Puheenjohtaja Harri Rantala ihmettelee perusturvalautakunnan ohittamista

Akaan perhekeskusta ollaan siirtämässä tehdashallin toimistotiloihin

Akaan kaupunki rakennutti tehdashallin Toijalan Savikkoon pääradan varteen vuosina 2007-2008. Nyt hallin toimistotiloihin ollaan siirtämässä Akaan perhekeskusta.

Akaan kaupunki rakennutti tehdashallin Toijalan Savikkoon pääradan varteen vuosina 2007-2008. Nyt hallin toimistotiloihin ollaan siirtämässä Akaan perhekeskusta.

Akaan perhekeskus toimii tällä hetkellä Wiiala-talossa eli entisessä Viialan kunnantalossa. Tilat on vuokrattu Viialan Asuntotuotannolta, joka toimitusjohtajansa Heikki Rämön mukaan omistaa koko Wiiala-talon. Akaan kaupunki puolestaan omistaa kokonaan Viialan Asuntotuotannon.

Akaan kaupungin teknisen johtajan Antti Kemin mukaan perhekeskuksen toiminnan siirtämisestä kaupungin omiin tiloihin on tehty selvitystä, ja pysyvänä ratkaisuna se olisi mahdollista aikaisintaan vuonna 2017. Muuttoa suunnitellaan kuitenkin jo nyt.

– Perhekeskuksessa on aloittamassa kesäkuussa liikuntarajoitteinen työntekijä, jolle ei ole osoittaa esteettömän kulkemisen mahdollistavaa toimitilaa sen paremmin Viiala-talosta kuin mistään muustakaan toimistotilasta, Kemi kertoo kaupunginhallituksen esityslistalla.

Kaupunginjohtaja Aki Viitasaari esittää tiistaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että perhekeskuksen nykyinen vuokrasopimus irtisanotaan ja perhekeskuksen toiminta siirretään kaupungin omistaman Puskuritien hallin toimistotiloihin.

Puskuritien halli on Toijalassa, Savikon teollisuusalueella sijaitseva tehdashalli, joka rakennettiin lunastussopimuksella Tamglassille. Sen jälkeen tiloissa toimi konepajakonserni Takoma Oyj:n tytäryhtiö, jonka konkurssin jälkeen halli jäi Akaan kaupungin omistukseen.

Antti Kemin mukaan Puskuritien hallin tuotantotilat ovat näillä näkymin menossa vuokralle siten, että sen toimistotilat jäävät vuokrauksen ulkopuolelle.  Perhekeskuksen siirtäminen Puskuritien hallin toimistotiloihin aiheuttaisi noin 10 000 euron arvoiset muutostyöt.

Harri Rantala pitää valmistelua huonona

Akaan perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala (sd) ihmettelee esitystä perhekeskuksen siirrosta. Kyseessä on perusturvatoimen alainen palvelu, mutta perusturvalautakunta ei ole käsitellyt asiaa mitenkään.

– Hämmästelen. Tämä on huonoa valmistelua. Asioista pitää puhua rehellisesti ja sillä tavalla kuin ajatus on ollut. Demokratia edellyttää sitä, että tehdään niin kuin on sovittu, Rantala toteaa.

Harri Rantala huomasi kaupunginhallituksen listalla olevan esityksen netissä sunnuntaina. Hänen mielestään asia olisi pitänyt tuoda perusturvalautakuntaan. Puskuritien hallille puolestaan tulisi Rantalan mielestä saada muuta käyttöä.

– Kyllähän teollisuushallin käyttötarkoitukset ovat ihan toiset. Tavoite on, että se saadaan vuokrattua niin, että kaikki tilat ovat teollisuuskäytössä. Tämä on ihan turhaa rahan haaskausta tilanteessa, jossa kaupungin taloudellinen tilanne on heikko.

Rantala arvelee, että asia tulee vielä perusturvalautakuntaan.

– Kyllä se hallituksesta varmasti tulee jollain kommenteilla. Viesti on mennyt hallitukseen, Rantala sanoo.

Sijainti on huono mutta väliaikainen

Akaan perusturvajohtajan Elina Anttilan mukaan Puskuritielle ollaan menossa, koska kaupunki pyrkii käyttämään omia tiloja.

– Tiloiltaan se varmaan sopii perhekeskukselle, mutta sijaintihan on huono, Anttila myöntää.

Kaupungin omistama tehdashalli Toijalassa on tällä hetkellä tyhjillään.

Kaupungin omistama tehdashalli Toijalassa on tällä hetkellä tyhjillään.

Nykyiset perhekeskuksen tilat ovat enimmäkseen Wiiala-talon toisessa kerroksessa. Vaikka Puskuritien tilatkin ovat kahdessa kerroksessa, esimerkiksi keittiö on ensimmäisessä kerroksessa.

Tiloihin itsekin tutustuneen Anttilan mukaan ajatuksena on, että siirto Puskuritielle ei olisi pysyvä, vaan perhekeskukselle yritetään miettiä parempaa paikkaa.

Asian tuomista perusturvalautakunnan käsittelyyn ei perusturvajohtajan mukaan edes harkittu.

– Ajattelimme, että muutto pystytään tekemään nopeasti, ja se nopeuttaa käsittelyä, että asia on vain Antti Kemin valmistelema.

Anttilan mukaan sillä on perhekeskuksen kannalta merkitystä, minkälaiseen toimintaan varsinainen hallitila vuokrataan. Anttila ei kuitenkaan tiedä, mikä yritys ja mitä toimintaa halliin on tulossa.

– Tekniseltä toimelta on se tieto, että se ei haittaa millään tavalla perusturvan toimintaa. Siihen luotetaan, Anttila sanoo.

Hallin käyttäjää ei vielä kerrota

Teknisen johtajan Antti Kemin mukaan Puskuritien hallin tehdastilat on tarkoitus vuokrata lähinnä varastokäyttöön vähintään puoleksitoista vuodeksi. Näin myös perhekeskus olisi Puskuritiellä ainakin puolitoista vuotta.

Hallin vuokralaista Kemi ei vielä kerro, mutta sopimusluonnokset on jo tehty. Kemi uskoo, että asia on kaupunginhallituksen käsittelyssä kahden viikon päästä.

Antti Kemi myöntää, että perhekeskuksen siirto olisi voinut kiinnostaa myös perusturvalautakuntaa.

– Se on totta. Sanotaan, että jos tämä johonkin lautakuntaan olisi pitänyt viedä niin sinne.

Kemin mielestä Savikon teollisuusalue ei ole teollisuusalue sanan varsinaisessa merkityksessä.

– Se on päättyvän tien päässä eikä kovin kaukana keskustaajamasta. Siellä on hyvät tilat vailla käyttötarkoitusta, Kemi kuvailee.

Toimistotilat sijaitsevat hallin pohjoispäässä kahdessa kerroksessa.

Toimistotilat sijaitsevat hallin pohjoispäässä kahdessa kerroksessa.

Hänen mukaansa perhekeskuksen toiminta on tulevaisuudessa suunniteltu osaksi Akaan uutta terveysasemaa. Se on tarkoitus tehdä hyödyntämällä nykyisen Toijalan terveysaseman sekä entisen, nyt tyhjillään olevan Hakalehdon vanhainkodin tiloja sekä rakentamalla myös uutta tilaa.

– Lähdemme siitä, että olisi yksi iso keskus, ja siellä olisi palvelut samassa paikassa, Kemi sanoo.

Kemin mukaan perhekeskus tulisi nykyisen Toijalan vuodeosaston tiloihin, jos vuodeosasto siirtyy muualle. Etelä-Pirkanmaalla selvitetään parhaillaan vuodeosastotoiminnan keskittämistä Valkeakoskelle.

”Ei ehkä ihan kaavan tarkoittamaa toimintaa”

Akaan kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mukaan perhekeskuksen sijoittaminen teollisuusalueelle voisi ehkä teknisesti onnistua, mutta muita vaihtoehtoja voisi vielä yrittää etsiä.

– Eihän se ehkä ihan kaavan tarkoittamaa toimintaa ole. Kaavamerkintä on TY eli ympäristöhäiriötä aiheuttamattomien teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue. Pidemmällä aikavälillä olisi toivottavaa, että se olisi semmoisessa käytössä, Sarkkinen sanoo.

 

Perhekeskus on lapsiperheiden palvelukeskus

Perhekeskus on Akaan kaupungin perusturvatoimen alainen palvelu, jonka tehtävä on tukea lapsiperheitä erilaisissa elämäntilanteissa. Perhekeskus palvelee Akaan ja Urjalan asukkaita.

Perhekeskuksen palvelut on tarkoitettu 0–15-vuotiaille lapsille ja heidän perheillensä sekä puheterapian osalta myös aikuisasiakkaille. Perhekeskuspalvelut ovat asiakkaille vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.

Perhekeskus aloitti toimintansa Toijalan virastotalossa, josta se joutui lähtemään sisäilmaongelmien vuoksi. Perhekeskuksen siirtämistä Viiala-taloon perusteltiin muun muassa sijainnilla ja hyvillä julkisen liikenteen yhteyksillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?