Perhekeskuksen siirtoa ei edes käsitelty

Kaupunginhallitus tyrmäsi valmistelun ja esityksen

Kaupungin omistama tehdashalli Toijalassa on tällä hetkellä tyhjillään.

Kaupungin omistama tehdashalli Toijalassa on tällä hetkellä tyhjillään. Kaupunginhallitus ei edes käsitellyt esitystä perhekeskuksen siirtämiseksi Wiiala-talosta Savikon teollisuusalueelle.

Akaan kaupunginhallitus ei tiistaina käsitellyt lainkaan esitystä perhekeskuksen siirtämiseksi Wiiala-talosta Toijalaan, Puskuritien tehdashallin toimistotiloihin. Hallituksen puheenjohtajan Jouko Rytkösen (kok) mukaan syynä oli heikko valmistelu.

Asian oli valmistellut tekninen johtaja Antti Kemi, ja kaupunginjohtaja Aki Viitasaari esitti itse oman esityksensä vetämistä pois.

Kemi perusteli valmistelutekstissä siirtoa muun muassa sillä, että perhekeskuksessa on aloittamassa kesäkuussa liikuntarajoitteinen työntekijä, jolle ei ole osoittaa esteettömän kulkemisen mahdollistavaa toimitilaa sen paremmin Viiala-talosta kuin mistään muustakaan toimistotilasta. Rytkösen mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Siksi hän ihmettelee, miksi esitys edes tuotiin kokoukseen.

– Otin ennen kokousta kaupunginjohtajaan yhteyttä, koska valmistelussa oli virheellistä tietoa. Työntekijä oli aloittanut toukokuun alussa, ja häntä varten oli tehty pyörätuoliluiskaa ja vastaavaa. Hän pystyy olemaan Wiiala-talossa töissä, kun työskentelee alakerrassa.

Antti Kemi kertoi valtuustolle, että 60 000 eurolla saadaan entisiin vanhainkotitiloihin muun muassa väliseiniä ja ovia.

Maaliskuussa Akaan valtuuston selvä enemmistö ei hyväksynyt Antti Kemin valmistelua Hakalehdon vanhainkodin uudiskäytöstä. Nyt kaupunginhallitus totesi Kemin valmistelun monin osin virheelliseksi.

Toinen Kemin perustelu perhekeskuksen siirrolle oli muutto vuokratiloista kaupungin omiin tiloihin. Rytkösen mukaan tämäkään perustelu ei ole kestävä.

– Nykyiset tilathan ovat kaupungin, koska kaupunkikonserni omistaa sataprosenttisesti Viialan Asuntotuotannon. Sitä myötä perustelu omiin tiloihin siirtymisestä oli virheellinen.

Rytkösen mukaan asiaan liittyvässä yleiskeskustelussa muistutettiin, millä perusteella perhekeskus on aikoinaan sijoitettu Wiiala-talolle. Perhekeskuksen siirtoa ei nyt jätetty pöydälle eikä palautettu valmisteluun.

– Mitään päätöksiä ei tehty. Tämä menee kaupungin johtoryhmälle uudelleen pohdintaan koko paketti, sanoo Jouko Rytkönen.

Jouko Rytkönen odottaa paljon Akaan palveluverkkotyöryhmän selvitykseltä. Se kädessä on hyvä edetä selvittämään liitosta Valkeakosken kanssa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen selvitti perhekeskukseen liittyviä asioita ennen kokousta ja kertoi kaupunginjohtaja Aki Viitasaarelle, että valmistelussa on virheitä.

”Kaupunginjohtaja vetää johtopäätökset”

Vaikka perhekeskus on perusturvatoimen alaista toimintaa, palvelun siirtoa ei käsitelty lainkaan perusturvalautakunnassa. Lautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala (sd) kuuli esityksestä kaksi päivää ennen hallituksen kokousta, hämmästeli asiaa ja tuomitsi valmistelun huonona.

Perusturvajohtaja Elina Anttila puolestaan kertoi Akaan Seudulle, että lautakuntakäsittelyä ei edes harkittu, koska asia saatiin nopeammin eteenpäin, kun valmistelusta vastasi vain tekninen johtaja Antti Kemi. Myös Anttilan perustelut siirrolle olivat liikuntarajoitteinen työntekijä ja kaupungin omat tilat.

Kun Akaan valtuusto maaliskuussa käsitteli esitystä entisen Hakalehdon vanhainkodin vuokraamisesta Työterveys Akaasialle, Antti Kemin valmistelua pidettiin virheellisenä ja jopa valheellisena. Esitys äänestettiin nurin äänin 30-8.

Jouko Rytkösen mielestä kaupunginjohtaja Viitasaaren on nyt ratkaistava, täytyykö asioiden valmisteluun puuttua.

13Hakalehto3

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Jouko Rytkösen mielestä kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren (vas.) tulee vetää johtopäätökset asioiden valmistelusta. Maaliskuun valtuustossa Antti Kemiä kuuntelivat myös puheenjohtaja Saila Kallioinen ja vs. hallintojohtaja Niina Kuusela.

– Kaupunginjohtaja vetää tästä johtopäätökset. En ohjeista siinä mielessä kaupunginjohtajaa, Rytkönen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?