Kaksinkertainen keskusta-ehdokas seuraa eduskuntavaaleja mielenkiinnolla

Katariina Kähkölä jätti politiikan taka-alalle

Katariina Kähkölä on tällä hetkellä kotona kahdeksankuisen Marielin kanssa mutta hoitaa myös yrityksensä asioita. Keskustalainen Kähkölä asuu Viialan keskustassa ja toivoo, että lähipalvelut säilyvät Akaan eri taajamissa.

Katariina Kähkölä on tällä hetkellä kotona kahdeksankuisen Marielin kanssa mutta hoitaa myös yrityksensä asioita. Keskustalainen Kähkölä asuu Viialan keskustassa ja toivoo, että lähipalvelut säilyvät Akaan eri taajamissa.

Akaalainen Katariina Kähkölä oli vuosien 2007 ja 2011 eduskuntavaaleissa Suomen Keskustan ehdokkaana. Kähkölä asui tuolloin Lempäälässä, ja ääniä kertyi ensimmäisellä kerralla 1618 ja toisella 2080 kappaletta. Lempäälässä Kähkölä istui myös kaksi kautta valtuustossa ja jälkimmäisestä kaudesta toisen puolikkaan eli kaksi vuotta kunnanhallituksessa.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa Kähkölän piti olla ehdolla Lempäälässä, mutta hän tekikin miehensä kanssa kaupat Viialan vanhasta pappilasta ehdokaslistojen jättöpäivänä. Kotikunnan vaihtumisen jälkeen Kähkölä on antanut aikansa perheelle ja yrittämiselle, mutta viime vuonna hän taipui keskustan kovan tarpeen edessä Akaan kaupunginhallituksen ja teknisen lautakunnan varajäsenyyksiin.

– Sanoin, että en edelleenkään tunne kuntaa enkä pysty ex-tempore lähtemään kokouksiin. En ole toistaiseksi ollut yhdessäkään kokouksessa, koska varsinaiset jäsenet ovat onneksi olleet aktiivisia.

Perheen esikoinen Tiitus täytti juuri viisi vuotta, ja Marielilla on ikää kahdeksan kuukautta. Vuoden 2016 kuntavaalit kiinnostavat Katariina Kähkölää, mutta huvikseen hän ei ehdolle lähde.

– Jotta olisi hyödyksi, pitää olla aikaa ja pitää ottaa selvää asioista. Valtuustoon asiat tulevat aika valmiina. Lautakunnissa ne on esitelty, ja siellä on perehdytty ja käsitelty, Kähkölä sanoo.

Akaa alkaa tulla vähitellen tutummaksi.

– Olen oppinut Viialan koulujen nimet, kun ne ovat koko ajan paikallislehdessä.

Keskusta oli viimeksi alamaissa

Katariina Kähkölän ensimmäinen ehdokkuus eduskuntavaaleissa oli harjoittelua. Silloin hän oppi, missä ehdokkaana kannattaa juosta ja kuinka paljon. Toisiin vaaleihin neljä vuotta sitten hän lähti isommalla volyymillä.

– Kampanjointi oli silloin aika hurjaa. Tiitus täytti vuoden maaliskuussa 2011, ja minä suunnittelin, tilasin materiaaleja, juoksin kaikkialla ja maksoin itseni kipeäksi.

Keskustapuolueen tilanne ei ollut nykyisen kaltainen, mutta Kähkölällä oli kannattajansa.

Salovaaran Pertti jäi silloin pois ja alkoi yllyttää minua lähtemään mukaan. Samoin Juha Kuisma, joka on nyt itse ehdolla. Itselläni äänimäärä kasvoi, mutta keskustalla sekä paikat että äänimäärä tippuivat. Silloin oli huono aika, ja vaaleissa oli negatiivinen ilmapiiri.

Meneillään olevaa vaalikampanjointia Kähkölä on seurannut mielenkiinnolla, ja keskustassa odotukset ovat korkealla.

– Nämä neljä vuotta ovat olleet ihan järjettömiä. Meidän mielestä ei ole saatu mitään aikaiseksi, ja tyytymättömyys on lisääntynyt.

Kähkölä on huomannut, että vaalien alla ei nyt paljoja luvata.

– Kerrotaan vaan, että pitää leikata. Neljä vuotta on luimisteltu ja pakoiltu vastuuta, ja loppusuoralla pikkupuolueet lähtivät lätkimään, jotta pääsisivät seuraavaan hallitukseen.

Kähkölääkin pyydettiin ehdolle, mutta aika ei riittäisi Arkadianmäelle.

– Olisi täysin mahdotonta tehdä yhteiskunnallista vaikuttamista, yrittää, kasvattaa lapsia ja huolehtia yli satavuotiaasta talosta. En tiedä, miten pienten lasten vanhemmat muualta kuin Helsingistä pystyvät hoitamaan sen työn kunnolla ja tunnollisesti. Kansaltakaan ei paljon kiitosta tule.

Vaikka tämä kierros jää väliin, Katarina Kähkölä myöntää, että hänenkin kasvonsa saatetaan vielä nähdä eduskuntavaalien julisteissa.

– Totta kai on mahdollista, että lähden vielä ehdokkaaksi. Katsotaan nyt miten siellä menee ja saadaanko työpaikkoja lisättyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?