Susanna Halmetta odottavat ylioppilasjuhlat ja maalipallon maailmankisat

Susannalle oli selvää jatkaa yläkoulun jälkeen   Akaan lukioon, joka oli lähellä ja jossa oli helppo oppia liikkumaan.

Susannalle oli selvää jatkaa yläkoulun jälkeen Akaan lukioon, joka oli lähellä ja jossa oli helppo oppia liikkumaan.

Akaan lukion tämän kevään abiturientilla Susanna Halmeella on ylioppilasjuhlien lisäksi tiedossa myös kilpailumatka Etelä-Koreaan. Siellä pelataan toukokuussa näkövammaisten kansainvälisen urheilujärjestön IBSA:n maailmankilpailut. Viialassa asuva Susanna osallistuu kisoihin Suomen naisten maalipallomaajoukkueen sentterinä.

Kevään toisen rutistuksen, ylioppilaskirjoitukset, Susanna sai päätökseen viime perjantaina, jolloin vuorossa oli yhteiskuntaopin koe. Seitsemän ainetta kirjoittanut abiturientti suoritti tänä keväänä myös äidinkielen, pitkän saksan, ruotsin ja pitkän matematiikan sekä viime syksynä englannin ja historian.

– Englannista tuli M ja historiasta L. Äidinkielestä, yhteiskuntaopista ja miksei ruotsistakin odotan E:tä tai L:ää. Pitkä saksa ja matikka ovat haastavampia, niistä kelpaa muutkin arvosanat, Susanna arvioi.

Tänä vuonna Susanna oli ainoa pitkän matematiikan kirjoittanut näkövammainen koko maassa.

Kirjoitukset erikoisjärjestelyin

Parivuotiaana tuntemattomasta syystä sokeutunut  Susanna pystyy hyvässä valossa erottamaan hahmoja ja tutussa ympäristössä liikkumaan ilman valkoista keppiä. Tekstin lukeminen ei kuitenkaan onnistu.

Näkövammansa vuoksi Susanna suoritti ylioppilaskokeet erikoisjärjestelyin. Hän käytti kirjoituksissa ruudunlukuohjelmalla varustettua tietokonetta, johon liitetty lisälaite eli pistenäyttö muuttaa tekstiä rivi kerrallaan pistekirjoitukselle. Koska pistenäyttö ei osaa lukea kuvia, kuvalliset tehtävät jouduttiin korvaamaan muilla tehtävillä. Kun muut kirjoittajat uurastivat juhlasalissa, Susanna teki kokeet luokkahuoneessa, ja hänellä oli käytössä kahden tunnin lisäaika sekä kuunteluissa pidennetyt tauot.

Tekniikkamurheet toivat järjestelyihin omat kiemuransa. Kun kevään kirjoitukset alkoivat, oli Susannan oma pistenäyttö huollossa, eikä lainalaitetta saatu toimimaan tietokoneen kanssa.

– Vielä tekstitaidon aamuna en tiennyt, millä koneella kirjoitan. Lopulta kirjoitin eri koneella, kuin alun perin oli tarkoitus, ja pääsin aloittamaan 45 minuuttia myöhässä. Mutta ei se sinällään vaikuttanut suoritukseen.

Seuraavaksi yliopistoon

Kevään kirjoituksiin valmistautumisen Susanna aloitti jo joululomalla. Susannan oppikirjat ovat sähköisessä muodossa cd-levyillä. Tietokoneen näytöllä näkyvä teksti muuttuu pistenäytöllä pistekirjoitukseksi.

– Olen tasaisesti tehnyt töitä myös kursseilla, mikä helpotti urakkaa. Kirjoituksiin lukeminen oli oikeasti kertaamista.

Parhaillaan Susanna puntaroi jatko-opiskelusuunnitelmia. Vahvimmat vaihtoehdot ovat kieli- tai historiaopinnot Tampereen yliopistossa.

Maalipalloa pelataan silmät peitettyinä

Ennen pääsykokeita maalipalloa pelaava Susanna lähtee edustamaan Suomea näkövammaisten maailmankisoihin Etelä-Koreaan. Susannan mukaan menestys voi tuoda Suomen naisille myös paikan Rion paralympilaisiin.

Maalipallossa kentällä on kolme pelaajaa, jotka yrittävät torjua vastustajan heittoja pallon eteen heittäytyen. Lajia pelataan kulkusia sisältävällä pallolla silmät peitettynä. Käytössä ovat myös suojavarusteet, sillä 1,25 kilon pallo liikkuu naisten peleissä parhaimmillaan 50–60 kilometrin tuntivauhtia.

Maajoukkueen lisäksi Susanna pelaa sarjajoukkue Dragons Fireballin riveissä. Hän harjoittelee lajia Tampereella sekä Toijalan monitoimihallilla. Lajin parissa on myös Susannan isä Juha Halme, joka toimii maalipallotuomarina.

Susanna harrastaa myös ratsastusta ja on aiemmin uinut kilpaa, mutta uinti on saanut tehdä tilaa maalipallolle.

– Totesin, että joukkueurheilu on mun juttu.

Susanna pelaa toukokuussa maalipalloa näkövammaisten maailmankisoissa.  Ennen kisoja ohjelmassa on vielä harjoitusleirejä. Kisoista Susanna kotiutuu pari viikkoa ennen ylioppilasjuhlia.

Susanna pelaa toukokuussa maalipalloa näkövammaisten maailmankisoissa. Ennen kisoja ohjelmassa on vielä harjoitusleirejä. Kisoista Susanna kotiutuu pari viikkoa ennen ylioppilasjuhlia.

Susannalle oli selvää jatkaa yläkoulun jälkeen   Akaan lukioon, joka oli lähellä ja jossa oli helppo oppia liikkumaan.

Susannalle oli selvää jatkaa yläkoulun jälkeen Akaan lukioon, joka oli lähellä ja jossa oli helppo oppia liikkumaan.

Susannan oppikirjat ovat cd-levyillä. Tietokoneeseen liitetty lisälaite eli pistenäyttö muuttaa tekstiä pistekirjoitukselle.

Susannan oppikirjat ovat cd-levyillä. Tietokoneeseen liitetty lisälaite eli pistenäyttö muuttaa tekstiä pistekirjoitukselle.

12susannahalme1

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?