Paavo Arhinmäen mukaan Akaan ja valtion talous ratkaistaan työllistämällä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tapasi ihmisiä Toijalassa entisen Tiimarin edustalla. Puoluejohtaja saapui Akaaseen junalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tapasi ihmisiä Toijalassa entisen Tiimarin edustalla. Puoluejohtaja saapui Akaaseen junalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan yli viiden miljoonan euron alijäämän viime vuonna tehneen Akaan kaupungin sekä valtion talouden suurin ongelma on työttömyys.

– Tässä tilanteessa nimenomaan valtion pitää luoda työpaikkoja, kunnostaa teitä ja raiteita, korjata homekouluja ja rakentaa asuntoja. Sitä kautta syntyy työpaikkoja. Kun ostovoima kasvaa, myös yksityiselle puolelle syntyy työpaikkoja.

Samaa lääkettä hän suosittelee myös Akaan kaupungille.

– Julkisella puolella on suuri määrä tekemätöntä työtä. Esimerkiksi vanhusten palveluissa tarvitaan enemmän henkilökuntaa. Kaupungin kannattaa käyttää myös palkkatukia ja aktiivisen työvoimapolitiikan keinoja työntekijöiden palkkaamiseen, koska työttömyydestä seuraa kaupungille pienemmät verotulot ja sakkomaksuja pitkäaikaistyöttömistä, Arhinmäki neuvoo.

Työpaikkojen luomiseksi Vasemmistoliitto on valmis ottamaan lisää velkaa valtiolle.

– Jos me otamme tilapäisesti lainaa investointeihin, jotka tulevaisuudessa pitää joka tapauksessa tehdä, ja näin työllistämme ihmisiä, maksaa se itsensä takaisin, kun talous saadaan nousuun.

Puheenjohtaja veikkaa Vasemmistoliitolle 17–19 paikkaa

Viime eduskuntavaaleissa Vasemmistoliitto sai 14 paikkaa, joka kutistui 12:een kahden edustajan erottamisen myötä. Arhinmäki veikkaa Vasemmistoliiton saavan nyt 17–19 kansanedustajaa. Arhinmäen mukaan hyvän hallituspohjan muodostaisivat Vasemmistoliitto, SDP, Keskusta ja Vihreät.

– Siinä olisi myös sellainen kokoonpano, joka pystyisi uudistamaan.

Vasemmistoliitto ei ole kuitenkaan valmis hallitukseen, joka jäädyttää sosiaalietuuksien indeksin.

– Me emme voi missään tapauksessa hyväksyä sitä, että indeksi jäädytettäisiin työttömiltä, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä neljäksi vuodeksi. Se tarkoittaisi, että kaikki lääkkeet, ruoka ja asuminen kallistuvat, mutta indeksissä ei huomioida hinnannousua. Silloin me köyhdytämme pienillä eläkkeillä ja työttömyyskorvauksilla elävät.

 

Arhinmäki tekisi alipalkkauksesta rangaistavaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäkeä perjantaina Toijalaan tapaamaan saapunut yleisö ei päästänyt puoluejohtajaa helpolla. Kysymyksiä ja kommentteja sateli tilaisuuden niin aluksi kiivaaseen tahtiin, että puoluejohtaja oli jäädä vaille suunvuoroa.

Anneli Niittymäki tenttasi Arhinmäkeä muun muassa töissä olevista sairaseläkeläisistä.

– Miten sairaseläkkeellä oleva voi päästä töihin? Hän vie jonkun työpaikan, Niittymäki totesi.

Arhinmäen mukaan tavoitteena on, että sairauseläke ei olisi pysyvä.

– Eivät ihmiset ole kokonaan terveitä tai kokonaan sairaita, vaan meillä on osatyökykyisiä, jotka pystyvät tekemään töitä jonkin verran. Ilman muuta kannattaa pyrkiä siihen, että ihminen pystyisi tekemään töitä osa-aikaisesti.

Kiivasta kommentointia aiheutti ulkomaalaisen työvoiman käyttö rakennuksilla. Kriittisimmän kommentoijan mielestä Vasemmistoliitto ei ole tehnyt mitään sen hyväksi, että suomalaiset rakennusmiehet saisivat töitä, kun ulkomaalaiset tekevät työt halvemmalla. Jyrkästi eri mieltä ollut Arhinmäki huomautti, että esimerkiksi harmaata taloutta on pantu rakennuksilla kuriin. Puheenjohtaja olisi valmis tekemään alipalkkauksesta rangaistavaa.

– Nyt ongelmana on, että jos maksat alle työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja jäät siitä kiinni, pitää sinun maksaa kyllä väli työntekijälle, mutta se ei ole rangaistavaa. Alipalkkauksen pitäisi olla rikollista toimintaa.

Arhinmäki sai yleisön joukosta ehdotuksen myös säästökohteesta.

– Ota puolet pois kaikista niistä valtion palkkalistoilla olevista herroista ja professoreista. Siellä on kauheasti sellaisia, jotka istuu ja juo kahvia.

 

Marjo-Riitta Kallio ihmetteli  Paavo Arhinmäelle, miksi te-toimistojen palveluita ei kehitetä työttömien suuntaan. Kallion mukaan varsinkin moni nuori väsyy byrokratiaan.

Marjo-Riitta Kallio ihmetteli Paavo Arhinmäelle, miksi te-toimistojen palveluita ei kehitetä työttömien suuntaan. Kallion mukaan varsinkin moni nuori väsyy byrokratiaan.

15paavoarhinmäki2
Anneli Niittymäki tenttasi Arhinmäkeä muun muassa sairaseläkeläisten työnteosta.

Anneli Niittymäki tenttasi Arhinmäkeä muun muassa sairaseläkeläisten työnteosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?