Kaatuneiden muistopäivänä kunnioitettiin sodassa henkensä antaneita

Toijalan hautausmaalla järjestetyssä tilaisuudessa nähtiin myös lippulinna.

Toijalan hautausmaalla järjestetyssä tilaisuudessa nähtiin myös lippulinna.

Viime sunnuntaina vietettiin kaatuneiden muistopäivää Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken sankarihaudoilla. Toijalan sankarihaudoille laskettiin seppeleet Akaan kaupungin, seurakunnan ja useiden kansalaisjärjestöjen puolesta. Puheen Toijalan sankarihaudalla piti Toijalan Seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen.

Puheessaan Vuorinen muistutti, että 10. kesäkuuta 1944 Etelä-Kannaksella kuoli jopa 800 sotilasta yhden ainoan vuorokauden aikana. Kaatuneiden muistopäivänä koko yhteiskunnan on syytä muistaa heidän ja kaikkien muiden sodan aikana henkensä menettäneiden uhraukset.

– Vainajien arkkuun paneminen oli useimmiten nuorten naisten työtä. Joskus ruumiiden joukossa saattoi olla joku vielä elossakin, Vuorinen kertasi sodan kauhuja.

Akaan Karjalaseuran edustajana seppeleen sankarihaudalle laskenut Heikki Teräväinen kertoi kaatuneiden muistopäivän olevan hänelle tärkeä päivä, jonka juhlallisuuksiin hän pyrkii aina mahdollisuuksien mukaan osallistumaan.

– Osa suvustani on Karjalasta kotoisin, joten seppeleen laskeminen oli minulle kunniatehtävä. Minulle tämän päivän tärkein merkitys on sodassa henkensä menettäneiden muistaminen ja kunnioittaminen, Teräväinen mietti.

Aune Myllys muisteli juhlassa Karjalaan haudattua veljeään.

Aune Myllys muisteli juhlassa Karjalaan haudattua veljeään.

Sota löi leimansa useaan sukupolveen

Toijalassa kaatuneiden muistopäivän juhlallisuudet jatkuivat Akaan seurakuntasalissa seurakunnan tarjoaman ohjelmallisen veteraanilounaan merkeissä. Juhlapuhujaksi paikalle oli kutsuttu Akaan Seudun Kaatuneiden Omaiset ry:n sihteeri Annukka Kallioinen.

Puheessaan Kallioinen kertoi olevansa sotaorvon tytär, sillä hänen äitinsä isä kaatui sodassa. Sota koetteli perhettä monin tavoin, ja Kallioinen kertoi sen lyöneen hänen sukuunsa leiman, joka ulottui useamman sukupolven yli.

– Meidän perheessämme säästettiin kaikki, mitään ei koskaan heitetty pois, koska sodasta oli jäänyt sellainen tapa. Vaatteitakin käännettiin, korjattiin ja käytettiin moneen kertaan. Itsekin olen ollut sujuvasti mummuni vanhoissa vaatteissa töissä nuorena, Kallioinen muisteli.

Myös verenluovutus jäi Kallioiselle isoäidiltä perinnöksi. Nähtyään pienenä tyttönä isoäitinsä kukkarossa verenluovutusmerkkejä, päätti hän itsekin ryhtyä luovuttamaan verta heti täysi-ikäiseksi tultuaan. Kallioinen kertoikin luovuttaneensa verta noin 50 kertaa elämänsä aikana.

Aune Myllyksen veli jäi Karjalaan

Akaan seurakuntasalissa lounasta nauttinut toijalalainen Aune Myllys menetti sodalle veljensä. Myös hänen sisarensa mies kaatui sodassa. Aune Myllykselle kaatuneiden muistopäivän merkitys kiteytyy läheisten ja muiden sodassa menehtyneiden muistamiseen ja kunnioittamiseen. Ja koska veljen haudalle on matkaa, haluaa Myllys juhlistaa kaatuneiden muistopäivää kotona Akaassa.

Maanpuolustusjärjestöaktiivi Jouni Ijäs edusti Toijalan hautausmaan tilaisuudessa reserviläisiä.

Maanpuolustusjärjestöaktiivi Jouni Ijäs edusti Toijalan hautausmaan tilaisuudessa reserviläisiä.

– Veljenion haudattu Karjalaan, enkä pääse hänen haudallaan käymään. Kaatuneiden muistopäivän viettäminen on minun tapani muistaa häntä, Myllys kertoi.

Myllykselle kaatuneiden muistopäivän merkitystä tänä vuonna lisäsi myös se, että Talvisodan päättymisestä tuli maaliskuussa kuluneeksi 75 vuotta.

Ohjelmasta Akaan seurakuntasalissa vastasivat juhlapuhuja Annukka Kallioisen lisäksi sellisti Jorma Liimatta sekä kanttori Juha Salmesvuori. Tilaisuuden juonsi seurakuntapastori Mari Pakkanen.

Akaan Karjalaseuran edustajina sankarihaudalle seppeleen laskivat Eija Hatakka-Peltonen ja Heikki Teräväinen.

Akaan Karjalaseuran edustajina sankarihaudalle seppeleen laskivat Eija Hatakka-Peltonen ja Heikki Teräväinen.

Toijalan sankarihaudoilla puheen piti Toijalan Seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen.

Toijalan sankarihaudoilla puheen piti Toijalan Seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen.

Akaan Seudun Kaatuneiden Omaiset ry:n sihteeri Annukka Kallioinen kertoi Akaan seurakuntasalin juhlassa sodan vaikutuksista hänen perheeseensä.

Akaan Seudun Kaatuneiden Omaiset ry:n sihteeri Annukka Kallioinen kertoi Akaan seurakuntasalin juhlassa sodan vaikutuksista hänen perheeseensä.

Toijalan VPK:n soittokunta vastasi musiikista Toijalan sankarihaudoilla.

Toijalan VPK:n soittokunta vastasi musiikista Toijalan sankarihaudoilla.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?