Vanha pyöräliike puretaan ja vanhoille perustuksille rakennetaan uusi

Liikerakennuksen yläosa on tarkoitus purkaa ja vanhoille perustuksille rakentaa uusi.

Liikerakennuksen yläkerta on tarkoitus purkaa ja vanhoille perustuksille rakentaa uusi.

Suunnitelma kirpputorina ja pyöräliikkeenä toimineen vanhan liikerakennuksen peruskorjaamisesta Valtatiellä Toijalassa on vaihtunut uuden liiketilan rakentamiseksi. Rakennuksen omistava akaalainen Jari Lehtonen odottaa hankkeelle parhaillaan rakennuslupaa.

Alun perin rakennuksen hirsirunko piti säästää, mutta Lehtosen mukaan sen säilyttäminen ei ollut järkevää, koska se osoittautui moneen kertaan paikatuksi. Omistajan mukaan rakentamalla vanhojen perustusten päälle kokonaan uutta voidaan myös toteuttaa nykyaikaiset tilat.

– Yläkerta puretaan vallan. Alakerta jää, mutta sitä korotetaan, Jari Lehtonen kertoo suunnitelmista.

Alakertaan on tarkoitus toteuttaa vuokrattavat saunatilat ja yläkertaan pubi-kahvila, josta saa myös ruokaa. Rakennusalan yrittäjänä toimiva Jari Lehtonen on aiemmin pitänyt pubia Viialassa. Toijalassa hän ei aio itse pyörittää pubia, vaan palkkaa siihen työntekijät.

Parhaillaan Tampereella rivitalokohdetta rakentava Lehtonen arvioi, että Valtatien liikerakennuksen valmistuminen siirtyy ensi vuoden alkupuolelle.

 Uusia suunnitelmia

Jari Lehtonen omistaa vaimonsa kanssa myös Toijalan kierrätyskeskuksen vieressä Hämeentie 39:ssä sijaitsevan alueen, josta Lehtoset ovat tehneet vaihtokauppatarjouksen Akaan kaupungille. He esittävät 1700 neliömetrin alueen vaihtamista kaupungin omistamaan 2890 neliön tonttiin Palomäentie 2:ssa, joka sijaitsee lähellä Toijalan entistä paloasemaa. Maa-alueen lisäksi Lehtoset tarjoavat kaupungille vastineeksi 5950 euroa.

Akaan kaupunginhallitus käsitteli vaihtokauppaa eilisillan kokouksessaan. Esityksenä oli, että kaupunki hyväksyy vaihdon.

Lehtosten omistama alue Hämeentien ja pääradan välissä on kaavassa varastorakennusten ja laitosten korttelialuetta, ja kaupungin omistama Palomäentien tontti on kaavoitettu teollisuusrakennuksille. Jari Lehtonen sanoo tarvitsevansa tonttia uusille suunnitelmilleen, jotka hän jättää vielä salaisuudeksi.

 

Vanhan hautausmaan kiviaita on lähes kiinni nykyisessä rakennuksessa.

Vanhan hautausmaan kiviaita on lähes kiinni nykyisessä rakennuksessa.

Seurakunta huolissaan vanhan hautausmaan aidasta

Ennen pyöräliikkeenä ja kirpputorina toiminut rakennus sijaitsee vanhan hautausmaan ja sitä ympäröivän kiviaidan vieressä. Rakennushankkeesta naapurilausunnon antanut Akaan seurakunta on huolissaan rakentamisen vaikutuksista kiviaidan rakenteisiin. Arkkitehti Mikko Uotilan laatimassa lausunnossa edellytetään tarkempaa selvitystä rakentamisen vaikutuksista kiviaitarakenteille sekä rakennuksen tarkan sijainnin selvittämistä. Seurakunta vaatii myös museoviraston lausuntoa asiasta.

Seurakunnan mukaan on tärkeää, että uudisrakennus sovitetaan vanhan hautausmaan jatkeeksi tyylikkäämmin ja väljemmin ja vähintään neljän metrin etäisyydelle rajasta.

Rakennushanke oli esillä myös kirkkoneuvoston kokouksessa viime viikolla. Neuvoston mukaan rakennushankkeen toteuttamiselle ei ole estettä, mikäli hautausmaan aidan säilyminen pystytään turvaamaan.

– Seurakunnalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia suojelukohteesta. Vanha kivisakasti aitoineen ja maineen on suojelukohde, minkä takia emme voi toimia huolimattomasti. Aidassa on tietyt ongelmat, koska maanmittaustoimenpiteen perusteella raja menee kiviaidan halki, kirkkoherra Ali Kulhia kertoo.

Kulhian mukaan seurakunta ryhtyy valmistelemaan aidan korjausta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?