Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen vaalikiertueella Akaassa

Sote-uudistus mullistaa kuntien roolin

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen teki vaalityötä perjantaina Akaassa. Laanisen ohella tilaisuudessa puhui ehdokas Raija Moilanen.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen teki vaalityötä perjantaina Akaassa. Laanisen ohella tilaisuudessa puhui ehdokas Raija Moilanen.

Akaassa perjantaina vaalityötä tehneen Keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen mukaan välttämättömän sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen jälkeen kuntien rooli muuttuu huomattavasti. Laaninen on vakuuttunut, että kuluneella vaalikaudella kariutunut sote-uudistus saadaan maaliin uuden hallituksen ja eduskunnan voimin.

– Jos vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista siirretään kuntien yhteistyöllä tehtäväksi tai maakuntaitsehallinnolle, kuntien rooli muuttuu aivan radikaalisti. Tällä hetkellähän sosiaali- ja terveyspalvelut ovat monessa kunnassa puolet budjetista ja enemmänkin. Vaikka nämä siirtyvät muualle hoidettavaksi, jää kunnille jää vielä hyvin tärkeitä tehtäviä, kuten kaavoitus, opetuksen järjestämien, lasten päivähoito, kirjastot ja koko vapaa-aikasektori.

Sen sijaan kunnissa kaivattua kuntien velvoitteiden karsimista Laaninen pitää vaikeana tehtävänä.

– Silloin vastaan tulee kipeitä kysymyksiä, kuten pitääkö luokkakokoa koskevia määräyksiä purkaa tai mitä tehdä subjektiiviselle päivähoito-oikeudelle. Samanlaisia normeja on monissa muissakin asioissa. Jos kuntien tehtäviä halutaan oikeasti keventää, tällaisista asioista joudutaan keskustelemaan.

Keskusta esittää vaaliohjelmassaan kuntien toimintatapojen uudistamista, niitä ohjaavien normien purkamista sekä pidättäytymistä uusien tehtävien antamisesta kunnille. Laaninen ei ota kantaa, mistä velvoitteista voitaisiin karsia, mutta hän pohtisi esimerkiksi tehtävien siirtoa valtiolle.

– Se voisi tuoda tehokkuutta, jos toimitaan suuremmissa yksiköissä.

Johtajuus kriisissä

Akaassa puolueen vaaliohjelmaa lyhyesti esitelleen puoluesihteeri mukaan julkisen talouden kuntoon saattaminen vaatii panostusta uusien työpaikkojen luomiseen. Keskustan tavoitteena on luoda kymmenessä vuodessa 200 000 uutta työpaikkaa. Laanisen mukaan mahdollisuuksia on paljon esimerkiksi biotaloudessa.

Puoluesihteerin mukaan veronalennuksiin ei tulevalla vaalikaudella ole varaa.

– Talous on sen verran tiukalla, että veronalekilpailuun emme voi lähteä. Toisaalta verojen kiristäminenkään ei tässä tilanteessa ole mahdollista.

Vaalien tärkeimmäksi tavoitteeksi Laaninen nostaa kuitenkin luottamuksen palauttamisen poliittiseen päätöksentekoon.

– Näissä vaaleissa pitää kyetä ratkaisemaan johtajuuden kriisi. Tämän vaalikauden epäonnistumisista kaikkein murheellisinta on ollut luottamuksen katoaminen siihen, että poliittisen päätöksenteon kautta Suomen asioita voitaisiin korjata. Viimeiset viikot eduskunnassa kertoivat hyvin syvästä epäluottamuksesta päähallituspuolueiden kesken. Viimeisinä päivinä hallituksen ministerit äänestivät omia ehdotuksiaan vastaan eduskunnassa, mikä on aivan ennenkuulumatonta.

Puoluesihteeri Laanisen oma vaaliveikkaus on, että vaalien vahvaksi voittajaksi veikattu Keskusta saa vähintään 51 paikkaa.

Puoluesihteerin mukaan lukioverkon harvennus vaikuttaisi myös yläkouluihin

Akaan Seudun tet-harjoittelija Ville Karirinne esitti puoluesihteerille kysymyksiä kouluelämästä ja opiskelusta.

Akaan Seudun tet-harjoittelija Ville Karirinne esitti puoluesihteerille kysymyksiä kouluelämästä ja opiskelusta.

– Tämän vaalikauden osalta olemme olleet tyytymättömiä koulutuspolitiikkaan, valittelee Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Varmiolan kahvilassa Toijalassa pidetyssä Keskustan vaalitilaisuudessa.

Laanisen mukaan ammattikorkeakoulupaikkoja on vähennetty ja lukioverkon harventamissuunnitelmat ovat aiheuttaneet varsinkin harvaanasutuilla alueilla huolta siitä, että lukiota käydäkseen on muutettava pois kotoa isomman keskuksen asuntolaan. Keskustan pääperiaatteena koulutuspolitiikassa on, että toisen asteen koulutus peruskoulun jälkeen voidaan käydä kotoa käsin.

Laanisen mukaan lukioiden harvennuksen vaikutukset saattavat myös koitua yläkoulun harmiksi. Jos yläkoululla ja lukiolla on samoja opettajia ja jos lukio lähtee, on vaarana että asuntolaan pitää lähteä asumaan jo 12–13-vuotiaana.

Uskonnon asemasta opetuksessa on kiistelty pitkään. Puoluesihteerin mukaan Keskusta on perinteisillä linjoilla.

– Haluamme säilyttää uskonnonopetuksen kouluissa.

Keskusta haluaa kehittää oppisopimuskoulutusta muutamalla sen koulutussopimukseksi. Nyt oppisopimuskoulutuksessa olevan työntekijän työnantajalla on kaikki työnantajalle kuuluvat velvoitteet työntekijästä. Koulutussopimuksessa koululla olisi edelleen vastuu nuoren opastamisesta.

Toinen Keskustan koulutusta koskeva kehittämisajatus koskee ammatillista koulutusta.
– Etenkin pojille koulun penkillä istuminen tuntuu olevan vaikeaa. Olisimme valmiita keskustelemaan koulutusaikojen lyhentämisestä kolmesta vuodesta 2+1-malliin, jolloin opiskelu oppilaitoksissa olisi kahden vuoden mittainen jakso ja yksi vuosi olisi enemmän tai vähemmän työharjoittelua. Tarvitaanko kaikissa ammateissa teoreettista koulutusta kolme vuotta?  Nykyään on paljon nuoria, jotka lopettavat koulun käynnin kesken eivätkä saa tutkintoaan valmiiksi, Laaninen sanoo.

Ville Karirinne

Kirjoittaja on Toijalan yhteiskoulun 8.-luokkalainen, joka oli tutustumassa työelämään viime viikolla Akaan Seudussa.

13laaninenmoilanen

Kansanedustajaehdokas Raija Moilanen.

13laaninen6 13laaninen5 13laaninen3 13laaninen1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?