdä useammin, naiset muistelevat kerhon historiaa.

Niinpä perustettiin KOUK eli Kauppaoppilaitoksen opettajien ulkoilukerho.

Sen säännöt laadittiin huumorin kanssa ja pilke silmäkulmassa. Kerhossa on esimerkiksi käytössä omia lyhenteitä, jotka eivät aukea muille.

Samoin laadittiin pisteytys, jossa jaetaan erilaisia arvonimiä. Jokaisesta koukkauksesta saa yhden pisteen. Kun on kasassa viisi pistettä, saa siirin arvonimen. Tästä jatketaan muun muassa visiirin, mogulin ja KOUK-marsalkan arvonimillä.

Nämä kaikki lisäävät yhteisöllisyyttä ja yhdessä kokemista.

Eläkeläisenkin jalka nousee

Reitti on aina noin kymmenen kilometrin mittainen. Vaihtuva KOUK-mestari suunnittelee reitin.

Yleensä matkaan lähdetään ammatti- ja aikuisopiston pihalta, mutta myös kaukokoukkauksista on pitkät perinteet. Kävelemään on lähdetty kauempaa, usein myös Akaasta.

Perinteisiin kuuluu after eli sauna ja iltapala joko oppilaitoksen tiloissa tai jonkun opettajan kotona. Onpa käyty syömässä ravintoloissakin.

Kerhossa ovat mukana myös kauppiksesta eläkkeelle jääneet opettajat. Itse asiassa heitä on valtaosa nykyisistä osallistujista, sillä nuorempi polvi ei ehdi perhe- ja työkiireiden vuoksi yhtä helposti
koukkaamaan kuin eläkkeellä olevat.

Juhlakoukkaukseen osallistuneista akaalaisista Jouni Järvinen on ainoa, joka on vielä työelämässä. Hän on osallistunut kävelyihin 16 vuoden ajan.

– Tässä tapaa mukavaa sakkia, kävely on sivuseikka, Järvinen kiteyttää.

Liisa Sjöblomilla on 35 vuoden kokemus perinteestä.

– Tässä tapaa ystäviä ja entisiä kollegoja. KOUK innostaa liikkumaan ja piristää sekä fyysisesti että henkisesti. On tavallaan velvollisuus lähteä mukaan, oli sää millainen vain.

Akaalaisista konkari on Kalervo Rekola, joka on osallistunut ulkoilureissuihin vuodesta 1972 lähtien.

Mukana juhlakoukkauksessa oli myös yksi perustajajäsenistä, kauppaoppilaitoksen entinen rehtori Pentti Mustonen. Kautta aikojen koukkauksiin on osallistunut 114 eri ihmistä.

 

21Koukkaus 1

Liisa Sjöblom (vas.), Jouni Järvinen, Kalervo Rekola ja Raija Partio osallistuivat koukkaukseen, joka tehtiin 900. kerran.

21Koukkaus 3

Lähdetään! Kylttiä pitelevät vasemmalla Liisa Sjöblom, Pentti Mustonen ja Kalervo Rekola. Akaalaisista Raija Partio on Sjöblomin ja Jouni Järvinen Rekolan oikealla puolella.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?