Kanteletaituri Saana Mäenpää esiintyy Kylmäkosken kirkossa

Saana Mäenpää soittaa normaalisti koneisto- eli konserttikanteletta.

Saana Mäenpää soittaa normaalisti koneisto- eli konserttikanteletta.

Saana Mäenpää on ikäisekseen melkoinen kanteletaituri. Vasta 13-vuotiaan tytön taidot saivat ansaittua tunnustusta 17.–19. huhtikuuta pidetyssä kansainvälisessä kantelekilpailussa Helsingissä. Alakouluikäisiä ei aseteta numerojärjestykseen vaan kolmeen eri taitoryhmään, ja Saana valittiin mestariksi eli etevimpään ryhmään.

Lisäksi tyttö sai kunniamaininnan ja stipendin, jossa mainitaan hänen ansiokseen ikäisekseen huikean korkean teknisen ja tulkinnallisen tason hallitseminen.

Kylmäkosken Asemalla asuva perhe on muutenkin musikaalinen, mutta Saana Mäenpää tekee myös lujasti töitä. Hän on soittanut kannelta jo seitsemän vuoden ajan. Aikoinaan äiti houkutteli tytön harrastuksen pariin, mutta Saanaa ei tarvitse maanitella harjoittelemaan.

– Soitan joka päivä ainakin pari kertaa,  Saana sanoo vaatimattomasti.

Saanan äiti Mii Luotolintu täydentää, että etenkin viime aikoina tyttö on harjoitellut päivässä parikin tuntia, sillä hän pitää ensimmäisen oman konserttinsa äitienpäivänä Kylmäkosken kulttuurikirkossa.

Yhteiskonserteissa Saana on jo ehtinyt soittaa useaankin otteeseen, mutta oma konsertti luonnollisesti jännittää aika paljon.

Monipuolista ja haasteellista

Saana Mäenpää käy kerran viikossa saamassa oppia Valkeakosken musiikkiopistossa. Lisäksi hän käy viikoittain yksityisopetuksessa Helsingissä asti. Äidin kanssa reissataan Helsinkiin junalla Toijalasta.

Vaikka harrastus vie paljon aikaa, jaksaa Saana tehdä läksytkin hyvin ja pärjää koulussa mukavasti.

– Saana tekee läksyt junassa, kun menemme Helsinkiin. Syömme junassa myös aina eväitä, Mii Luotolintu kertoo heidän jokamaanantaisista reissuistaan.

Saana sairastaa diabetestä, joten säännöllisistä ruokailuista on huolehdittava. Tämä asettaa omat haasteensa myös kilpailumatkoille. Jännitys vielä tuppaa nostamaan verensokeria.

– Ulkoilen paljon, että jaksan hyvin, Saana hymyilee.

Hän on suorittanut musiikkiopinnoissa perustason ja opiskelee nyt opistotasolla. Sekin alkaa olla kohta suoritettu, ja seuraavaksi olisivat vuorossa periaatteessa ammatilliset opinnot. Käytännössä niiden yhdistäminen koulunkäyntiin olisi aika hankalaa.

Arkea helpottaa, mikäli Saana hyväksytään Tampereen konservatorioon, jonne hän on hakenut. Reissut Helsinkiin korvautuisivat hiukan lyhyemmillä matkoilla.

Kanteleensoitossa Saanaa kiehtoo sen monipuolisuus ja haasteellisuus. Hän soittaa yleensä koneisto- eli konserttikanteletta, joka on monimutkainen hallittava.

Kesällä tiedossa on kaksi musiikkileiriä. Ne ovat perinteisesti Saanan ja hänen isänsä Jaakko Mäenpään yhteinen juttu. Isä harrastaa kanteleentekoa, joten musiikki yhdistää koko perhettä monella tavalla.

Saana Mäenpään konsertti pidetään äitienpäivänä ensi sunnuntaina kello 15 Kylmäkosken kirkossa. Konsertin mahdollinen tuotto lahjoitetaan kirkon ulkomaanavun kautta Nepaliin.

Saana Mäenpää soittaa joskus myös isän Jaakko Mäenpään tekemällä kanteleella.

Saana Mäenpää soittaa joskus myös isänsä Jaakko Mäenpään tekemällä kanteleella.

18Saana Mäenpää 2 18Saana Mäenpää 3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?